Connect with us

Hirdetés

technokrata

Obama elrendelte az amerikai túszügyi politika felülvizsgálatát

Barack-Obama

E-gazdaság

Obama elrendelte az amerikai túszügyi politika felülvizsgálatát

Barack Obama elnök elrendelte az amerikai túszokra vonatkozó kormányzati politikai irányvonal felülvizsgálatát – közölte hétfőn a The Daily Beast című amerikai online magazin.

A revízió különösen nagy hangsúlyt fektet az amerikai túszok hozzátartozóival való bánásmódra, azt követően, hogy a kormányzat számos bírálatot kapott a túsztárgyalásokat nehezítő intézményközi belharcok és a koordinált fellépés hiánya miatt. A felülvizsgálatot az váltotta ki, hogy “nagyobb rendszerességgel ejtenek túszul külföldön amerikaiakat” – írta a múlt héten Duncan Hunter republikánus szenátornak Christine Wormuth, a Pentagon politikai ügyekért felelős államtitkára.

Wormuth szerint az elnök “nemrégiben” adta ki a szóban forgó utasítást. Ennél pontosabban az államtitkár nem határozta meg a dátumot, de a Fehér Ház nyilvánvalóan még azt megelőzően szánta rá magát a változtatásra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) vasárnap nyilvánosságra hozta harmadik amerikai túszának, Peter Kassignak a lefejezését bizonyító videót. Az IÁ militánsai jelenleg egy 26 éves amerikai nőt tartanak fogva, aki segélymunkásként dolgozott Szíriában.

Az internetes magazin szerint az újabb videók azt bizonyítják: az Iszlám Állam a légicsapások ellenére sem hátrál meg. A lap kitért arra is, hogy Barack Obama elnök golfozni ment Martha’s Vineyard szigeten, miután augusztusban televíziós bejelentést tett James Foley újságíró lefejezésével kapcsolatban. 

Barack-Obama

A családokkal való bánásmód felülvizsgálata azért is figyelemre méltó, mert a hozzátartozók azt állították: a Fehér Ház büntetőeljárással fenyegette meg őket arra az esetre, ha váltságdíjat fizetnének. A terroristák áldozatainak rokonai szerint az amerikai szolgálatok nem nyomozták le azokat a tippeket, amelyeket a túszok hollétével kapcsolatban kaptak tőlük.

Jelentések szerint Foley szülei azt mondták Obamának, amikor az felhívta őket, hogy a kormány cserbenhagyta a fiukat azzal, hogy nem törekedett eléggé a kiszabadítására. Az elnök állítólag ekkor fedte fel előttük, hogy amerikai kommandósok sikertelen túszszabadítási kísérletet hajtottak végre Szíriában.

Wormuth szerint a kormány törekedni fog a szolgálatok jobb koordinálására és az egységes kormányzati megközelítés megerősítésére. A The Daily Beast úgy tudja, hogy az IÁ-túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítések során konfliktus alakult ki egyfelől a Fehér Ház és a külügyminisztérium, másfelől pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) között. Az FBI ugyanis a magazin szerint régóta kész lenne “kreatív” módszereket alkalmazni a túszmentésben, beleértve a váltságdíjfizetést is.

Az amerikai lapok szerint egyébként a nyugati országok közül csak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ragaszkodik következetesen ahhoz az álláspontjához, hogy nem fizet a túszokért.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés