Connect with us

technokrata

Tovább csökken a cégek száma Magyarországon

E-gazdaság

Tovább csökken a cégek száma Magyarországon

A magyar cégek száma tovább csökken, mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés – írja kedden közzétett jelentésében az üzleti információszolgáltató Bisnode.

A társaság összesítése szerint mintegy 548 ezer működő cég van a piacon, amelyből az első tíz hónapban 35,7 ezer szűnt meg, emellett viszont 25 ezer új vállalkozást alapítottak.

Tavaly a cégek 6,46 százalékát törölték, míg az idén már két hónappal az év vége előtt az 6,53 százalékát. A szolgáltató úgy véli, amennyiben a tendencia folytatódik, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható.

Az idei várható éves cégalapítási index ezzel szemben feltehetően mintegy 0,6 százalékponttal kisebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál.

Megyei vonatkozásban 2014 első tíz hónapjában Pest megyében a legstabilabb a cégvilág, a vállalkozások csupán 4,81 százalékát törölték, továbbá az elemzés rámutat arra, hogy a fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalat, és arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi Keleti Józsefet, a cégcsoport ügyvezető igazgatóját, aki szerint a cégek számának csökkenése nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon.

Kifejtette: az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért a csökkenés hosszú távon akár egy stabilabb cégvilághoz vezethet.

A kizárólag 100 millió forint árbevétel feletti cégeket alapul véve például a 2014-re várható éves cégtörlési index értéke csupán 0,48 százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8 százalék.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek