Connect with us

Hirdetés

technokrata

Negatív fordulat várható a gazdaságban

grafikon

E-gazdaság

Negatív fordulat várható a gazdaságban

Negatív fordulat várható idén ősszel a gazdaságban, az adóváltozásokról és a költségvetésről kiderült információk miatt romlani fognak a gazdasági várakozások és a második félévben 2,5 százalékos, 2015-ben 2 százalék körüli növekedési dinamika várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint.

A gazdaságkutató az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a világban erőteljesen növekvő politikai-gazdasági konfliktusok, az ukrán-orosz szembenállás, a szíriai és az iraki háborúval kapcsolatos geopolitikai bizonytalanságok beépülnek a gazdasági szereplők várakozásaiba és a globális pénzügyi feltételrendszer romlásához, a kockázatok növekedéséhez vezetnek.

A gazdaságkutató jelezte: az Európai Unióban csökken a korábbi derűlátás, a harmadik negyedévben az építőipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók várakozásai is romlottak, ami Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerére, Németországra is igaz. A magyar kormány politikai orientációja és intézményrendszere miatt rendkívül aggasztó mértékben szigetelődik el nemzetközileg, romlik külföldi megítélése, ami nagyon beszűkíti érdekérvényesítő képességét – írja a GKI.

Az EU-ból származó támogatások már nem növekednek, élénkítő hatásuk kifullad, sőt 2015-2016. évi előre látható csökkenésük feltehetőleg a beruházások visszaesését okozza. A rezsicsökkentés vásárlóerőt növelő hatása kimerülőben van – vélik a GKI kutatói.

grafikon

A költségvetés lehetőségei korlátozottak, az államadósság növekedésének elkerülése és az EU elvárásaihoz való alkalmazkodás érdekében a GDP-arányos deficit-cél 2015-re 2,4 százalék. Az államadósság ez év végi csökkenésének elérése érdekében elkezdődött a tartalékok leépítése, és a forint átmeneti erősödése is cél lesz várhatóan – olvasható a közleményben.

Magyarországra 2013-ban 1 milliárd euró nettó működőtőke érkezett, azonban a pénzügyi szektorba érkezett, kényszerű biztonsági célokat szolgáló 1,9 milliárd euró levonásával már csaknem 1 milliárd eurós kiáramlás volt – írja a GKI.

Idén az első félévében 0,7 milliárd euró működőtőke távozott az országból, írja a gazdaságkutató, hozzátéve: a második negyedév az osztalékfizetés miatt mindig kedvezőtlen. A pénzügyi szektorba érkezett 0,6 milliárd eurót is figyelembe véve a kiáramlás már 1,3 milliárd eurót tesz ki – olvasható a GKI közleményében.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés