Connect with us

technokrata

Már önvezető autók programozásáról tanulnak a BME-n

googlecar

Digitális oktatás

Már önvezető autók programozásáról tanulnak a BME-n

Új kurzus indul 2016 februárjában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, melynek keretében a hallgatók kiber-fizikai rendszerek informatikai sebezhetőségéről is tanulnak majd.

A képzés azért is jelentős, mert Magyarországon kevés az IT biztonsági szakember, a hasonló rendszerek viszont egyre népszerűbbek. Megtalálhatóak az önvezérlő autókban, de az iparban és számos más területen is egyre nagyobb a szerepük. A kurzust elvégző hallgatók ezáltal az országban egyedülálló  szaktudásra tesznek szert, az ezt lehetővé tevő vezérlőt a Siemens Zrt. biztosítja.

A kiber-fizikai rendszerek a fizikai és a digitális világ közötti kölcsönhatást hozzák létre. A technológia révén a járművek például képesek lehetnek az egymás közötti kommunikációra, továbbá az olyan külső környezetből érkező ingerek felismerésére, mint amilyen egy gyalogos közeledése is. A kiber-fizikai rendszereknek köszönhetően csökkenthető tehát a balesetek száma, de alkalmazásuk egyre elterjedtebb az ipar, az energiaellátás vagy például az egészségügy területén is.

google-self-driving-car

Az előnyök mellett a kiber-fizikai rendszerek hátrányára Dr. Buttyán Levente, a
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének docense, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium (CrySyS Lab) vezetője mutatott rá. „Egyre gyakoribb, hogy a gépek rá vannak kötve az internetre, azonban sok esetben a vállalatok már meglévő ipari rendszereiket utólag csatlakoztatták a világhálóhoz. Fontos, hogy különösen az elavult technológiákkal rendelkező rendszerek esetében jelentősen nő a hackertámadások kockázata, melyek előreláthatatlan következményekkel járhatnak.”

Magyarországon egyelőre limitált az IT biztonsági mérnöki szaktudás, mely segíthetné a vállalatokat abban, hogy hálózatra kötött ipari rendszereiket biztonságos védelmi programokkal lássák el. A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar IT biztonság mellékspecializációt választó mesterhallgatói ez év tavaszától erre tudásra tehetnek szert egy, a Siemens Zrt. által adományozott vezérlő rendszernek köszönhetően.

googles_self_driving_car_4cqul

A CrySyS laboratóriumban építjük fel egy áramtermelő erőmű modelljét, amelyhez kapcsolódni fog egy adatközpontot szimbolizáló számítógép is. Az új vezérlőnek köszönhetően a hallgatóknak lehetősége lesz rá, hogy megtámadják ezt a rendszert, és megismerjék a gyengeségeit. Ennek ismeretében a hallgatók az országban egyedülálló módon képesek lesznek olyan védelmi rendszereket tervezni, melyek ellenállnak majd a hackertámadásoknak” – mondta Dr. Buttyán Levente.

„A Siemens számára mindig is fontos volt a jövő szakembereinek képzése. A Budapesti Műszaki Egyetemmel már 17 éve működünk együtt, hogy a gyakorlati képzés erősítésével hosszú távon is biztosítsuk a hazai piac számára a kiemelkedő szaktudást. A közös programokban résztvevő hallgatók diplomájuk megszerzése után sok esetben a Siemensnél kezdik meg szakmai karrierjüket. Az ellenálló kibervédelmi rendszerekkel kapcsolatos gyakorlati oktatás napjainkban kiemelten fontos a piac számára, hiszen ideális esetben az egyes termékek és szolgáltatások teljes életciklusukon át hálózatokba épülnek. A digitalizáció ilyen formában új lehetőségeket nyit meg a piaci szereplők számára a termékek és megoldások gyors és hatékony fejlesztéséhez és gyártásához. Akik következetesen ki tudják aknázni ezeket a lehetőségeket, meghatározó versenyelőnyhöz juthatnak” – mondta el Zeitler Balázs, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztésért felelős vezetője.Szólj hozzá!

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd