Connect with us

Hirdetés

technokrata

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

E-gazdaság

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

Mit tegyünk, ha a szolgáltató megemeli az árakat és ez nekünk nem tetszik?

Mint azt múlt hét pénteken megírtuk, a Telenor újabb áremelést jelentett be, nem sokkal a kártyás tarifák drágulása után. Mindkét esetben július 1-jétől lépnek életbe a változások, tehát még egy hónapig láthatjuk a régi díjakat a számláinkon. Ahogy azt a szolgáltató a változásról szóló PDF-ben jelezte, kétoldalú szerződésmódosításról van szó, ellentétben a tavaly júliusi esettől, amikor egyoldalúan változtattak, amit aztán idén májusban az NMHH egy vaskos büntetéssel honorált. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a mostani értesítéstől számított 15 napon belül kell jeleznünk a kifogásunkat, különben automatikusan elfogadottnak tekinthetők a módosítások. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni?

nmhh_szekhaz

Ennek jártunk utána, miután egyszerű ügyfélként felhívtuk a telefonos ügyfélszolgálatot. Sajnos első alkalommal nem túl pozitív tapasztalatokat szereztünk, mivel a vonal túlsó végén lévő hölgy eleve tévesen tájékoztatott arról, hogy egyoldalú módosításról van szó (miközben a valóságban kétoldalú). Miután még hűségünk van a meglévő tarifánkon, így annyit közölt, hogy nem tudunk semmit tenni, ha változtatunk, akkor kiterhelik a kötbért.

telefonos_ugyfelszolgalat

Egy kevésbé tájékozott ügyfél bizony ezt (ha nem is jókedvvel, de) tudomásul is vette volna, mi viszont úgy éreztük, egy második esély jár a Telenornak is. A mai napon újra feltárcsáztuk a 1220-at és jól tettük, mert sokkal részletesebb és pontosabb információkat kaptunk, melyeket most megosztunk az olvasókkal is. Ugyebár alapvetően két kiinduló helyzet lehetséges, az egyiknél van jelenleg érvényben lévő hűségünk, a másik esetben nincs. Utóbbi jóval egyszerűbb, itt szabadon válthatunk tarifát, átválthatunk feltöltőkártyásra (figyelem, ott is emelni fognak!) vagy éppenséggel meg is szüntethetjük a számunkat. De mit tegyünk, ha hűségünk van?

telenor_uzlet

Nos, ekkor is van több választási lehetőségünk. Az első, hogy mérgelődve bár, de elfogadjuk az emelést, minden marad a helyén és majd a hűségünk lejárta után döntünk a továbbiakról. Ha viszont nem törődünk bele, akkor válthatunk. Na nem ám csak úgy össze-vissza, tehát a (most még) 8890 forintos Smarttarifa 4-ről nem léphetünk át a (most még) 2990 forintos Smarttarifa Extra 1-esbe. Itt a tarifahűség számít, azaz hogy milyen tarifakategóriára írtunk alá 2 évet. Az előbbi példánál maradva az M-es kategóriájú Smarttarifa 4-ből másik, legalább M-es csomagra, például a MyTariff M-re tudunk váltani (a MyTariff csomagoknak nem változik a díja július 1-től). Ha egy ilyen csomagváltás mellett döntünk, akkor a hűségünk nem módosul, tehát a lejárat és a vállalt kategória is megmarad.

szerzodes_alairas

Fontos tudni, hogy a klasszikus, készülékvásárlás miatt vállalt hűség (mely tarifahűséget is magában foglal) mellett a Telenornál létezik úgynevezett havidíjkedvezmény miatt hűség is. Bizonyos tarifáknál ha nem vásárolunk telefont (és utólag se szeretnénk), ám a csomagra megtartására aláírjuk a 2 évet, akkor cserébe ezen idő alatt a havidíjból kapunk egy meghatározott összegű kedvezményt. Ilyenkor is válthatunk tarifát, a tájékoztatás szerint kétféle lehetőség áll előttünk. A példa kedvéért vegyünk egy már  kivezetett tarifát, a Telenor Flow 1-et, mely havidíjkedvezményes konstrukcióban jelenleg 6490 forint havonta. Erről átválthatunk egy MyTariff M-re (azonos kategória), melyből a 7490 forintos normál díjú változatnál a még hátralévő hűségünk lejárata nem változik. Ha viszont ugyanezt a csomagot 5990 forintért szeretnénk, akkor a Flow 1 csomagunk hűsége megszűnik, a váltással egyidőben egy új, 2 éves havidíjkedvezmény miatti hűséget kell vállalnunk.

telenor_valtozas

A legrosszabb viszont az, hogy hiába kétoldalú a szerződésmódosítás, amennyiben hűségünk van (akár készülékre, akár havidíjra), akkor a felmondás vagy kártyásra átváltás nem játszik. Ugyanígy nincs lehetőségünk “nem elfogadni” az emelést, mivel a módosítás a hűségért járó kedvezményt nem érinti. A készülék árából kapott engedmény ugyebár nincs összefüggésben a havidíjjal, a még érdekesebb viszont a havidíjas kedvezmény. Például az All-In M csomagnál a 7490 forintos normál díj 500 forinttal növekszik és ugyanennyit változik az 5990 forintos kedvezményes verzió is, így a kettő közötti különbözet marad 1500 forint, tehát a kedvezmény mértéke(!) nem módosul, így erre hivatkozva nem tudunk szerződést/hűséget bontani.

mobiltelefon

Fontos, hogy a fentebb vázol tarifaváltási eseteknél nem számlázhatja ki a szolgáltató a régi csomaghoz tartozó kötbért, illetve a tarifaváltás is díjmentes. Ami még elszomorító ebben a helyzetben, hogy a Telenor jelenlegi tarifakínálata nem mindenkinél fog ésszerű alternatívát nyújtani a régi csomag helyett. Maradjunk például a Flow 1 csomagnál, ahol korlátlan hálózaton belüli és 180 perc hálózaton kívüli beszélgetést, illetve 500 MB internetet kapunk, melyhez a hűség alatt további 2 GB jár ingyen, mindez 6490 forintért (július 1-je után 7090 forint). Egy MyTariff M csomag beszélgetésben ugyanezt nyújtja, internetből 500 MB-ot ad, amihez 1 vagy 3 GB-os plusz netet tehetünk hozzá. Az elsőnél (1,5 GB net) 6990 forint, míg a második esetben (3,5 GB net) 7 990 forint lesz a teljes havidíjunk, amennyiben új, 2 éves havidíjkedvezmény miatti hűséget vállalunk.

tulfizetes

Végezetül a legfontosabb, hogy mindenképp tájékozódjunk, akár a telefonos ügyfélszolgálaton, akár személyesen az üzletekben, de akár írásban is és szánjunk időt arra, hogy átnézzük a lehetőségeket, számoljunk, kalkuláljunk, és ennek fényében hozzuk meg a döntést. Viszont annyi már biztos, hogy a Telenor ezzel az emeléssel ismét az előfizetői jelentős részét haragítja magára, ez pedig legkésőbb a hűségidők lejárta után csúnyán visszaüthet majd. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy az NMHH a tavalyi után ezt az áremelést is vizsgálni fogja, és ha nem figyeltek oda eléggé, akkor megint kinézhet egy büntetés a szolgáltatónak.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés