Connect with us

Hirdetés

technokrata

A svájci frank helyzete a népszavazás, a várható ECB élénkítés és az olajár tükrében

E-gazdaság

A svájci frank helyzete a népszavazás, a várható ECB élénkítés és az olajár tükrében

Fontos kérdésekről voksoltak Svájcban, a hétvégén. A lakosság 78%-a szavazott nemmel arra a kezdeményezésre, amelynek esetleges elfogadása után a svájci jegybanknak néhány év alatt a 20%-os arányúra kellett volna emelnie az aranytartalékok nagyságát, amely adott esetben jelentősen megnehezítette volna a svájci jegybank számára, hogy az euróval szemben korábban felállított, 1,20- as árfolyam szintet fenntartsa.

A lakosság mindemellett 74%-os arányban voksolt nemmel a svájci bevándorlás esetleges korlátozására. 
A svájci jegybank így bár fellélegezhet, azonban a jegybankárok mégsem tétlenkedhetnek majd, mivel az EURCHF esetében alkalmazott, 1,20-as árfolyamküszöb továbbra is veszélybe kerülhet, amennyiben az euró tovább gyengülne a svájci frankkal szemben.

A héten az Európai Központi Bank döntéshozói felé fordulhat a befektetői figyelem, miután a valutaövezet jegybankárai az elmúlt hetekben jelezték, készek további stimulust bevetni amennyiben erre szükség van. Az euro- övezet konjunktúra kilátásai továbbra is borúsak, míg az inflációs ráta továbbra is rendkívül alacsony.

A mélyrepülő olajárak pedig akár alacsonyabb szintekre is visszaszoríthatják majd a fogyasztói árszínvonal emelkedését. Utóbbi esetben az ECB döntéshozói újabb lépésekre szánhatják el magukat. A kiterjesztett jegybanki élénkítés- és az ezt követően tovább gyengülő euró következtében az EURCHF kurzusa hamarosan ismét megközelítheti az 1,20-as szintet.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés