Connect with us

technokrata

Erre továbbra sem lehetnek büszkék a magyar cégek

e-szamla

E-gazdaság

Erre továbbra sem lehetnek büszkék a magyar cégek

Számlakezelésben Európa sereghajtói közt vannak a magyar vállalatok.

Napjainkban a beérkező számlák mindössze egy százaléka érkezik elektronizált módon a vevőhöz Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legkorszerűbb számlázási eljárások ma még gyerekcipőben járnak nálunk. A legtöbb számla továbbra is nyomtatott verzióban (86 százalék) jut el a vállalatokhoz – derül ki a GKI Digital és a Xerox Magyarország közös, idén tavasszal készült kutatásából, amely azt vizsgálta, hogy az általuk megkérdezett 180, évi legalább 5 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező hazai közép-és nagyvállalat milyen megoldásokat használ a számlakezelésben.

Az idő az egyik legnagyobb kihívást jelentő tényező a számlázásban. A GKI Digital és a Xerox Magyarország kutatása rávilágít arra, hogy a 20 milliárd forint éves árbevételű hazai cégek 80 százalékánál általában egy héten belül rögzítik a beérkező számlákat. A 20 és 30 milliárd forintos forgalmat generáló vállalatok esetében ez a folyamat két hétre is elnyúlhat, míg a 30 milliárd forintnál többet kereső vállalkozásoknál az átfutási idő akár három hetet is felemészthet. A szektorokat megvizsgálva az derül ki, hogy az építőiparban és a szolgáltató szektorban átlagosan öt napon belül iktatják a számlákat.

e-szamla

A kereskedelem, a mezőgazdaság és az ipar területén ez az időszak kitolódhat minimum 6, maximum 15 napra, de van arra is példa, hogy ennél is több időre van szükség a számla hivatalos befogadásra. Az elhúzódó feldolgozás viszont a legtöbbször nincs hatással a kifizetésre. A pénzügyi teljesítés jellemzően a határidők betartása mellett történik. A késedelmes fizetés leginkább a 20 milliárd forint alatti éves forgalommal rendelkező ipari és mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg – mutat rá a kutatás, amely megállapítja azt is, hogy a pénzügyi fegyelem javulása a behajtás jogi hátterének kialakításával hozhatóak összefüggésbe.

A beérkezett számlák feldolgozása ma még hangsúlyosan emberi közreműködést igényel. A cégek 65 százalékánál ez a jellemző eljárás. A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok mindössze 2 százaléka használ teljes mértékben elektronikus számlafeldolgozó rendszert. Haladás abban mutatkozik, hogy a megkérdezett vállalatok egyharmada részben elektronikus megoldásokat is igénybe vesz a kézi iktatás megtartása mellett.

A mezőgazdaságban és az iparban szinte dominál a humán munka ezen a területen, míg a kereskedelemben közel fele-fele az aránya az elektronikus és a kézi feldolgozásnak. A vendéglátás, szállítás, raktározás és egyéb szolgáltatások esetében viszont az átlagnál magasabb a digitalizáció a számlakezelésben.

A felmérésből kiderül, hogy az építőipari vállalatok 60 százalékánál napi 7-8 órát vesznek igénybe a számlázási feladatok, azaz szinte teljes munkaidőben foglalkoznak ezzel az adott cég munkatársai. Hasonló mutatók érvényesek a kereskedelemben és a járműgyártásban is. Ennek oka a számlázási rendszer mellett a számlák mennyiségben keresendő. A legkevesebb óraszámot a szolgáltatásban dolgozóknak kell számlamenedzsmentre fordítaniuk. Jellemzően 4, vagy 6 órát követel tőlük ez a feladat naponta, ami köszönhető részben az alacsonyabb darabszámot elérő számlaforgalomnak, és az elektronikus feldolgozással elért időmegtakarításnak.

e-szamla2

A mindennapi gyakorlatok tapasztalatait összegezve a GKI Digital és a Xerox Magyarország kutatása rámutat arra, hogy a számlázás komoly adminisztrációs terheteket ró a vállalatokra a számlák rögzítése, szortírozása és tárolása kapcsán.  Mindezek ellenére az elektronikus megoldások bevezetését csupán a megkérdezettek 12 százaléka tervezi az elkövetkező 1-2 évben, főleg azok a cégek, ahol jelenleg kizárólag manuálisan zajlik a számlafeldolgozás. A cégek 69 százaléka egyelőre kivár. Vagy egyáltalán nem akarnak változtatni a napi gyakorlaton, vagy a jelenlegi rendszereik továbbfejlesztésével számolnak. Az elektronikus megoldásokra való áttérést tulajdonosi döntéssel, a beruházási költségek nagyságával, illetve azzal az indokkal utasítják el, hogy az új struktúra nem feltétlenül javítana a számlázások hatékonyságán.

A Xerox Magyarország szakemberei ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a fejlesztések ezen a területen is elkerülhetetlennek. A számlázási folyamatok digitalizálásával a felesleges lépések kiiktathatók, az átfutási idők jelentősen csökkenthetők, ezzel időt és pénzt takarítva meg a vállalkozások számukra, hogy a munkatársak az értékteremtő tevékenységeikre koncentrálhassanak. Az integrált informatikai rendszereknek köszönhetően nem csak a költségek csökkenek, de a naprakész nyilvántartásokkal, a folyamatok egyszerűsítésével, az ügyfélkezelés hatékonyságának növelésével az automatizálás egyértelműen üzleti előnyökhöz jutatja a vállalatokat, így ezen a területen is az jár jobban, aki előbb lép a digitalizáció útjára.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő