Connect with us

technokrata

Így áll most a Tesla helyzete

tesla_musk

E-gazdaság

Így áll most a Tesla helyzete

Az első negyedéves jelentés alapján bizakodóak lehetnek.

Kicsit ellentmondásos a helyzet a Tesla-nál, hiszen a most kiadott első negyedévi pénzügyi eredmények alapján a fő tényező az, hogy veszteséget kénytelen elkönyvelni. Azonban a helyzet mégsem olyan borús, mint gondolnánk, elvégre a cég maga is tisztában van vele, hogy hosszabb távon kell gondolkodni. Csak néhány napja, hogy a cégvezető Elon Musk bemutatta legújabb terméküket, az energiatároló akkumulátort. Most azt is megjegyezte, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök gyártása akár nagyobb prioritást is élvezhet majd az autóknál. Ezeknek az energiatárolóknak a gyártása néhány éven belül profitot termelhet.

tesla_model_x

Jó példa a kedvező fogadtatásra, hogy a tegnapi záróértékhez képest 2%-ot növekedett a részvények árfolyama, tehát a piac is bízik a cégben és az általa gyártott termékekben. Az autógyártás viszont meglehetősen sok pénzt emészt fel, a Tesla készpénztartaléka a tavaly év végi 1,9 milliárd dollárról 1,5 milliárd dollárra csökkent. Ennek ellenére ugyanekkora összeget kívánnak az év folyamán költeni fejlesztésekre, többek között a hamarosan érkező Model X nevű új autóra, továbbá Nevadában egy óriási akkumulátorgyárat is megnyitnak.

tesla_powerwall

Musk kijelentette, hogy az év hátralévő részében folyamatosan javuló eredményekre számít, az utolsó negyedévben pedig akár profitról is lehet szó. Konkrét számokról is essen szó, ezek alapján az első negyedévet 154,2 millió dollár veszteséggel zárták, 939,9 millió dolláros bevétel mellett. Az egy évvel korábbi, azonos időszakban 49,8 millió dollár volt a veszteség, viszont ehhez 620,5 millió dollár bevétel tartozott.

tesla_model_s

Mindezek ismeretében is kitartanak amellett, hogy az autóik átlagos árát lejjebb nyomják, minél szélesebb körnek elérhetővé téve azt. Ha már autó, akkor az is kiderült, hogy 10 045 darab Model S került értékesítésre, ez 55%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Előrejelzéseik szerint a második negyedévben hasonló, 10-11 ezer darabos értékesítéssel számolnak. A harmadik negyedévben lép piacra a Model X nevű új szabadidőautó, így a két típussal a Tesla legalább 55 ezer autót szeretne eladni a 2015-ös évben.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák