Connect with us

technokrata

Önfenntartó közvilágítási rendszert fejlesztett Magyarországra a GE

Odyssey_LED_3

E-gazdaság

Önfenntartó közvilágítási rendszert fejlesztett Magyarországra a GE

A GE sikerrel zárta le a Magyarországon megvalósult önfenntartó közvilágítási rendszer fejlesztését. A világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel, mint amennyi a saját működéséhez szükséges, a forgalomhoz igazodó világítása pedig javítja a közlekedésbiztonságot.

A GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont együttműködése keretében megvalósult közvilágítási koncepció egy rendszerbe integrálja a legkorszerűbb, vezérelhető LED fényforrásokon alapuló útvilágítást a napenergia hasznosítással. Az “E+grid” névre keresztelt rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, valamint LED-es lámpatestekből épül fel.

Odyssey_LED_3

Az E+grid közvilágítási rendszerhez kapcsolt napelemek által egy év alatt megtermelt villamos energia mennyisége meghaladja a világítási rendszer éves energiaszükségletét. A „Beágyazott informatikai rendszer fejlesztése energia-pozitív közvilágítás optimálására” néven futó projektben (azonosítószám: KMR_12-1-2012-0031) fejlesztett rendszer hálózati zavar esetén képes a villamos energia hálózatról leválni majd – az akkumulátoroknak köszönhetően – szigetszerűen továbbműködni. Fel nem használt energiáját pedig, intelligens módon, akkumulátoraiban tárolja a vagy visszatáplálja a hálózatba.

Moduláris felépítésének köszönhetően a rendszer a felhasználók igényeinek megfelelően bővíthető, emellett intelligens döntési algoritmusok segítik a progresszív tarifarendszerek előnyeinek kihasználását és csökkentik a CO2 kibocsátás. A forgalomhoz igazodó világítás kevesebb energiát igényel a nem szabályozott világítási rendszerekkel összehasonlítva, emellett javítja a közlekedésbiztonságot és csökkenti a fényszennyezést. A 2014. december 31-én befejeződött projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 570 203 880 forinttal támogatta.

E+grid_3 E+grid_2 E+grid_6

„Az E+grid projekt keretében kifejlesztett rendszer a világítástechnika jövőjét vetíti előre, amelyben a világítás az intelligens városok működésének kulcselemévé válik. A rendszer megvalósulása jó példája a GE és a hazai oktatási- és kutatóintézetek sikeres együttműködésének. A projektben ugyancsak szerep jutott számos innovatív, magyar kis- és középvállalat szakemberei számára, akik a koncepció egyes részfeladataiban működtek közre.” – mondta Vámos Zoltán, a GE Fényforrás üzletágának globális technológiai igazgatója.

A Tungsram 1989-es megvásárlása óta a GE folyamatosan fektet be a magyarországi fényforrásgyártásba, valamint a hazai kutatás-fejlesztésbe. A GE Fényforrás üzletág EMEA régiós központja és Globális Technológiai Központja is Budapesten található. A vállalat 2011-ben, Budapesten hozta létre Világítástechnikai Bemutatóközpontját, majd 2012-ben nagykanizsai gyárában megnyitotta európai LED Kiválósági Központját.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle