Connect with us

technokrata

A pénztárcánk is megérzi, ha jön a rossz idő

money

E-gazdaság

A pénztárcánk is megérzi, ha jön a rossz idő

Megindultak felfelé az árak októberben a kedvezőtlen időjárás miatt.

Az elmúlt hónapban drágábban jegyezték az alapvető mezőgazdasági árucikket a világkereskedelemben, a rossz időjárás miatti aggodalmak a cukor és pálmaolaj készletei körül felfelé nyomták az árakat.

A FAO élelmiszerár indexe 3,9 %-ot emelkedett múlt hónaphoz képest, de a 162 pontos átlag még mindig 16 %-kal alacsonyabb a tavalyinál.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése valamelyest lefelé, 2,53 milliárd tonnára korrigálta a világ gabonatermelésére vonatkozó októberi előrejelzését, ami 1 %-kal alacsonyabb a tavalyi rekord adattól.

money

Erre részben az időjárás által befolyásolt borús indiai és ukrán kukoricatermés-kilátások miatt volt szükség. Az előzetes becslésekkel szemben a thaiföldi szárazság miatt gyengébb rizstermés várható. Ezek mellett az idei bőséges termés az Európai Unióban nagyban hozzájárult a globális gabonatermelési előrejelzések pozitív korrekciójához.

A globális szemestermény készletek továbbra is stabilak, sőt, a gabonaraktárak 15 éve nem látott szintre emelkedhetnek.

Aszály és eső nyomja felfelé a cukor árát

Az index erősödését a cukorárak 17,2 %-os emelkedése okozta. Utóbbi mozgás mögött a kedvezőtlen időjárásról szóló hírek állnak két térségben: a várható esők Brazília fő termőterületein, akadályozva az aratást, továbbá az aszály valószínűsége Indiában és Thaiföldön. A cukorár hirtelen emelkedése visszafordította a február óta tartó csökkenő trendet.

Az El Niño körüli aggodalmak Indonéziában, ami tönkre teheti a 2016-os pálmaolaj utánpótlást, együtt a szójaültetvények lassú telepítésével Brazíliában, ami szintén az időjárás miatt akadozik, a FAO növényi olaj indexét 6,2 %-kal emelte.

2186

A tejtermékek világpiaci ára 9,4 %-kal nőtt szeptember óta, miután kedvezőtlen hírek érkeztek az új-zélandi tejtermelés várható mennyiségéről. A húsár index nem változott.

A szemestermények árát leképező index bár csak 1,7 %-kal, de magasabb átlagot ért el előző hónaphoz képest, mivel a száraz időjárás Ukrajna és Oroszország déli részének gabonaföldjeit is elérte.

FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák