Connect with us

technokrata

Az ABB szállítja a Mitsubishi új műholdjának űripari műszerét

GOSAT

E-gazdaság

Az ABB szállítja a Mitsubishi új műholdjának űripari műszerét

Az ABB, az energetikai és automatizálási technológiák terén piacvezető cégcsoport, japán űripari megrendelést kapott. A megrendelés alapján az ABB a GOSAT-2 műhold legfontosabb műszerét, a Michelson-féle interferométert fogja szállítani. A legkorszerűbb technikával felszerelt műhold lehetővé teszi, hogy a japán kormány folytassa és továbbfejlessze a főbb légköri üvegházhatású gázok eloszlásának mérését.

Az ABB a szállítási szerződést a Mitsubishi Electric Corporation-nel fogja megkötni. A Mitsubishi a legfontosabb berendezésszállítója Japán második Greenhouse Gases Observing SATellite (GOSAT-2) elnevezésű programjának, amelynek célja az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának térképezése. A GOSAT-2 műhold a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Nemzeti Környezetkutatási Intézet (National Institue for Environmental Studies) és a Japán Környezetvédelmi Minisztérium közös fejlesztése. A JAXA a 2017-es pénzügyi évben tervezi felbocsátani a GOSAT-2  műholdat.

GOSAT

Az ABB a mérési rendszer lelkének számító Michelson-féle interferométert fogja szállítani. A készülék a Föld felett 613 kilométer magasságban keringő műholdról készít és továbbít majd pontos magaslégköri mérési adatokat. A mérési adatok segítségével a széndioxid és metán globális koncentrációeloszlását kívánják feltérképezni, illetve azt tanulmányozzák, hogy miként változnak az az üvegházhatású gázok forrásai és elnyelői az idő (havi és éves szinten) és a hely függvényében. A GOSAT-2, amely a GOSAT-1 továbbfejlesztett változata, jelentős előrelépést hoz a tudományos megfigyelések terén, mivel olyan nagypontosságú érzékelőkkel rendelkezik, amelyekkel még pontosabb mérések végezhetők, illetve a műhold képes lesz a szénmonoxid és a finom szálló por mérésére is.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az ABB-t választották ki a feladatra, hogy megépítse a GOSAT-2 interferométerét. A GOSAT-2 annak a rendkívül sikeres GOSAT-1 –nek (japán neve IBUKI) az eredményeire épít, amely 2009 óta kering a Föld körül. Az ABB már több mint 20 éve szállít technológiákat  a különböző japán űrprogramokhoz. Az ABB csapata teljes mértékben elkötelezte magát a GOSAT program sikere mellett.  A most alkalmazott technológia nagy mértékben támaszkodik az ACE-FTS készülékre, amelyet a Kanadai Űrügynökség megbízásából a Scisat műholdhoz gyártottunk.” – mondta el Marc-Andre Soucy, az ABB mérési és elemzéstechnikai üzletágához tartozó űr- és védelmi rendszerek egység igazgatója.

A GOSAT-2 számos csúcstechnológiájú készülékkel, így például  üvegházhatású gázok és felhő/aeroszol detektáló érzékelőkkel („szenzorokkal”) lesz felszerelve. A legkorszerűbb készülékekkel folytatott kutatások jelentős hátteret biztosítottak a „Proaktív Diplomácia Stratégia a Globális Felmelegedés Kezelésére” elnevezésű kezdeményezés kidolgozásához, amelyet a japán kormány a 2013-as ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény konferencián (COP19) jelentett be Varsóban.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák