Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nőtt a Mol időszaki eredménye a harmadik negyedévben

E-gazdaság

Nőtt a Mol időszaki eredménye a harmadik negyedévben

A Mol-csoport 29,5 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el 2014 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 30 milliárd forint veszteséggel – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az olajipari társaság működési eredményei szintén növekedtek, amely elsősorban a feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág kimagasló eredményjavulásának köszönhető, ugyanakkor a kutatás és kitermelés (upstream) üzlet hozzájárulása szintén növekedett. A csoport “tiszta”, újrabeszerzési árakkal becsült kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 164 milliárd forint volt, 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az év kilenc hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 363,5 milliárd forint volt, 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A tisztított üzleti eredmény 105 százalékkal nőtt, 97,6 milliárd forintot tett ki. A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az év első kilenc hónapjában 74,5 milliárd forint volt a nettó eredmény, ami közel hatszorosa az előző év azonos időszak 12,7 milliárd forintos nyereségének. A társaság az első kilenc hónapban 3694,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ez 9 százalékkal kisebb a tavalyinál. A harmadik negyedév árbevétele 1341,9 milliárd forint volt, amely 6 százalékos csökkenés a tavalyi harmadik negyedévihez képest.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: erős negyedévet zárt a Mol, amely nemcsak a szezonálisan jobb külső környezetnek köszönhető. Az upstream termelés növekvő pályára állt és a downstream üzletág minden idők egyik legjobb negyedéves eredményét érte el. A vállalat továbbá növelte pénzügyi rugalmasságát, amely kulcsfontosságú a növekedési stratégia megvalósításához.

A harmadik negyedév adatai alapján a kutatás-kitermelés (upstream) üzletágban megfordult a csökkenő kitermelési tendencia, összességében a kelet-közép-európai hozzájárulás kismértékben emelkedett, és fokozódott a kurdisztáni kitermelés is. A Brent árfolyamesése a realizált szénhidrogénárak csökkenését okozta, melyet ellensúlyozott a forint árfolyamának jelentős gyengülése. Ugyanakkor az upstream üzletnek az első kilenc hónapban realizálódott speciális tételek nélküli EBITDA 23 százalékkal alacsonyabb a bázisidőszakhoz képest, amit a vállalat elsősorban az érett mezők természetes termeléscsökkenésével, valamint a kelet-közép-európai régióban életbe lépett kedvezőtlen szabályozói változásokkal magyaráz.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág (downstream) tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA a tavalyi harmadik negyedévhez képest 67 százalékkal több volt, 81 milliárd forintot tett ki, köszönhetően a javuló makrogazdasági környezetnek és a társaság hatékonyságjavító intézkedéseinek.     A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 72 milliárd forint volt az első három negyedévben, amelyet elsősorban a gyengülő forint okozott.

A beruházások és befektetések értéke az év első kilenc hónapjában 353 milliárd forint volt, melyből 98 milliárd forintot tettek ki az akvizíciós költések. A beruházások értéke 67 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a társaság stratégiájával összhangban az organikus költések legnagyobb része, 140 milliárd forint az upstream üzletágban valósult meg.

A csoport működő tőke változás előtti működési cash-flowja 358 milliárd forint volt 2014 első kilenc hónapjában, ez 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A működő tőkén belül, a szállító állomány jelentős csökkenése miatti pénzkiáramlás az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flowt 282 milliárd forintra csökkentette.

A nettó eladósodottsági mutató 17,2 százalékon állt 2014 harmadik negyedévének végén, közel 3 százalékponttal alacsonyabban, mint egy évvel korábban. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záróára 11 640 forint volt, míg az elmúlt egy évben 11 150 és 15 045 forint között mozgott.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés