Connect with us

technokrata

Frissítve: Magyarország beszállt a Teslába

tesla-model-s

E-gazdaság

Frissítve: Magyarország beszállt a Teslába

Elképesztő összegekért vásárol részvényeket, állampapírokat és kötvényeket az MNB tulajdonában álló Ferida Zrt.

Azzal már hosszú ideje foglalkozik a média, hogy a Matolcsy György vezette MNB Pallas-alapítványai különböző cégeken keresztül állampapírokba és részvényekbe fektetnek komoly összegeket. Ilyen vállalkozás a Ferida Zrt. is, ami a Magyar Narancs információi szerint 20 milliárd forintos vagyonnal gazdálkodik. A portál ugyanis kikérte a cég eddigi befektetéseiről szóló papírokat, amikből kiderült, hogy május közepéig 16 millió dollárt (4,51 milliárd forint), 12 millió eurót (3,76 milliárd forint) és 1 millió svájci frankot (284,4 millió forint) fektetett be különböző kötvényekbe, állampapírokba és részvényekbe.

matolcsy3

Eddig hagyományosan magyar, állami tulajdonban álló vállalatok és nemzetközi pénzintézetek papírjait vásárolta a Ferida, méghozzá nem is kis összegben. A közelmúltban ugyanis 4,4 milliárd forintért vásároltak Barclays, RBS, Raiffeisen, Erste és Commerzbank részvényeket, de a magyar állampapírokból is sikerült 5 millió dollárnyit (1,41 milliárd forint) lejegyezni. Jól járt a Magyar Fejlesztési Bank  és az Exim bank is, hiszen a két pénzintézetnél egyaránt 1,5-1,5 millió (423-423 millió forint) dollárnyi papírt vásárolt az MNB alapítványa.

matolcsy

 

Az igazi érdekesség azonban nem is ez, hanem, hogy a közelmúltban már a technológiai cégekre is szemet vetettek. Így a Ferida május közepén 1,5 millió dolláros (423 millió forint) névértéken jegyzett Tesla papírokat, de a Netflix kötvényekből is sikerült fél millió dollárnyit vásárolni. Az biztos, hogy ez még csak a kezdet, hiszen még mindig a Ferida a vagyonának a felét még mindig nem fektette be semmibe, a közeljövőben várhatóan tovább folytatják a papírok vásárlását.

Forrás: Magyar Narancs, Portfolió

Frissítés: A Ferida reagált az állításokra, a vállalat közleménye alább olvasható:

Hosszú futamidőre vásárolva, tartós befektetésekkel kívánja növelni vagyonát a Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott Ferida Zrt.  A társaság saját nevében köt befektetési ügyleteket, nem brókerkedik,  nem foglalkozik spekulatív adásvételekkel, átláthatóan és körültekintően alakítja ki portfólióját.

A Netflix és a Tesla kötvényei, melyek az alapítványi vagyon összértékének 0,15 százalékát teszik ki, részei egy olyan diverzifikált vállalati kötvényportfólió létrehozásának, amelynek kialakítása összhangban áll a Zrt. vagyongyarapítást célzó befektetési politikájával. 

A Magyar Narancs „Tessék kapaszkodni: Netflix- és Tesla-kötvényeket vásárolnak Matolcsyék” című cikke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a Pallas Athéné alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. tőzsdézik. Az igazság az,  hogy a Ferida felelősen gazdálkodik a rá bízott vagyonnal. A Ferida Zrt-t az Alapítványok pont azért hozták létre, hogy az állampapírokon és bankbetéteken túlmutató tőkepiaci befektetéseket megvalósítson. 

A Ferida diverzifikált vállalati kötvényportfoliót épít, a portfolió elemek között nem szerepelnek részvények, így a cikkben említett tőzsdézés nem állja meg a helyét. Mivel a Ferida kizárólag a saját nevében, saját számlájára köt ügyletet, így brókeri tevékenységet nem folytat. A Ferida hosszú távú befektetési portfoliót épít, nem nyit spekulatív, “tőzsdézős” pozíciókat.

A Pallas Athéné Alapítványok és az általuk létrehozott Zrt.-ék átláthatóan és körültekintően fektetik be a vagyonukat a fenntartható működés érdekében. A Pallas Athéné Alapítványok 830 millió forinttal növelték vagyonukat az alapítás óta eltelt kevesebb mint két év alatt, az alapítványok által közzétett 2015-re vonatkozó, könyvvizsgáló által jóváhagyott pénzügyi kimutatásaik szerint, amelyet többek között oktatásfejlesztésre fordítottak.”Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek