Connect with us

technokrata

A csatlakoztatott járművek terén tesztelt új funkciókat A „Towards 5G” kezdeményezés

bosch_vezetestamogatas

E-gazdaság

A csatlakoztatott járművek terén tesztelt új funkciókat A „Towards 5G” kezdeményezés

A csatlakoztatott járművek terén tesztelt új funkciókat A „Towards 5G” kezdeményezés

A teszt bemutatóját először a barcelonai Mobil Világkongresszuson tekinthette meg a közönség.

A tesztelés lelke Cellular Vehicle-to-Everything (C-V2X) technológia volt, melynek célja, hogy a járműveket folyamatosan és minden közlekedésben résztvevő szereplőhöz hozzákapcsolja. A teszt kezdeti szakaszában a C-V2X technológia 5G felé vezető képességeit vizsgálták valós környezetben, két olyan felhasználási esetben, amelyek kifejezetten a csatlakoztatott járművekre vonatkoznak. Az első a „továbbított látómező” funkció két csatlakoztatott jármű például egy teherautó és a mögötte közlekedő személyautó között, a második pedig a „sürgősségi jármű elhaladása” funkció, melynek célja, hogy valós időben értesítsék a vezetőket, ha egy sürgősségi jármű van a közelben.

Ez a két felhasználási mód – mely jelenleg is tesztelés és fejlesztés alatt áll a kísérleti hálózatban – a hálózatalapú C-V2X jobb késleltetésének és a nagyobb átviteli sebességének veszi hasznát, így megoldható két jármű között a nagyfelbontású videó-folyamok továbbítása; a rendkívüli reakcióidő pedig lehetővé teszi, hogy ezek valós idejű értesítésekként szolgáljanak az egyik járműből a másikba.

A teszt során fejlett hálózati funkciókat alkalmazva egy új rádiós hozzáférésű (RAN), végpontokhoz közeli (edge computing) funkciókkal ellátott hálózaton 17 ezredmásodpercnyi átlagos késleltetéssel sikerült javítani a jármű – hálózat – jármű kommunikációt.  Ez összemérhető a manapság használt LTE-hálózatok 30 – 60 ezredmásodperces eredményeivel 100 km/h járműsebesség mellett. Ezeket az eredményeket a 2,6 GHz-es frekvenciasávban sikerült elérni 100 Mbit/s teljesítményt biztosítva.

Az ígéretes kezdeti eredmények azt mutatják hogy a C-V2X képes elősegíteni a biztonságot és támogatni olyan más fejlett felhasználási módokat, mint a „kooperatív adaptív sebességtartás”(cruise control), illetve olyan alkalmazásokat, mint a „nagy sűrűségű feltorlódás”. A jövőbeni 5G szabványok szerint meghatározott C-V2X technológia várhatóan még tovább javítja majd az eredményeket.

A „Towards 5G” kezdeményezés a jövőben a következő feladatokra fog összpontosítani:

  • Dedikált hálózati szelet megvalósítása az úgy nevezett intelligens szállítási rendszerek (ITS) jármű forgalmának priorizálásához és hatékonyabb különválasztásához más szélessávú mobilforgalom használata közben a járműben
  • A C-V2X közvetlen kommunikációs funkcióit használva a jármű–jármű (V2V), jármű–infrastruktúra (V2I) és a jármű–gyalogos (V2P) funkciók tesztelése, továbbá felmérni a jövőbeni 5G szabványokban szereplő C-V2X kommunikációs hatótávolsági és megbízhatósági teljesítményjavulást.
  • Újabb felhasználási módok kifejlesztése többek között a forgalomoptimalizálás, a jobb biztonsági funkciók és az automatizált vezetés terén.

A közvetlen kommunikációs tesztek támogatásához a „Towards 5G” kezdeményezés örömmel üdvözli tagjai között a Qualcomm Technologies-t, a Qualcomm Incorporated leányvállalatát.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd