Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az elavult technológia fogja vissza az európai állami szektor digitalizációját

E-gazdaság

Az elavult technológia fogja vissza az európai állami szektor digitalizációját

Az elavult technológia fogja vissza az európai állami szektor digitalizációját

A Fujitsu megbízásából készült vizsgálatból kiderül, hogy az állami szektor vezetőinek 80%-a szerint a lassú indulás ellenére 2021-re digitális lesz szervezete működése

A Fujitsu megbízásából készült tanulmány szerint az elavult technológiai infrastruktúra akadályozza az állami szektorban a digitalizáció előnyeinek kiaknázását. Az állami szektor vezetői azonban ennek ellenére biztosak abban, hogy boldogulni fognak a digitalizálódó világban.

 

A megkérdezett állami szektorbeli vezetők több mint fele (55%-a) úgy gondolja, hogy szervezete négy éven belül nem fog a jelenlegi formájában létezni, és 82% tisztában van vele, hogy elkerülhetetlen az alapvető változás, hiszen a digitalizáció minden szektorban gyökeresen átalakítja az üzleti gyakorlatot.

A boldoguláshoz 93% szerint fejlődnie kell szervezetének, és szinte mindenki (96%) biztos abban, hogy képes lesz erre. Alig 14% aggódik a digitális átalakulás okozta alapvető változások miatt, amely az összes vizsgált iparágat tekintve a legalacsonyabb érték. Ez a magabiztosság megnyilvánul abban is, hogy az állami szektorbeli vezetők több mint egynegyede (26%-a) úgy gondolja, hogy saját ágazata digitális éllovasai közé tartozik – ez több, mint bármely más iparágban.

Más iparágakkal ellentétben, ahol a digitalizáció fő oka, hogy a vállalatok lépést szeretnének tartani a versenytársakkal, az állami szektorban az ügyfelek hajtják a digitalizáció motorját. Ez is mutatja az ügyfélszolgálat és a digitális szolgáltatásnyújtás iránti egyre nagyobb igényt az állampolgárok részéről. Amikor arról kérdezték a résztvevőket, hogy szerintük kik a digitalizáció meghatározó szereplői az állami szektorban, leggyakrabban azt mondták, hogy a „szektorba újonnan belépő, jól ismert vállalatok”, mint például a Google és az Amazon (33%), ami szintén azt mutatja, hogy az állami szervezetek nagy része ügyfélorientált online szolgáltatások bevezetésére készül.

 

Az elavult technológia tartja vissza az állami szektort

Bár a digitalizáció sok előnnyel jár, nem minden állami szervezet számít arra, hogy sikerül maradéktalanul kiaknáznia ezeket. Sok vezető (50%) úgy gondolja, hogy elsősorban az elavult technológia és infrastruktúra tartja vissza a lehetőségek hasznosításától, ami az összes ágazatot vizsgálva a legmagasabb arány. További 43% okolta a belső kultúrát és a változtatástól való félelmet, míg a megkérdezettek egyharmada (32%) említette a változtatás komplexitását, mint hátráltató tényezőt.

A kihívások ellenére az állami szektor dolgozik működése digitalizálásán és infrastruktúrája frissítésén. A megkérdezettek kétharmada (66%-a) már befektetett új technológiába, közel ugyanannyian (65%) megváltoztatták üzleti stratégiájukat, és a válaszadók valamivel több mint a fele (51%) működését és folyamatait is továbbfejleszti. Arra a kérdésre, hogy mire van a leginkább szükség a sikerhez a digitális világban, az állami szektorbeli szereplők közel fele (49%) az „innovációs beruházásokat” említette.

A vezetők 71%-a szerint az állami szervezetek sikeres működésében továbbra is központi szerepet fog játszani a technológiára fordított folyamatos, kiemelt figyelem. Közel ugyanannyian (70%) nyilatkoztak úgy, hogy a jövőben létfontosságú lesz a technológiai szakértőkkel folytatott együttműködés, hogy velük közösen alakítsák ki a szektorban zajló változásokra adott választ. 43% már megkezdte az új stratégiai kapcsolatok kiépítését. Az eddigi eredmények ellenére a változás a válaszadók többségénél elég lassan halad, és 72% szeretné felgyorsítani a folyamatot.

„Európában az állami szektor nyilvánvalóan elindult a digitalizálódás útján. Elsősorban a közigazgatási szolgáltatások online elérhetősége iránti igény és az ügyfelek elvárásai indították el a változást. A haladást azonban visszafogja az elavult IT-infrastruktúra. A szolgáltatásnyújtás átalakítása során a vezetők rájöttek, hogy szakértő partnerekre van szükségük, akik segítenek lebonyolítani a digitális átalakulást. A digitalizáció állami szektorbeli terjedésével arra számítunk, hogy komoly lehetőségek nyílnak meg a technológiaszállítók és a viszonteladók előtt”

– nyilatkozta Hugo Lerias, a Fujitsu vertikális iparágakat, állami szektort és autóipart támogató üzleti alkalmazásszolgáltatásokért felelős vezetője az EMEIA-régióban.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés