Connect with us

technokrata

ABB technológia támogatja a svájci sívilágbajnokságot

c2uuvrowqaaykw7

E-Sport

ABB technológia támogatja a svájci sívilágbajnokságot

ABB technológia támogatja a svájci sívilágbajnokságot

A festői svájci Alpok nagyszerű síelési lehetőségeket kínáló üdülőkkel és számos téli programmal, köztük a St. Moritzban rendezett alpesisí-világbajnoksággal várja a tél szerelmeseit.

világbajnoksággal várja a tél szerelmeseit.

Már több mint egy évszázada, hogy az ABB technológiai szakértelme meghatározó szerepet játszik az Alpok megközelíthetőségét biztosító közlekedési infrastruktúra fejlesztésében.  A vállalat úttörő technológiai megoldásai napjainkban is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a svájci vasutak, kötélpályák, síliftek és hóágyúk biztonságosabban és jobb energiahatékonysággal üzemeljenek.

Az ABB technológiát széles körben alkalmazzák a síliftek, a székes- és kabinos felvonók, a siklók, a drótkötélpályás felvonók és a vonatok kiépítésében, és döntő szerepet játszik abban az infrastruktúra rendszerben is, amit a híres üdülőváros, St. Moritz épített ki az ez évi alpesi sí-világbajnokságra. A korábban már két téli olimpiának is helyt adó üdülőváros most ötödik alkalommal rendez sívilágbajnokságot.

noname
St. Moritz
1935-ben a mai vállalat elődje, a BBC villamosította a Survetta T-bar felvonót. Napjainkban ABB motorok és hajtások biztosítják a kivételes szépségű üdülőváros síterepeit kiszolgáló 56 drótkötélpálya és sílift többségének működését. A híres, ABB-hajtásokkal működő Piz Nair felvonó az év 365 napján szállítja az Alpok szerelmeseit. A világbajnokság alatt, szurkolók és versenyzők szállnak fel a Piz Nair felvonóra, hogy felmenjenek vele a sípálya startvonalához.

A síparadicsomok napjainkban a jó hóviszonyok biztosítása terén már nem támaszkodhatnak egyedül a természeti adottságaikra. A sívilágbajnokság sikeres lebonyolításához a kiváló minőségű sípályák és a remek hóviszonyok alapfeltételt jelentenek. A pályák megfelelő hóborításának biztosítása érdekben ABB motorokkal felszerelt új szivattyúállomást és speciális mesterséges tavat létesítettek. A korszerű hóágyúk az ABB technológiája segítségével emelik ki a vizet a mesterséges tóból.

Azáltal, hogy az elsődleges vízforrást a sípályák közelébe telepítették, a víz völgyből történő szivattyúzása már feleslegesé vált. A megoldással olyan fenntartható technológiai körfolyamat jön létre, amellyel több mint 16%-kal csökkenthető a korábbi energiafogyasztás szintje. Az anyatermészet szeszélyei sem befolyásolhatják a világbajnokság sikeres lebonyolítását, mivel az ABB berendezései garantálják a tökéletes hóviszonyokat.

noname-1
Hóágyúk St. Moritzban
Több mint egy évszázadon át az ABB biztosítja a helyi vasútvonal, a Rhaetian Railway (RhB) üzemeltetéséhez szükséges villamos áramot. A vasútvonal első, ABB-berendezésekkel felszerelt villamosmotor-vonatát 1913-ban állították üzembe. Az ABB innovatív vontatási rendszerei lehetővé teszik, hogy napjaink szerelvényei biztonságosan és megbízhatóan közlekedhessenek a hegyekkel szabdalt Graubünden kantonban. Az ABB technológiájának köszönhetően a világbajnokság várhatóan 130 000 főnnyi nézőközönsége közül sokan választják majd az RhB szerelvényeit, hogy azokon – az ABB technológiájának köszönhetően – az időjárási körülményektől függetlenül, pontosan érkezzenek a versenyek színhelyére.

noname-2
A Rhaetian Vasút ABB logót viselő szerelvénye  

Az ABB-technológia alkalmazása természetesen nem korlátozódik kizárólag St. Moritzra. A vállalat technológiai megoldásai egyre több ember számára teszik lehetővé, hogy Svájc szerte felfedezzék a hegyvidékek szépségeit.

2016 decemberében az ABB Klosters-Madrisa hegyi üdülőben, Bündnerland egyik legnépszerűbb síparadicsomában (Davos közelében) kiépítette Svájc első gyerekeket és mozgássérülteket szállító sífelvonóját. Az 1890 m hosszú új Madrisa-Schaffürggli felvonó lelkét az ABB váltakozó áramú motorja és frekvenciaváltója alkotja, amely garantálja a felvonó biztonságos és energiahatékony működését. Az egyedi sífelvonó olyan testméret-felismerő vezérlőrendszerrel van felszerelve, amely biztosítja, hogy a felvonóra várakozó gyerekeket és ülősíelőket a könnyű beszállás érdekében a felvonóülés magasságába emelje.

noname-3
Madrisa-Schaffürggli felvonó megnyítása 2016-ban  

Az Underbahn felvonó az egyik legfontosabb létesítménye a hatalmas kiterjedésű Arosa- Lenzerheide síparadicsomnak. Az arosai Hörnli és a Lenzerheidén lévő Urdenfürggli között közlekedő Urdenbahn felvonó energiaellátását az ABB motorok és konverterek biztosítják.  A felvonó függő drótkötélpályái – egyetlen tartóoszlop közbeiktatása nélkül – 1700 méteres távolságon ívelnek át a Bünder Urdental felett. A két párhuzamosan futó függő kötélpályát egymástól függetlenül, az utasforgalom függvényében üzemeltetik. A megoldás költséget takarít meg, és maximális energiahatékonyságot biztosít.

noname-5
© TITLIS
2015-ben az ABB által szállított technológia segítségével a Jungfrau Vasút szerelvényei több mint egy millió utast szállíthattak “Európa tetejére”, a Berni-Alpok világhírű hegycsúcsához.  A Jungfrau Vasút 1912 óta szállít utasokat Európa legmagasabban fekvő vasútállomására, a Jungfraujochra. A vonalon járó szerelvényt az ABB jogelődje, a BBC villamosította, s tette lehetővé a vasúti közlekedést a vonalon. A Jungfrau Vasút szerelvényei olyan egyedi igényekre tervezett ABB hajtóművekkel vannak felszerelve, amelyek segítségével a vonatok egész évben, még a nagy havazások idején is folyamatosan és biztonságosan közlekedhetnek.

További E-Sport

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd