Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már biztos: Kilépnek a britek az EU-ból!

E-gazdaság

Már biztos: Kilépnek a britek az EU-ból!

Biztossá vált a brexit.

Hajnalban biztossá vált, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból. Mindez annak köszönhető, hogy a jelenlegi, közel végleges adatok alapján az Egyesült Királyság állampolgárai 52-48 arányban szavaztak a kilépés mellett.  A médiában csak brexitként emlegetett lépés persze nem egyik napról a másikra történik meg, várhatóan olyan hosszú időt vesz majd igénybe, mint egy belépés. A legvalószínűbb azonban az, hogy a britek mégsem teljesen hagyják el az EU-t várhatóan olyan viszonyt alakíthatnak majd ki az unióval, mint amilyen például a szintén nem EU-tag Svájccal is van.

Az azonban biztos, hogy a szabadkereskedelem rendkívüli módon sérül majd a döntéssel, így valószínűleg több nagyvállalat is otthagyja majd Angliát. A helyzet pikantériája, hogy Skócia például a bennmaradás mellett voksolt, így a skótok már most el akarnak indítani egy újabb, az ország önállósodását kivívó népszavazást. Ilyenre már sor került két évvel ezelőtt, akkor vesztettek.

brexit

A helyzet azért is érdekes, mert egyébként a briteknek sem lenne igazán oka a kilépésre, hiszen a gazdaság még a 2008-as válság figyelembe vételével is sokkal jobb állapotban van, mint 1973-ban, a belépéskor volt. Elemzők szerint leginkább a brit virtus az, ami ezt az egészet előidézte, azaz, hogy csak azért sem akarják követni a rájuk vonatkozó szabályokat.

Persze ez még kevés lett volna a hergeléshez, ezért Boris Johnson, a brexit egyik legnagyobb szószólója a bevándorlókkal és a gazdasági önállósodás állítólagos előnyeivel hergelte a szavazókat. Meglepő volt, hogy néhány órával a szavazatok megszámlálása előtt egy korábbi felmérésre hivatkozva még Johnson is úgy hitte, hogy ezt elvesztették. Mostanra persze már nagyon nem ez a helyzet, ebbe pedig belebukott az ország miniszterelnöke, David Cameron. Bár  tavaly nyert a választásokon, most bejelentette, hogy a brexit okán lemond és csak októberig marad miniszzterelnök. Ez logikus lépés is, hiszen a kilépés miatt így vagy úgy, de bukott elnökként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

Hazánk szempontjából a gazdasági lehetőségeken túl a magyar munkavállalók helyzete is érdekes, erről azonban még nincs sok információ. Az biztos, hogy aki már EU-tagként oda érkezett, annak biztos helye van az országban, nagy kérdés, hogy az esetleg újonnan érkezőket beengedik-e. Erről viszont még korai értekezni, valószínűleg az elkövetkező hónapokban az ilyesfajta kérdésekre is választ kapunk.

 



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés