Connect with us

technokrata

Csak így tovább: növekszik az építőipar

E-gazdaság

Csak így tovább: növekszik az építőipar

A magyar építőipari cégek vezetői átlagosan 5,2 százalékos növekedést prognosztizálnak idénre és 3,9 százalékosat jövőre, ezzel a magyar vállalati vezetők a legoptimistábbak a visegrádi országok közül – közölte a CEEC Research építőipari piackutató az MTI-vel.

A felmérés több mint száz cégvezető megkérdezésével készült. A mélyépítésben a válaszadók 77 százaléka 5 százaléknál magasabb növekedést vár, míg a magasépítésben 72 százalékuk 5,7 százaléknál nagyobb bővülésre számít idén.

Magyarországon 10-ből 7 cégvezető gondolja úgy, hogy a növekedés 2015-ben, ha lassabb ütemben is, de folytatódik. A magasépítésben érdekelt vállalatok igazgatói az optimistábbak: ők átlagosan 4,5 százalékos bővülést várnak a következő évben, míg a mélyépítésben ugyanez az érték csak 2,6 százalék.

A cseh szakemberek 3,4 százalékra teszik az építőipar kibocsátásának idei növekedését, míg a szlovák és a lengyel cégvezetők többé-kevésbé stagnálásra számítanak.

A megrendelések növekedésével párhuzamosan javulásra számítanak a magyar cégvezetők az árbevételben is, bár ennek üteme csak fele a kibocsátás várt bővülésének: átlagosan 2,8 százalék idén, és 2,6 százalék jövőre. Ezeket az értékeket a cégvezetők 69 százaléka látja reálisnak – a magasépítés képviselői a bevételben is optimistábbak.

A felmérés készítői azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy hajlandók-e önköltségi áron vagy akár kisebb veszteséggel is szerződni az üzletmenet fenntartása érdekében. Ebben Magyarország tavaly óta nagyot lépett előre.

Akkor az igazgatók 32 százaléka mutatott hajlandóságot ilyen szerződés aláírására, idén viszont már csak 24 százalék az arány. Ezzel szemben egy év alatt 28-ról 35 százalékra emelkedett azon cégek aránya, amelyek az ügyfélszerzés érdekében hajlandók megszegni saját belső szabályzatukat.

Update:

Az augusztusi 13,1 százalékos növekedés után szeptemberben 7,3 százalékkal bővült az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,5 százalékkal maradt el az augusztusitól. Az év első kilenc hónapjában a termelés 18,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Szeptemberben is az infrastrukturális beruházások hozták a növekedést, sőt az épületek építése tizenkilenc hónapja először csökkent, mégpedig 3,7 százalékkal. Az egyéb építmények építése 17,3 százalékkal – idén a legszerényebb mértékben – nőtt tavaly szeptemberhez viszonyítva a korábbi hónapokhoz hasonlóan az útépítési, vasút-felújítási munkák, valamint a közműfejlesztések jóvoltából.

A szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építése 4,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – szeptemberben 8,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 18,6 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest.

A 2014 szeptemberében kötött új szerződések volumene 30 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 22, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,6 százalékkal maradt el a 2013. szeptemberi magas bázistól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014 szeptember végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 35,9 százalékkal magasabb volt, mint 2013 szeptember végén.

Az építőipar termelői árai 2014 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek, az előző negyedévinél 0,4 százalékkal voltak magasabbak. Az épületek építése ágazatban 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 1,7 százalékkal nőttek az árak egy év alatt. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,6 százalék között szóródott – írta a KSH.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek