Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vállalkozásod van? Így megtudhatod, milyen fenyegetések várnak rá!

E-gazdaság

Vállalkozásod van? Így megtudhatod, milyen fenyegetések várnak rá!

A Fortinet bejelentette új Cyber Threat Assessment Program (CTAP) bevezetését.

A programnak köszönhetően a cégek részletes áttekintést kapnak a hálózataikat érintő kiberfenyegetettségekről – milyen típusú a fenyegetés, mennyi áll fenn belőle – , azokról is, amiket a többi, már meglévő biztonsági szoftverek nem észlelnek. Az új megoldás a Fortinet és a FortiGuard Labs (a Fortinet fenyegetéseket kutató, elemző és feltáró csoportja) közös erőfeszítése során jött létre, melynek célja, hogy a FortiGate hálózatbiztonsági platformba integráljanak olyan további kockázatokkal és tanácsadással kapcsolatos lehetőségeket, melyek segítségével az ügyfelek minden eddiginél több információt kaphatnak a vállalkozásukat fenyegető, folyamatosan változó kiberkockázatokról.

cyber_hackers201

A program, ami feltárja a még nem ismert kockázatokat, és azonnali kárenyhítési stratégiákat ajánl

A Fortinet – kulcsfontosságú partnereivel együttműködésben – ingyen bocsátja a cégek rendelkezésére a fenyegetéseket értékelő programját. A minősítési folyamat során az ügyfél hálózatán belül telepítésre kerül a FortiGate nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldás, ahol monitorozza az alkalmazások adatforgalmát, és figyeli a betolakodókat, malware-eket, és rosszindulatú alkalmazásokat. Az adatgyűjtési időszak után a program a FortiAnalyzer segítségével egy részletes kockázatelemzési riportot generál, amiben kitér az alkalmazások adatforgalmára, a felhasználók hatékonyságára, a hálózat kihasználtságára, az azokhoz kapcsolódó üzleti kockázatokra, és a részletes, megvalósítható kockázatenyhítési javaslatokra.

„Régebben a tűzfalak sokkal könnyebben beazonosították a komoly fenyegetéseket, mert a forgalmat különböző protokollok alapján be lehetett kategorizálni, illetve mert a támadók nem használtak olyan kifinomult módszereket, mint manapság”, mondta el John Maddison, a Fortinet Termékek és Megoldások szenior alelnöke. „Manapság egyre több hálózati fenyegetést úgy hoznak létre, hogy azok a hagyományos tűzfalak megkerülésével észrevétlenek maradjanak. Az új CTAP programunkat kifejezetten az olyan fenyegetések gyors észlelésére fejlesztettük ki, amiket más hálózatbiztonsági megoldások nem észlelnek. Ezzel felhasználóink jelentősen javíthatnak a védelmi rendszerükön, és csökkenthetik a vállalkozásukat érintő kockázatokat.”

A Fortinet az új programja lehetőséget nyújt a vállalatoknak arra, hogy ne megörökölt, idejétmúlt rendszerekre támaszkodjanak, amik nem tudnak hatékonyan szembeszállni a legújabb, folyamatosan változó, többvektoros és több szintű kibertámadásokkal. A már meglévő, vagy a lehetséges fenyegetésekről készített mélyreható elemzések pontosan tájékoztatják az ügyfeleket a hálózataikban végbemenő folyamatokról. A felhasználó nyugodtan dolgozhat tovább abban a tudatban, hogy a fontos adatai biztonságban vannak, mert a Fortinet és partnerei gondoskodnak róla, hogy enyhítsék a kockázatokat.

worst cyber attacks-thumb-550xauto-47566

A közösségi média és az alkalmazás ellenőrzés gyenge pont; a pénzügyi intézetek a legtargetáltabbak

Az elmúlt 4 hónapban több száz nagyvállalat és potenciális vásárló próbálta ki a CTAP-ot az Egyesült Államokban; a tapasztalataikból összeállított elemzés a következő ténymegállapításokat tartalmazza:

  1. A nagyvállalatok – mérettől és tevékenységi körtől függetlenül – folyamatosan ki vannak téve valamilyen veszélynek; több mint 32 millió támadási kísérlet irányult ellenük. Az újságok címlapjairól is ismert malware-ek, mint amilyen a Conficker, Nemucod és a ZeroAccess fáradhatatlanul próbálták megfertőzni a gépeket. A Conficker 5 230-szor, a Nemucod 4 220-szor, a ZeroAccess pedig 3 210-szer próbálkozott.
  1. A közösségi média és a multimedia streaming felel a hálózati forgalom 25%-áért; ez a típusú adatforgalom teszi ki a vállalkozások rendszereit és erőforrásait a drive-by letöltéses fertőzésveszélynek, social engineering támadásoknak, és rosszindulatú hirdetéseknek (malvertising). A legtöbbet használt közösségi oldal a Facebook (47,27%), a YouTube pedig a második helyen áll (42,29%).
  1. Az eredmények szerint továbbra is az alkalmazások ellenőrzése az egyik legnagyobb kihívás az adminisztrátorok számára. A nagy mennyiségű peer-to-peer forgalom – amelyet a Bittorrent és a játékok generálnak – megnyitja a kapukat a rosszindulatú tartalomnak, ami az ilyen népszerű oldalakról letöltött tartalmakra csatlakozva (piggyback) szintén letöltődik a felhasználó eszközére. A nagyvállalatoknak óvatosnak kell lenniük, amikor kialakítják az alkalmazások ellenőrzésével kapcsolatos szabályozásaikat.
  1. A bankok és egyéb pénzügyi intézmények aránytalanul nagy, 44,6%-ban vannak kitéve a rosszindulatú támadásoknak a hálózataikon elérhető pénzügyi adatoknak köszönhetően. A hackerek kifinomult trójai vírusokkal, és land-and-expand módszerrel célba veszik a pénzügyi intézményeket, hogy beszivárogjanak a hálózatokba, majd ott megvessék a lábukat.

„A vállalkozások folyamatosan ki vannak téve valamilyen kibertámadásnak. A megnövekedett támadási felület és a kiforrott támadási ökoszisztéma miatt a cégeknek éberebbnek kell lenniük, mint valaha” mondta Maddison. „Úgy építettük fel a Fortinet CTAP programját, hogy mélyrehatóan vizsgálja a cég hálózati forgalmát, és veszélyre utaló jelekre vadásszon. Egy olyan alaprajzot készít ügyfeleink számára, ami segít nekik abban, hogy minimalizálják a kockázatokat, ugyanakkor hatékonyabbá tegyék a hálózatukat



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés