Connect with us

technokrata

Frissítve: Magyarország beszállt a Teslába

tesla-model-s

E-gazdaság

Frissítve: Magyarország beszállt a Teslába

Elképesztő összegekért vásárol részvényeket, állampapírokat és kötvényeket az MNB tulajdonában álló Ferida Zrt.

Azzal már hosszú ideje foglalkozik a média, hogy a Matolcsy György vezette MNB Pallas-alapítványai különböző cégeken keresztül állampapírokba és részvényekbe fektetnek komoly összegeket. Ilyen vállalkozás a Ferida Zrt. is, ami a Magyar Narancs információi szerint 20 milliárd forintos vagyonnal gazdálkodik. A portál ugyanis kikérte a cég eddigi befektetéseiről szóló papírokat, amikből kiderült, hogy május közepéig 16 millió dollárt (4,51 milliárd forint), 12 millió eurót (3,76 milliárd forint) és 1 millió svájci frankot (284,4 millió forint) fektetett be különböző kötvényekbe, állampapírokba és részvényekbe.

matolcsy3

Eddig hagyományosan magyar, állami tulajdonban álló vállalatok és nemzetközi pénzintézetek papírjait vásárolta a Ferida, méghozzá nem is kis összegben. A közelmúltban ugyanis 4,4 milliárd forintért vásároltak Barclays, RBS, Raiffeisen, Erste és Commerzbank részvényeket, de a magyar állampapírokból is sikerült 5 millió dollárnyit (1,41 milliárd forint) lejegyezni. Jól járt a Magyar Fejlesztési Bank  és az Exim bank is, hiszen a két pénzintézetnél egyaránt 1,5-1,5 millió (423-423 millió forint) dollárnyi papírt vásárolt az MNB alapítványa.

matolcsy

 

Az igazi érdekesség azonban nem is ez, hanem, hogy a közelmúltban már a technológiai cégekre is szemet vetettek. Így a Ferida május közepén 1,5 millió dolláros (423 millió forint) névértéken jegyzett Tesla papírokat, de a Netflix kötvényekből is sikerült fél millió dollárnyit vásárolni. Az biztos, hogy ez még csak a kezdet, hiszen még mindig a Ferida a vagyonának a felét még mindig nem fektette be semmibe, a közeljövőben várhatóan tovább folytatják a papírok vásárlását.

Forrás: Magyar Narancs, Portfolió

Frissítés: A Ferida reagált az állításokra, a vállalat közleménye alább olvasható:

Hosszú futamidőre vásárolva, tartós befektetésekkel kívánja növelni vagyonát a Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott Ferida Zrt.  A társaság saját nevében köt befektetési ügyleteket, nem brókerkedik,  nem foglalkozik spekulatív adásvételekkel, átláthatóan és körültekintően alakítja ki portfólióját.

A Netflix és a Tesla kötvényei, melyek az alapítványi vagyon összértékének 0,15 százalékát teszik ki, részei egy olyan diverzifikált vállalati kötvényportfólió létrehozásának, amelynek kialakítása összhangban áll a Zrt. vagyongyarapítást célzó befektetési politikájával. 

A Magyar Narancs „Tessék kapaszkodni: Netflix- és Tesla-kötvényeket vásárolnak Matolcsyék” című cikke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a Pallas Athéné alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. tőzsdézik. Az igazság az,  hogy a Ferida felelősen gazdálkodik a rá bízott vagyonnal. A Ferida Zrt-t az Alapítványok pont azért hozták létre, hogy az állampapírokon és bankbetéteken túlmutató tőkepiaci befektetéseket megvalósítson. 

A Ferida diverzifikált vállalati kötvényportfoliót épít, a portfolió elemek között nem szerepelnek részvények, így a cikkben említett tőzsdézés nem állja meg a helyét. Mivel a Ferida kizárólag a saját nevében, saját számlájára köt ügyletet, így brókeri tevékenységet nem folytat. A Ferida hosszú távú befektetési portfoliót épít, nem nyit spekulatív, “tőzsdézős” pozíciókat.

A Pallas Athéné Alapítványok és az általuk létrehozott Zrt.-ék átláthatóan és körültekintően fektetik be a vagyonukat a fenntartható működés érdekében. A Pallas Athéné Alapítványok 830 millió forinttal növelték vagyonukat az alapítás óta eltelt kevesebb mint két év alatt, az alapítványok által közzétett 2015-re vonatkozó, könyvvizsgáló által jóváhagyott pénzügyi kimutatásaik szerint, amelyet többek között oktatásfejlesztésre fordítottak.”Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd