Connect with us

Hirdetés

technokrata

Erősödik a vállalkozói kedv Magyarországon

E-gazdaság

Erősödik a vállalkozói kedv Magyarországon

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmas foglalkoztatási formák, így az önfoglalkoztatás is. Nemcsak világszerte, de hazánkban is erősödik a vállalkozói kedv: bár vannak félelmeink, egyre többen lennénk önmagunk főnökei. Tíz magyarból négy indítana saját vállalkozást, leginkább azért, mert az önfoglalkoztatás függetlenséget jelent. Hazánkban a jövő vállalkozói elsősorban a fiatal diplomás férfiak közül kerülnek ki, de más társadalmi csoportok körében is egyre népszerűbb az önfoglalkoztatás. Az adatok szerint a vállalkozói ismeretek oktatását már az általános és középiskolákban is szívesen látnák – derül ki az Amway 38 országban végzett, 2014-es nemzetközi kutatásából.

Egyedül is boldogulunk  –  egyre többen indítanánk saját vállalkozást

Mit gondolunk az önfoglalkoztatásról? Miért érdemes saját lábra állni? Vállalkozónak születni kell, vagy tanulható?  – ezeket a kérdéseket járta körül az Amway 2014-es nemzetközi kutatásában. Az önfoglalkoztatásról 2010 óta rendszeresen végzett felmérés fontos eredménye, hogy világszerte javul a vállalkozások megítélése (2013-ban 70%, 2014-ben 75% vélekedik pozitívan a vállalkozásokról), a megkérdezettek kétötöde (42%) elképzelhetőnek tartja, hogy saját lábra álljon.

A kutatás legfontosabb hazai eredményeit az Amway a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének rendezvényén, a Fiatal Vállalkozók Hetén mutatta be 2014. november 17-én. „A fiatal vállalkozókkal közös a célunk, a mostani kutatással is arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy érdemes saját lábra állni. Az önfoglalkoztatás világszerte fontos szerepet játszik a gazdaság élénkítésében, a foglalkoztatottság növelésében.”– mondta el Gárdus Péter, az Amway Hungária ügyvezető igazgatója.

FIVOSZ

Optimistábbak a magyarok is

Magyarország is bizakodóbb: a nemzetközi eredményekkel összhangban hazánkban is egyre többen, a megkérdezettek közel kétharmada (61%) pozitívan áll a vállalkozási létformához. Ez az arány 8%-kal jobb az egy évvel korábban mértnél, idén megelőztük Szlovákiát, Németországot és Ausztriát is. Amellett, hogy javult a vállalkozói létforma megítélése, a vállalkozói potenciál is jelentősen nőtt: 10 magyarból 4 el tudja képzelni, hogy önálló vállalkozásba kezdjen. A javuló tendenciák mellett ugyanakkor az adatokból az is látszik, hogy a magyarok még mindig óvatosak az önfoglalkoztatás külső feltételeivel kapcsolatban. Bár a megítélés tavaly óta némileg javult, de a döntő többség (66%) továbbra is úgy gondolja, a magyar társadalom nem igazán vállalkozóbarát.

Legfontosabb a függetlenség

Nincs főnök, többet keresünk és megvalósíthatjuk, amit szeretnénk – elsősorban ezek sarkallják a magyarokat saját vállalkozás indítására. A válaszadók szerint az önfoglalkoztatás elsődleges előnye, hogy saját magunk főnökei lehetünk (42%), de fontos szempontot jelent a kiegészítő jövedelem (31%) és az önmegvalósítás (29%) lehetősége is. Ugyanakkor sokak számára a saját cég a család, a munka és a magánélet jobb összehangolását jelenti (19%), illetve az önfoglalkoztatás esélyt teremt arra is, hogy némi kihagyás – pl. gyermekszülés – után visszatérjünk a munka világába (12%).

A fiatalok, a diplomások és a férfiak könnyebben lesznek vállalkozók

Noha a 35 év alatti magyar fiatalok közül minden második el tudná képzelni, hogy saját vállalkozást indít, 35-49 éves kor között tíz megkérdezettből már csak négy vállalná az önfoglalkoztatást, 50 felettiek körében tíz közül mindössze kettő. A férfiak nyitottabbak a saját vállalkozásra – 45%-uk gondolkodik önálló cég elindításában, míg a nők 30%-a állna saját lábra. Míg az egyetemi diplomások közül minden második válaszadó (46%) indítana vállalkozást, a diploma nélküliek körében ez az arány már kevesebb (35%).

A vállalkozás tanulható – nemcsak az elmélet, a gyakorlat is fontos

Nem kell vállalkozónak születnünk. A magyar válaszadók többsége szerint a vállalkozási ismeretek tanulhatók (61%), és vállalkozónak nem csak születni lehet (34%), a szükséges készségek elsajátíthatók. Fontos azonban a megfelelő képzés, a további lehetőségeket a tanulásban látják: a megkérdezettek többsége szerint még több, a vállalkozások indításához szükséges oktatásra lenne szükség. A vállalkozói ismeretek tanítását a megkérdezettek fele már az általános és középiskolai oktatás keretein belül is szorgalmazná. Hazánkban a vállalkozási ismeretek közül legfontosabbnak az alapvető üzleti ismeretek (pl. pénzügyi kontrolling, marketing, számítógépes alkalmazások – 43%) oktatását és a gyakorlati képzéseket (pl. üzleti tervek, üzleti versenyek/üzleti szimulációk, mini vállalati programok – 38%) tartják.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés