Connect with us

technokrata

2015 a lehetőség éve lesz sok százezer álláskeresőnek.

E-gazdaság

2015 a lehetőség éve lesz sok százezer álláskeresőnek.

Mi kell ahhoz hogy jövöre munkát kapjon egy álláskereső és mi az az 5 leggyakoribb sztereotípia ami most még megakadályozza őket ebben?

Az euronews minapi híre szerint miközben Európa digitális gazdasága hétszer gyorsabban növekszik, mint bármely másik szektor, addig az informatikai készségek hiánya miatt kilencszázezer állás betöltetlen a kontinensen. Magyarországon hasonló a helyzet: az IT szektor dinamikusan fejlődik, ugyanakkor számos munkakör betöltését megakadályozza a jelentkezők IT ismereteinek hiánya. Hasonló a helyzet a nyelvismeret szintjével is. A Jobline idén tavasszal tette közzé, hogy kutatásuk szerint a meghirdetett állások alig 10%-át lehet idegennyelv ismeret nélkül betölteni. Két idegen nyelv ismerete, vagy egy kisebb európai nyelvben való jártasság pedig óriási előnyt jelenthet. A JobGroup szerint számítástechnikai ismeretek és idegennyelv tudás nélkül jövőre minden eddiginél nehezebb lesz elhelyezkedni.

“Sokszor találkozunk avval, hogy a nálunk jelentkező pályázó tisztában van azzal, mennyire fontosak az informatikai ismeretek és az idegennyelv tudás, egyelőre mégis csak töpreng azon, hogy hogyan is vágjon ezek elsajátításába. Márpedig aki nem lép ezekben a kérdésekben, az kimarad a lassan növekedésnek induló gazdaság kínálta álláslehetőségekből.”- véli Dobár Attila, a munkaerőközvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Idén is már azok jártak sikerrel, akik mertek bátrak lenni és jövőre ez még inkább így lehet. A meghirdetett állások egy részénél a vállalatok szinte önmagukban is ellentmondó követelményeket fogalmaznak meg. Egyszerre várják el, hogy belülről motivált, a feladatokat kereső és megtaláló, kezdeményező fiatalok jelentkezzenek hozzájuk, ugyanakkor megkövetelik az elvárásokhoz, a munkahelyi struktúrához vagy épp az ügyfélszolgálati munka kezeléséhez való alkalmazkodást. Az egyetemen nemrég végzett munkatárs merjen akár részleteiben kidolgozott projekt kezdeményezést mutatni a főnökének, ugyanakkor fogadja el, hogy az esetleges megvalósítás során szinte teljesen átalakulhat az eredeti elképzelés.  Ezek az ellentmondások gyakran eltántorítják a jelentkezőket.

“A jelentkezők interjúvolása során is rendre találkozunk bizonyos alapfélreértésekkel. Vannak, akik azért nem merik beadni a jelentkezésüket, mert félnek, hogy úgysem veszik fel őket, mások pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy félóránál messzebb utazzanak naponta dolgozni. Pedig egy jó állás megszerzéséért először magunkat kell legyőznünk. A vállalkozókedv és a merészség talán az a tulajdonság, amire leginkább építenünk kell, ha állást szeretnénk találni.” – mondta a JobGroup részét alkotó cég vezetője.

A hivatalos munkanélküliség 7% körül jár, azonban ha figyelembe véve, hogy a foglalkoztatottak közül hányan dolgoznak közmunkásként, vagy kifejezetten a pályakezdő fiatalok körében vizsgálódva látszik, hogy nagyon sokan keresnek állást. Az elkövetkező évben ennek a többszázezer embernek a következő 3 dolgot érdemes figyelembe vennie. Először is, úgy tűnik folytatódik a gazdaság lassú magára találása, ami azt jelenti, hogy egyre több cég bővít és vesz majd fel új munkatársakat. Érdemes nyitva tartaniuk a szemüket, figyelni a hirdetéseket, böngészni az internetet, ismerőseik, barátaik között kérdezgetni, milyen lehetőségről tudnak. Fontos az is, hogy az önéletrajzukat mindenképpen adják be valamelyik munkaerőközvetítő, munkaerőkölcsönző céghez.

Másodszor, terjednek az ún. rugalmas foglalkoztatási formák. Ezek azok a  munkakörök, amelyeket ún. atipikus foglalkoztatási módon töltenek be. Ide tartozik például a távmunka, a részmunkaidős foglalkoztatás vagy a megosztott munkaidő. A részmunkaidős lehetőségek terjedése például egyre több kisgyerekes anyukának kínál arra lehetőséget, hogy a gyermeknevelés után újból visszatérjen dolgozni, és hogy 4 vagy 6 órás munkakörben munkát vállaljon. Szintén rendhagyó modellnek tekinthető a kölcsönzés is, ahol a főállású munkavállalókkal megegyező feltételekért, de mégis rugalmas módon lehet elhelyezkedni. A munkavállaló ugyanolyan jogi védettséget élvez és ugyanolyan juttatásokban részesül, mint a cég által alkalmazott, főállású társai. Ráadásul, minden rugalmas és atipikus foglalkoztatási forma nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy később a munkavállaló már teljes munkaidőben, főállásban dolgozzon az adott cégnél.

“A legfontosabb tartalékot azonban mindenki saját maga hordozza. A mentalitásbeli váltással, a megváltozott hozzáállással, kellő rugalmassággal, a lehetőségekhez történő alkalmazkodással egyszeriben számos új lehetőséggel kerülhetünk szembe. Érdemes arra vállalkozni, hogy újat tanuljunk, megéri bátornak lenni és olyan feladatban is gondolkodni, amit korábban nem végeztünk. Ha valaki mindezt meglépi, akkor jó eséllyel el tud jövőre helyezkedni. Ehhez azonban az kell, hogy január elsején megfogadja, min változtat azért, hogy munkát találjon.” – összegezte Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Az 5 leggyakoribb sztereotípia és  Dobár Attila ezekre adott válaszai:

1. “Nem érdemes beadnom a jelentkezésemet, úgysem vesznek fel”. Ha a kiírásban szereplő feltételeknek eleget tesz a pályázó, mindenképpen érdemes pályáznia. A kiválasztás a munkaadó feladata, választani pedig azok közül tud, akik beadták a jelentkezésüket.

2. “Mindenképpen Pesten (Debrecenben, Szegeden, stb.) akarok dolgozni, nem tudok naponta sokat utazni”. Ez egyike azoknak a mentalitásbeli kérdéseknek, amin érdemes változtatni. Miközben elős hallásra elképzelhetetlennek tűnhet az ingázás, költözés, vagy több utazás, de alaposabban végiggondolva megéri belevágni.

3. “Rosszat hallottam a cégről, oda biztos nem jelentkezem”. Mindenképpen több helyről érdemes tájékozódni az adott vállalatról. Érdemes felkeresni a cég honlapját, az internetes fórumokon rákeresni, vagy több olyan ismerőssel beszélni, akik esetleg ott dolgoztak.

4. “Nem felelek meg minden elvárásnak”. Ha alapvető feltételről van szó, mint például végzettség, akkor természetesen ez kizáró ok lehet. A hirdetések azonban nem egyszer tartalmaznak olyan leírást, ahol azokról a dolgokról esik azó, amelyek előnyt jelentenek. Ha még csak elkezdett valaki egy adott területtel foglalkozni, vagy most vesz részt olyan képzésen, ami révén az adott feltételt biztosítja, mindenképp érdemes ezt feltüntetni és jelentkezni.

5. Márpedig én multihoz nem megyek dolgozni / Márpedig és kis céghez nem megyek dolgozni”. Minden cég más, nem érdemes eleve előítéletesen gondolkodni, sztereotípiákból kiindulni. Arról a konkrét cégről kell minél többet megtudni, amelyik az adott állást hirdette. Sőt, az is igaz, hogy “lakva ismerszik az ember”, vagyis egy munkahelyet igazából belülről, ott dolgozva lehet megismerni és hosszabb távon eldönteni, ott akar-e maradni az illető.Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek