Connect with us

technokrata

Új megfigyelési rendszer van kialakulóban Kínában

E-gazdaság

Új megfigyelési rendszer van kialakulóban Kínában

A közbiztonsági ellenőrzések fokozásáról, a rendőrségi járőrözések kiterjesztéséről és a video-megfigyelési rendszerek átfogó bővítéséről döntöttek Pekingben, legfelsőbb szinten – számolt be a kínai állami média kedden.

Az intézkedéseket a terrorcselekmények megelőzésének szándékával indokolták abban a körlevélben, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának általános irodája, valamint az államtanács, vagyis kormány közösen jegyzett.

A határozat szerint a járőrözések számát elsősorban a reggeli és az esti csúcsforgalom idején tervezik bővíteni a zsúfolt helyeken, így a közlekedés csomópontjain, beleértve a busz- és vasúti pályaudvarokat, metróállomásokat, repülőtereket, kikötőket és gyorsvasutak vonalait.

Az elővigyázatosságot szolgáló lépések fokozását olyan intézmények környékén is előírják, mint az óvodák, iskolák, pénzintézetek, kereskedelmi létesítmények és kórházak.

A rendőri erőket arra szólították fel, hogy nyomozásaikkal hatékonyabban segítsék elő az emberéleteket veszélyeztető bűncselekmények, “szélsőséges helyzetek” megelőzését. 

Ugyancsak a biztonságot szolgáló kötelezettségként előírják, illetve szigorúan betartatják a valós névvel történő regisztrációt, nyilvántartást a szállodákban, a használt termékek kereskedelmében, a motorfelújításoknál és a rekreációs szolgáltatások helyszínein.

A dokumentum olyan lépések megtételét sürgeti, amely úgynevezett “biztonsági hálózat” keretében még a legkisebb, helyi közösségek védelmére is kiterjed. Ezzel kapcsolatban külön is felhívják a figyelmet a “modern technológia”, vagyis az információs hálózatok és a video-megfigyelési rendszerek alkalmazására.

A kormányzatokat ettől függetlenül arra biztatják, hogy nyomravezetői díjak felajánlásával ösztönözzék az embereket, hogy vegyenek részt a bűnmegelőzésben, csatlakozva a lakóhelyi önkéntesek csapatához.

A döntés értelmében olyan országos népesség-nyilvántartási rendszer kialakítására is sor kerül Kínában, amelynek adatbázisa egyszerre lesz összekapcsolva az állampolgárok személyazonossági és hitel-felhasználási adataival.

Kínában az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biztonsági ügyek, legyenek azok a terrorizmussal, a kibertérrel, a nemzetbiztonsággal, vagy a közbiztonsággal kapcsolatosak. Tavaly ősszel fogadták el például az állambiztonság átfogó védelmét szolgáló új jogszabályt, ami felváltotta az addigi nemzetbiztonsági törvényt.

Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár, a központi nemzetbiztonsági bizottság első, tavaly áprilisi ülésén elnökölve azt hangoztatta, hogy a nemzetbiztonság fenntartása “a bonyolult belső és külső körülmények” miatt jóval összetettebb feladat, mint valaha is volt.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák