Connect with us

technokrata

Az EU veszélyezteti Magyarország GMO-mentességét

E-gazdaság

Az EU veszélyezteti Magyarország GMO-mentességét

A Jobbik szerint az Európai Parlament héten elfogadott irányelve veszélybe sodorja Magyarország GMO-mentességét.

Erről Balczó Zoltán, az ellenzéki párt EP-képviselője beszélt újságíróknak pénteken, Budapesten. Azt mondta, a tagállamok az új irányelv alapján nem tilthatják meg szuverén módon a génkezelt vetőmagok behozatalát, hanem egy az európai élelmiszerbiztonsági felügyelet előtt zajló eljárásban kell olyan “kényszerítő erejű” tudományos indokokat felhozniuk, amelyek alapján az EU jóváhagyja az adott ország GMO-mentességét. 

Balczó Zoltán szerint a változás alapja, hogy Brüsszel nem a környezetvédelem, hanem a tőke szabad áramlása szempontjából közelíti meg a génkezelt növények kereskedelmét. Az engedélyeztetésbe ráadásul egy “gumi szabályt” is beültettek, hiszen Brüsszel saját belátása szerint döntheti majd el, hogy a GMO-mentességért folyamodó tagországok mely érvei számítanak kényszerítő erejűnek – tette hozzá.

A jobbikos politikus beszélt arról is, hogy a génkezelt vetőmagok európai terjedését az Egyesült Államok szorgalmazza. Ez a kérdés az EU és az USA közti szabad kereskedelmi tárgyalásokon is nagy hangsúlyt kapott – fejtette ki Balczó Zoltán, hozzátéve: ezen tárgyalásokat a közvélekedéssel szemben a magyar kormány is teljes mértékben támogatja.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp