Connect with us

technokrata

Csökkentek a vállalati kamatok augusztusban

E-gazdaság

Csökkentek a vállalati kamatok augusztusban

A vállalati hitelek átlagos kamatlába jellemzően csökken augusztusban. Jelentősebben az egymillió eurót meghaladó, forintban és euróban denominált hitelek kamata csökkent, a forinthitelek átlagos kamata szinte nem változott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett havi jelentéséből.

Az egymillió eurónál nagyobb összegű vállalati forinthitelek átlagos kamata 1,53 százalék volt augusztusban 113 bázisponttal alacsonyabb az előző havinál és 212 bázisponttal kisebb, mint egy évvel korábban. Ebben a kategóriában 45,1 milliárd értékű új szerződést kötöttek a cégek, 5,9 milliárddal többet, mint júliusban.

Az egymillió eurónál nagyobb eruróhitelekből azonban mindössze 15,5 milliárdra született szerződés, jóval kevesebb a júliusi 28 milliárd és különösen a tavaly augusztusi 40,9 milliárdnál. A 2,25 százalékos átlagos kamatláb egy hónap alatt 60 bázisponttal esett, de jóval magasabb az egy évvel korábbi 1,68 százalékosnál.

Az egymillió eurós értékhatár alatt a vállalati forinthitelek 4,26 százalékos augusztusi átlagkamata alig 3 bázisponttal alacsonyabb az előző havinál, de 54 bázispontot csökkent egy év alatt. Az euróban felvett hitelekre 3,19 százalékos kamatot számítanak fel, 18 bázisponttal alacsonyabbat a júliusinál és 93 bázisponttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A lakossági hitelek körében a szabad felhasználású forintalapú jelzáloghitelek kamata 21 bázisponttal 5,87 százalékra emelkedett augusztusban, de ezzel együtt is 270 bázisponttal az egy évvel korábbi szint alatt volt.

A lakáshitelek 5,77 százalékos átlagos kamatlába egy hajszállal (2 bázispont) emelkedett ugyan augusztusban,  de 103 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel  korábbinál – derül ki a jegybank jelentéséből.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom