Connect with us

technokrata

Úgy tűnik, hogy egyik gyerekem sem akarja átvenni a céget. Most akkor mi legyen?

People

E-gazdaság

Úgy tűnik, hogy egyik gyerekem sem akarja átvenni a céget. Most akkor mi legyen?

A fejlettebb nyugat-európai országokban szinte mindenütt a családi vállalatok alkotják a gazdaság gerincét, és ehhez, a szakemberek szerint pozitívnak mondott trendhez egyre inkább sikerrel zárkózik fel hazánk is.

Alapvető különbség a két régió között az, hogy a családi gerincre épülő kinti vállalkozások – főként azok vezetése, ha úgy tetszik, a menedzsmentje – a legtöbb esetben már több nemzedékre visszatekintő múlttal rendelkezik, míg a volt berlini fal innenső oldalán a családi cégek vezetői valójában csak mostanában kezdenek szembesülni a generációváltás fogalmával és a generációváltás problémájával.

A Human Map Vezetéslélektani és Menedzsmentmódszertani Központ 15 éves tapasztalatira alapozva elmondható, hogy Magyarországon is az a legnagyobb gond, hogy egy családi vállalat kevés tudással rendelkezik az utódlás kérdésében, vagyis egyszerűen nem tudják a leköszönést fontolgató, többnyire nyugdíjba vonuló cégvezetők, hogy miként adják át a vezetői széket, és nagyon gyakran azt sem, kinek.

Customized-apps-provide-for-improved-tablet-use-in-business_16000844_800728899_0_0_7078493_500

Néhány évvel ezelőtt készült egy felmérés, amely az úgynevezett céges öröklés dilemmáit járta körül. Az adatok felvétele után az derült ki, hogy a családi cégek tulajdonosai nehezen tudják a famílián belül tartani az évtizedek alatt felépített vállalkozást, és így a társaságot megfelelő utód híján esetleg kénytelenek eladni. Nem újdonság, hogy kivédhetetlen és igen mély a nemzedékek közötti kommunikációs és generációs szakadék, és ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy nem marad senki, aki olyan sikerrel vezethetné a bejáratott vállalkozást, mint a regnáló vezető. Míg a nem családi kézben lévő társaságoknál az ügyvezetők igazgatósági ideje átlagosan hat év, a családi vállalkozásoknál nem ritka, hogy a családfő 20-25 évig is a vezetői székben ül. Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a cégvezető könnyen generációs csapdába essen, elmenjen mellette a technológiai fejlődés, átalakuljanak az üzleti modellek és a vásárlói szokások. Különösen igaz ez a rendszerváltás utáni elsőgenerációs magyar vállalkozókra, akik mostanában szembesülnek azzal, hogy nyugdíjba vonulnának, és át kellene adniuk a cégüket.

Néhány jellemző dilemma a magyar generációváltó cégektől:

 „Lassan nyugdíjba vonulnék, de nem látom, ki lehet az, aki majd a helyembe lép?!” 

„Úgy tűnik, hogy egyik gyerekem sem akarja átvenni a céget. Most akkor mi legyen?” 

“Szerintem az apám sosem fogja tudni elengedni a céget. Nem tudom, mit lehetne tenni.” 

“Nagyon az az érzésem, hogy az apám nem is akarja átadni a cégvezetést.“

Vegyük előre a cégutódlás tipikus esetét, azt, amikor egy 60 év feletti tulajdonos nem is akar az operatív vezetéssel foglalkozni. Ilyenkor rögtön az első körben elő is jön a már említett generációs mélység: a cég vezetője még a rendszerváltoztatás előtt alapította a vállalkozását, csaknem 25 éve az élen kell, hogy járjon, példát kellett mutatnia mindenben, de most azt érzi, ahogy fordul a világ, nem tud, vagy már nem akar azzal együtt forogni ő is. Lépnie kell, de nem tudja, merre vezet a helyes út. Felmerülhet az, hogy eladja a céget, és azzal együtt talán fénykorának munkáját, élete büszkeségét, az általa felépített kincses szigetet. Nem az ő hibája. Pihenni szeretne, azt gondolja, a mór megtette. Mégis nyugtalan, hiszen nem szeretné veszni hagyni azt, ami az övé, hiába az eladásból bejövő pénz, amelyből akár az élete végéig megél.

People

Gyakori dilemma az is, amikor a cégtulajdonos nem tudja családon belül továbbadni a vállalkozást, mert a gyerek vagy a gyerekek egyszerűen nem akar, nem akarnak a szüleik örökébe lépni. Erre a helyzetre leginkább kétféle módozat alakul ki a Human Map tapasztalatai szerint. Az egyik az, amikor teljesen más beállítottságú, identitású a gyerek, mással szeretne foglalkozni, és egyszerűen nem akarja az apa vagy az anya nyomdokain folytatni. Nem is lehetne rábízni a céget, hiszen egy adott esetben „művészlelkű” fiú vagy lány nem érdeklődik a gazdasági vonal, különösen nem a céges menedzsment vagy az adott iparág iránt. Ilyenkor a céget átadni készülő családfőben bizalomvesztés érzése alakulhat ki, hiszen kimondva vagy kimondatlanul, de nem is merné a szerinte is alkalmatlannak tartott utódra bízni a jól felépített vállalkozást.

A másik, a Human Map által tipikusnak mondható esetben a gyerek sokkal inkább alkalmazottként, sem mint a cég tulajdonosként szeretne karriert befutni. A tulajnak ugyanis minden profitorientált esetben együtt kell élnie a cégével, viszont az alkalmazott kikapcsolhatja a telefonját akkor, ha lejár a munkaideje. A Human Map szakértői úgy látják, a legtöbbször valóban nem is szerencsés az, ha a családfő gyermeke rögtön valamilyen felsővezetői pozícióban kezdi a munkát. A gyakorlat szerint kisebb cégek esetében az örökösnek igenis végig kell járnia a ranglétrát. Az inkább a nagyobb társaságoknál fordul elő, hogy rögtön középvezetőként kezd a gyerek, de ilyenkor a prioritási rend is más, hiszen mellérendelt szerepben van más középvezetőkkel, és nem kell a legfontosabb dolgokról neki vagy egyedül döntenie. A Human Map Vezetéslélektani és Menedzsmentmódszertani Központ 15 éves gyakorlatával bátran ki lehet mondani, hogy tényleg nem vezethet semmi jóra az, ha egy cégnél az alkalmazottak csak az „apuci pici fiának” tekintik a főnököt, aki pusztán csak az örökösi jogainak köszönhetően csöppent a felsővezetői székbe. Az is problémás helyzeteket generálhat, amikor az utód is érzi, hogy nem tud oly mértékben megfelelni az elvárásoknak, mint kellene, hát még az, amikor úgy érzi, neki duplán, triplán kell teljesítenie ahhoz, hogy elismerjék a régebb óta a vállalkozásnál dolgozó alkalmazottak.generation

 

Problémával szembesül a visszavonulását fontolgató cégvezető akkor is, ha a vállalkozáson belül nem talál senki olyat, aki alkalmas lenne arra, hogy átvegye tőle a stafétabotot. Honnan és hogyan kerítsen maga helyett olyan vezetőt, akit elfogadnak, aki teljes mértékben át tudja venni az irányítást? Hogyan és tanítsa meg arra, ami a cégnél a legfontosabb? A Human Map Vezetéslélektani és Menedzsmentmódszertani Központ ebben is segít Önnek! Töltse ki a kérdőívünket, és kérjen konzultációs időpontot!

Generációváltási, cégutódlási dilemmákról, bővebben olvashat a Human Map Vezetéslélektani és Menedzsmentmódszertani Központ oldalán! http://www.humanmap.hu/Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle