Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatóterem.hu: Többtízmilliárdos áfacsalást göngyölített fel a NAV

E-gazdaság

Bemutatóterem.hu: Többtízmilliárdos áfacsalást göngyölített fel a NAV

Elektonikai és háztartási gépek kis- és nagykereskedelmével foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek tagjait múlt héten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. A céghálózat csaknem három milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul.

Három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a MERKUR bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál.

 A bűnszervezet szépen „kaszált” módszerével: a belföldön beszerzett termékeket papíron megutaztatták Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő „bukó” cégek. Mindeközben az áruk valójában itthon maradtak, és üzletekben, és internetes áruházakon keresztül forgalomba kerültek. A rendszert úgy építették fel, hogy legális kereskedelem is működjön benne, így tudták leplezni bűnös tevékenységüket. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak. Csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert.

 Az akció alkalmával a pénzügyi nyomozók 26 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük tizenhárom személyt őrizetbe vettek és a Csongrád Megyei Főügyészségnél indítványozták előzetes letartóztatásukat.

 Az okozott kár megtérülésére a nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat.

Ezen túl az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak a árukészletet a depókból.

 A nyomozók egy budapesti üzletház széféből lefoglaltak 10 millió forint készpénzt. Az egyik irányító férfi pedig szüleinél rejtette el pénze egy részét, a mosogatószekrényben tízmillió forint lapult.

A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről.

 Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt.

Az akcióról készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaszerveréről a http://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Az ügy előzményei

A razziáról szóló hírünk

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés