Connect with us

Hirdetés

technokrata

5,7 %-kal nőttek a beruházások a második negyedévben

E-gazdaság

5,7 %-kal nőttek a beruházások a második negyedévben

A második negyedévben 5,7 százalékkal nőttek a beruházások az előző negyedévi visszaesés után. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági beruházások volumene a szezonálisan kiigazított adatok szerint – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A friss adat közlésével egyidejűleg az első negyedévi csökkenést 4,5 százalékról 3,9 százalékra mérsékelte a hivatal.

Az építési beruházások 10,1, a gépberuházások 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A beruházások negyedét adó feldolgozóiparban 7,1 százalékkal, az építőiparban 5,5 százalékkal, míg a mezőgazdaságban 28,8 százalékkal csökkentek a beruházások a tavalyi második negyedévvel összevetve. A feldolgozóipari beruházások visszaesésében szerepet játszott az egy évvel korábbi magas bázis – 25,7 százalékos éves összevetésű növekedés – illetve az, hogy nagyobb mértékű visszaesés következett be a gyógyszergyártásban, a gumi- és , műanyagiparban valamint a járműgyártásban is, közölte a KSH.

A szállítás, raktározás terén viszont 44,8 százalékkal nőttek a beruházások a vasút-, és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok, illetve a járműparkok jelentős bővítésének köszönhetően. Az idegenforgalomban és a vendéglátásban 3,8 százalékkal haladták meg a beruházások az egy évvel korábbiakat. A vízellátás, a szennyvíz gyűjtése és kezelése, valamint a hulladékgazdálkodás beruházásai további 25,0 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi magas bázisról is. A villamosenergia gáz- és gőzellátás terén 36,5 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi második negyedévvel szemben.

A pénzügyi, biztosítási szolgáltatásokat és ingatlanügyleteket tekintve a fejlesztések 21,7, illetve 1,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. Ezzel szemben a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás területén a beruházások 15,3, az oktatásban 21,4 százalékos növekedés volt.

Az év első felében a beruházások volumene 1,7 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét. Itt is a szállítás, raktározás üzletág 27,0, illetve a vízszolgáltatás, szennyvíz-kezelés 26,3, valamint az energiaszektor 28,4 százalékos növekedése volt meghatározó, míg a feldolgozóipari beruházások 3,5, az építőipari beruházások 4,2, a mezőgazdasági beruházások 21,7 százalékkal elmaradtak a tavaly első félévitől.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés