Connect with us

Budapesten tartották a nemzetközi részvényelemzési versenyt

cfa-investment-challenge-finalysis-csapat

E-gazdaság

Budapesten tartották a nemzetközi részvényelemzési versenyt

Budapesten tartották a nemzetközi részvényelemzési versenyt

Idén először szerb egyetemisták vehették át az első díjat

A szerb Finalysis csapat nyerte a CFA Institute Research Challenge 2017 elnevezésű nemzetközi verseny idei fordulóját. A CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete, a CFA Society Hungary által szervezett forduló döntőjét a Budapesti Értéktőzsde és a Morgan Stanley budapesti irodája támogatásával rendezték meg.

A befektetési szakértőket tömörítő neves globális szervezet, a CFA Institute által szervezett világverseny hazai fordulóját a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete, a CFA Society Hungary bonyolította le, amelyre a társaság minden évben meghívja a szerb és a horvát egyetemeket is. A 2017. január 27-én a Morgan Stanley budapesti irodájában megtartott szóbeli döntőbe az ELTE és a Budapesti Corvinus Egyetem két csapata mellett idén a Belgrádi Egyetem közgazdász hallgatóiból álló Finalysis csapat is bejutott. A verseny történetében először a szerb csapat nyert, és készülhet a prágai régiós döntőre.

Rékási Róbert, CFA, a CFA Society Hungary elnöke elmondta:

„A CFA Institute Research Challenge kivételes lehetőség az egyetemi hallgatók számára, hogy egy nemzetközi versenyben mérjék össze eddig megszerzett szakmai tudásukat diáktársaikkal a világ bármely tájáról. Fontos lépés ez a jövő pénzügyi szakembereinek karrierjében, hiszen éles helyzetben, a csapattagokkal szorosan együttműködve kell egy való életből vett problémát megoldaniuk.”

A verseny helyi fordulóinak szervezői a helyi CFA egyesületek, ám mivel szerb és horvát tagszervezet még nincsen, az ottani egyetemeknek elvileg nem is lenne lehetőségük megméretni magukat. A magyar egyesület ezért már hét esztendeje meghívja e szomszédos országok intézményeit is a magyar versenyre. A szóbeli fordulóba a legjobb négy csapat kerül, az idei győztes Belgrádi Egyetem csapata korábban már volt negyedik és második is.

A nyolc intézményből nevezett tíz csapat feladata ezúttal az volt, hogy készítsenek teljes körű részvényelemzést a Zwack Unicum Nyrt-ről. Az írásos elemzés alapján legjobb csapatoknak egy tízperces prezentációban kellett meggyőző javaslatot adniuk a tapasztalt szakemberekből álló zsűrinek. Ezzel a verseny során lényegében egy befektetők előtti prezentációt szimuláltak.

“Leginkább azt élveztük a versenyben, hogy a legtehetségesebb egyetemi társainkkal közösen dolgozhatunk egy komoly, összetett feladaton”

– mondta el Nikola Stanojčić, a győztes csapat szóvivője.

“A legnagyobb kihívást maga a felkészülés, az elköteleződés jelentette, hiszen nem kevés időt és energiát fektettünk a versenybe. De az sem volt könnyű, hogy mindössze 10 perces prezentációban foglaljuk össze a hatalmas információmennyiséget, amit feldolgoztunk a verseny folyamán.”

Irány: Prága

A győztes csapat nem pihenhet: ők vehetnek részt a Prágában szervezett EMEA régiós döntőn.

„Mindenképpen lesznek új elemek a prágai elődöntős munkánkban. Van is miben fejlődnünk, hiszen sokunk számára ez volt az első ilyen esetmegoldó verseny. A prezentációs készségeinken is tudunk még csiszolni, és természetesen minden visszajelzést alaposan megfontolunk, hogy jobban teljesítsünk a következő fordulóban és a jövőbeli éles helyzetekben is”

– mondta el Nikola Stanojčić.

Az 1947-ben alakult CFA Institute a világ 159 országában több mint 142 ezer tagot számláló globális szervezet, amely elsősorban okleveles befektetés elemzői (CFA) minősítő vizsgáiról ismert. A hazai tagszervezet 2000-ben jött létre, s ma már közel 150 tagot számlál. A CFA végzettséggel rendelkezőket alkalmazók globális listáján több nagy bank mellett az első tízben szerepel a Morgan Stanley is.

A Morgan Stanley 2006-ban nyitotta meg irodáját Budapesten, mely azóta a globális pénzintézmény egyik fő technológiai és elemző központjává fejlődött. A vállalat számára fontos a tehetséges diákok szakmai képzésének és fejlődésének támogatása, ezért is támogatta immár második évben a befektetési versenyt.

„A verseny kiváló lehetőség a pénzügyi terület iránt érdeklődő diákoknak, hogy értékes tapasztalatokra tegyenek szert, és megismerjék hogyan alkalmazható az akadémiai tudás a valós életben, például olyan elemzési munkákban is, amelyen pénzügyi és kockázatelemző csapataink budapesti kollégái is nap mint nap dolgoznak”

– mondta Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda