Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Fehér Háznál lezuhant drón gyártója alkalmatlanná teszi termékeit a Washington feletti repülésre

E-gazdaság

A Fehér Háznál lezuhant drón gyártója alkalmatlanná teszi termékeit a Washington feletti repülésre

A sencseni SZ DJI Technology Co., a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopter gyártója olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjait a Washington zárt légterű területei feletti repülésre – jelentette be szerdán Michael Perry, a cég szóvivője.

A kínai cég szoftverét a jövő héttől lehet majd letölteni. A frissítés kötelező lesz abban az értelemben, hogy az újabb szoftverújítások annak híján nem lesznek használhatók. A frissítés következtében a gép hajtóművei a tiltott övezetben be sem fognak indulni. Ha a drón repülés közben ér egy ilyen zóna közelébe, akkor a GPS erre való figyelmeztetése nyomán automatikusan a “hazatérés” üzemmódra vált majd.

A cég kvadkopterei a repülőterek vagy például a pekingi Tienanmen tér közelében már ma is hasonlóképpen működnek. A DJI drónjait a későbbiekben megfosztják majd attól a képességtől is, hogy átrepüljenek a nemzetközi határok felett. Ez utóbbi lépéssel a cég arra reagál, hogy a mexikói hatóságok a múlt héten Tijuanában egy olyan, a kínai cég által gyártott, lezuhant, pilóta nélküli repülő szerkezetre bukkantak, amellyel megkíséreltek kábítószert átcsempészni az Egyesült Államokba.

White House Drone

A cég mostani intézkedését az váltotta ki, hogy hétfőre virradóra a fehér házi komplexum területén fának ütközött és lezuhant egy DJI Phantom márkájú, 1,27 kilogrammos kvadkopter. A szerkezet az elnök védelméért felelős Secret Service szerint véletlenül repült át az elnöki rezidencia kerítésén, miután irányítója elvesztette felette az ellenőrzést.

A vétkes önként jelentkezett a hatóságoknál. A férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, a CNN-nek elmondta, hogy az incidenst megelőzően a barátaival italozott, és hajnali háromkor azért röptette fel a drónt a Fehér Házhoz közeli G utca egyik épületéről, mert imponálni akart egy nőnek.

A szerkezetet, amely mintegy tíz saroknyit repült, a The New York Times szerint a Fehér Ház repülő- vagy rakétatámadás észlelésére hivatott radarja nem észlelte. A kvadkoptert a Secret Service egy szolgálaton kívüli munkatársa vette észre. Noha a Secret Service légügyi csoportja már évek óta foglalkozik az elnök elleni esetleges dróntámadás elhárításának lehetőségével, az incidens rávilágított a védekezési stratégia hiányosságaira.

A szerencsétlenül járt kis drón “pilótája” egyébként egy, a Pentagonhoz tartozó hírszerző szolgálat, a kevéssé ismert Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) alkalmazottja. Az NGA műholdjai és más megfigyelő eszközei révén fontos szerepet játszott egyebek között Oszama bin Laden likvidálásában, a 2005-ös Katrina hurrikán áldozatainak mentésében vagy a koszovói atrocitások észlelésében.

A szolgálat irányítását – amelynek neve akkor még Nemzeti Képanyag- és Térképészeti Ügynökség (National Imagery and Mapping Agency, NIMA) volt – néhány nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a nemzeti hírszerzés jelenlegi igazgatója (DNI), az amerikai kémszervek munkáját összehangoló James Clapper vette át. Az NGA jelenlegi igazgatója október óta Robert Cardillo, aki Clapper helyettese volt, és aki gyakran személyesen készítette elő a biztonsági napi jelentéseket Barack Obama elnök számára.

A kvadkoptert irányító férfi munkaköre egyébként az NGA-nél sajtóértesülések szerint nem áll összefüggésben a drónokkal. A nagy vihart kavart röptetést szolgálaton kívül hajtotta végre. Noha megsértette az amerikai fővárosra vonatkozó repülési tilalmat, egyelőre nem világos, hogy vádat emelnek-e ellene.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés