Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okos iskola lehet a jövő Magyarországának titka

E-gazdaság

Okos iskola lehet a jövő Magyarországának titka

A felelés és a dolgozat élmény is lehet, nem pedig stressz, legalábbis egy innovatív iskolában, ahol a tanárok és a diákok is a legmodernebb technikai eszközöket használják a tanuláshoz. A pest megyei Galgamácsán, a Fekete István Általános Iskola hatodik és negyedik osztálya az új tanévtől minden órán tableteket használ a tanuláshoz. Az eredmény első látásra is meggyőző.

Különleges volt az idei tanévkezdés a galgamácsai Fekete István Általános Iskola hatodik osztályának. A 12 fős osztály minden tagja, és nyolc tanára kapott egy speciális Asus variálható laptop-táblagépet, amelyet ebben a tanévben minden órán használnak a tanuláshoz. A negyedik osztályosok öt táblagépet kaptak, amelyeket csoportban vagy egyénileg tudnak használni, a feladatoktól függően. A Windows 8.1 operációs rendszert használó laptopból kivehető a monitor-rész, így tabletként is használható, attól függően, milyen képességére van szükség. Az Austól és a Microsoft Magyarországtól kapott  gépeket minden reggel nyolckor, az első óra előtt osztják ki a diákoknak, és a tanítás végéig használhatják azokat minden órán. „Így tesznek a tanáraik is, a közös munka eredménye pedig az élvezetesebb tanóra és a gyorsabb tanulás” – mondja Kovács Zsolt, az iskola igazgatója.

Információgyűjtés az interneten, névjegykártya előállítása híres történelmi személyiségekről, fotódokumentáció a kísérletekről, vagy épp egy elképzelt újság előállítása az ókori görög időkből – csak néhány példa arra, mi mindenre használják a táblagépeket a tanulás során Galgamácsán, a Microsoft Innovatív Iskola program keretében. A két éve indult program célja, hogy elterjesszék a legmodernebb infokommunikációs eszközök és digitális tananyagok használatát a tanulásban.

– A magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása. A Microsoft Innovatív Iskola program segít okos iskolává válni az intézményeknek annak érdekében, hogy a fiatalok még használhatóbb tudást szerezhessenek. Így könnyebb a tanulmányaik folytatása – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője.

A Microsoft Innovatív Iskola program az informatikai eszközök használata, a fizikai és virtuális tanulási környezet fejlesztése és a pedagógusok képzése terén kínál követendő példákat a részt vevő intézmények számára. A Microsoft több mint 10 éve támogatja az innovatív megoldások elterjedését az oktatásban, felkészíti a tanárokat és segíti az iskolák vezetését.

– A tanulók nagy része hátrányos helyzetű diák, akiknek csak az iskola tudja biztosítani, hogy használhassák azokat a technikai eszközöket, ami érdekli őket. Így az érdeklődésüket könnyebb fenntartani az órák során, hiszen a tableteknek és az interaktív feladatoknak köszönhetően jobban figyelnek, és így gyorsabban, hatékonyabban tanulnak – mondtaKovács Zsolt iskolaigazgató. Hozzátette: a tanárokat folyamatos képzések során készítik fel arra, mi mindenre jók az internetre kötött Windows 8.1-es eszközök, hogyan használják a digitális tananyagokat. Volt olyan kollégájuk, aki oktatás nélkül is bevetette az órán a gépeket.

A tanulók a gépek mellett saját e-mail címmel és tárhellyel is rendelkeznek az Office 365 előfizetéseknek köszönhetően. Az általuk készített kreatív tartalmi elemeket folyamatosan megosztják egymással, így is segítik a tananyag elsajátítását. A kreatív, képes tartalmat gyorsabban fogadják be a gyerekek, ám ha a felelés vagy az óra eleji számonkérés is tableten megy, akkor még az is élmény számukra, ahelyett, hogy stresszes helyzetet teremtene, ami blokkolja őket – mondják a digitális oktatási módszereket már alkalmazó pedagógusok.

– A Microsoft Magyarország örömmel osztja meg az egész világból származó tudását annak érdekében, hogy minél több magyar iskolában használják a 21. századi eszközöket és módszereket a tanulás során. Így kreatívabb pedagógusok és diákok kerülnek ki a hazai iskolákból, akik örömmel tanulnak, fejlesztik saját képességeit. A Microsoft ily módon is fektet a jövő Magyarországába – mondta Merényi Ádám.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés