Connect with us

Hirdetés

technokrata

0 forintos bankszámlák: Keress, hogy kevesebbet fizess!

E-gazdaság

0 forintos bankszámlák: Keress, hogy kevesebbet fizess!

0 forintos bankszámlák: Keress, hogy kevesebbet fizess!

Létezik még olyan, hogy ne kelljen fizetnünk havidíjat a bankszámlánk után?

Aki dolgozik, annak bizony előbb vagy utóbb szüksége lesz egy bankszámlára, de manapság már egy diáknak, sőt akár a 14 év alattiaknak is lehet önálló számlája. Persze utóbbi esetnél ez inkább pénzgyűjtési célokat szolgál, míg egy felnőtt, dolgozó ember esetében ide érkezik a fizetés, amit aztán bankkártyával elkölthet, kifizetheti belőle a közüzemi számlákat, vásárolhat az interneten és a többi. Sokan nem gondolnak bele, hogy egy bankszámla fenntartása is költségekkel jár, ha nem figyelünk, akkor elég sokat nyerhet rajtunk a bank a havi költségekkel. A tranzakciós adó bevezetése óta ez hatványozottan igaz, bár egy ideje a legtöbb helyen ingyenesség vált a kártyás fizetés.

nullas_bankszamla

Viszont ahogy ennél, úgy más esetnél se magától értetődő, hogy ne kelljen fizetnünk valamilyen extra díjat vagy jutalékot a tranzakcióért. A legegyértelműbb a számlavezetés havidíja (egyes helyeken trükkösen zárlati díjnak is nevezik), amely egy fix összeg és ezt abban az esetben is levonják tőlünk, ha egész hónapban nem csinálunk semmit a számlánkkal. A bankok a csábítás új eszközeként vezették be a „nullás“ számlákat, amelyek fő jellemzője, hogy nincs számlavezetési díj. Természetesen a pénzvilág nem (csak) a jótékonykodásról szól, tehát az ilyen ingyenes számláknak gyakorlatilag mindig van egy vagy több feltétele, melyek nem teljesülése esetén máris fizetnünk kell. A bankok megadóztatása óta ez a piac is átalakult, most mi áttekintettük a piacot és megnéztük, hol és milyen feltételekkel tudunk lakossági (magánszemély) ügyfélként „nullás“ számlát nyitni. Lássuk hát a kínálatot, az elfogulatlanság jegyében ábécé sorrend alapján:

Budapest Bank

Rögtön három számla közül választhatunk, melyből kettő igazából majdnem egymás ikertestvére. A Zéró csomag esetén a 0 forintos díjhoz havonta legalább 150 ezer forint jóváírásnak kell érkeznie, további feltétel még az elektronikus kivonat igénylése, illetve hogy havonta legalább 30 ezer forint értékben vásároljunk a számlához tartozó bankkártyával. Ez utóbbi művelet teljesen ingyenes még külföldön is, a közüzemi számlák csoportos beszedési megbízása szintén. Ezen felül még a számlanyitás után 6 hónapig az értesítő SMS-ekért se számolnak fel külön díjat. Ha kicsit jobb anyagi helyzetben vagyunk (értsd: magasabb a fizetésünk), akkor a Prémium1 plusz és Prémium2 plusz csomagokból is választhatunk. Ezeknél is díjmentes belföldön és külföldön is a kártyás vásárlás, valamint a közüzemi díjbeszedési megbízások, ezen felül a MobilBank Plusz szolgáltatás is. Mindezért cserében a Prémium1 esetén legalább 250 ezer forint jóváírás, a Prémium2 esetében pedig 5 millió forintot meghaladó megtakarítás szükséges, utóbbi persze bankon belül.

budapest_bank_logo

CIB Bank

A CIB-nek jelenleg nincs kifejezetten nulla forintos számlája, a régebbi csomagokat részben felváltó és viszonylag új Kártyázó számla esetében viszont most egy olyan promóció fut, hogy az első 6 hónapban elengedik a havidíjat. Egyébként ezen csomagok lényege, hogy minél többször használjuk a bankkártyánkat, annál magasabb visszatérítést kapunk a havidíjból, de egyik esetben sem tudjuk nullára redukálni ezt a költséget.

cib_bank_logo

Citibank

Nem épp az átlagkeresetűekre szabták a Citibank Citi Priority csomagját. Ha ezt választjuk, akkor a számlánk átlagegyenlege el kell hogy érje a 3 millió(!) forintot. További ingyenes extraként havi 5 ATM készpénzfelvételt, ingyenes kártyás vásárlást bel-, külföldön és interneten, díjmentes forint és Citi Global átutalást és csoportos megbízást is kapunk.

citibank_logo

Gránit Bank

A Demján Sándor üzletember tulajdonában lévő bank egyből három lehetőséget is kínál ügyfeleinek. Az Ász csomag esetén 150 ezer forintos jóváírás vagy 100 ezer feletti átlagegyenleg már elegendő feltétel, míg a Bajnok csomag esetén 280 ezer forint jóváírásra vagy 150 ezer feletti átlagegyenlegre van szükségünk ahhoz, hogy ne vonjanak le tőlünk havidíjat. Mindkét esetben az ingyenes vásárlásokon felül más kedvezményt nem kapunk. Akinek ez sok lenne, az pedig a Sztár csomagot nézze meg, itt ugyanis feltétlen nélkül ingyenes a számlavezetés, viszont érdemes átnézni az egyéb költségeket, hiszen bizonyára azok magasabbak, mint a fentebb említett két másik ajánlat esetén.

granit_bank_logo

Kinizsi Bank

Ennél a pénzintézetnél hasonló a helyzet, mint a CIB-nél, tehát kifejezetten nullás ajánlatuk nincs, viszont aki most nyit náluk új számlát, annak az első hat hónapban, tehát fél éven keresztül elengedik a havidíjat.

kinizsi_bank_logo

K&H Bank

Ez a bank is a hármas számra esküszik, legalábbis ennyi csomagjuk esetén érhetünk el ingyenes számlavezetési díjat. A legkedvezőbb feltételekkel a Minimum Plusz esetében találkozunk, itt az aktuális nettó minimálbérnek megfelelő jóváíráson felül még bankon belüli 500 forintot meghaladó megtakarítással kell rendelkeznünk. Cserében kapunk ingyenes vásárlást és a bankkártya első éves díját is elengedik. A Bővített Plusz nevéhez illően többet kínál, így itt már az opciós hitelkártya is díjmentes az első évben, saját ATM-ból háromszor vehetünk fel pénzt, három csoportos megbízás és három eseti átutalás e-bankon keresztül is ingyen van. Nekünk ehhez 150 forintos jóváírást és legalább 2 millió forintos bankon belüli megtakarítást kell felmutatnunk. Végül a trió legkomolyabb tagja a Kényelmi Plusz, ahol World MasterCard is jár első évben ingyen, az ATM felvételből, csoportos megbízásból és eseti utalásból havonta öt darab díjmentes.

kh_bank_logo

MagNet Bank

Nagyon érdekes megoldást alkalmaz a magát első közösségi bankként definiáló MagNet. Mindkét számlacsomagjuk úgynevezett becsületkasszás elven működik, ami annyit jelent, hogy a tulajdonos 0 és 1000 forint között akkora havidíjat fizet, amennyit jónak lát. A Csillag számla esetén ehhez nem társul külön feltétel, a vásárlás és a csoportos megbízás ugyancsak ingyen van. Kicsit szigorúbb a Diamond, ahol már havi 100 ezres jóváírás, valamint legalább két darab eseti vagy állandó átutalás, esetleg csoportos beszedés is szükséges.

magnet_bank_logo

OTP Bank

Nagyon szerethetik a hármas számot a bankok, mert az OTP-nél is ennyi ajánlat van jelenleg. Közülök speciálisnak számít a Junior, mivel ezt 14 és 24 éves kor között igényelhetjük. Feltétel nincs hozzá, a bankkártya éves díját is elfelejthetjük, a Junior Light esetében az OTPDirekt, míg a Junior Extra az összes SMS értesítés se kerül extra pénzbe. Ha már túl öregek lennénk ehhez, akkor az egyszerűen Alap számla is jó lehet. A feltételek szerint összegtől független jövedelem jóváírás vagy átlagosan 150 ezer forintos havi egyenleg vagy havonta egyszer 1 milliót meghaladó napi egyenleg vagy értékpapírszámla kell hozzá, de ha megadott OTP hitelt törlesztünk róla, az is megfelelő. Ehhez még a bankkártyát is ingyen kapjuk egy évig. Kortól függetlenül választhatjuk a Simple csomagot, ahol 35 éves kor alatt minimálbér, 35 év felett pedig 150 ezer forintos jóváírást várnak el tőlünk, ezen kívül még a kivonatot elektronikusan fogjuk megkapni. Itt is díjmentes az első évben a bankkártya, az opciós devizaszámla, valamint fix havidíjas extrákkal tudunk még költségeket spórolni.

otp_bank_logo

Raiffeisen Bank

Az elsők között voltak, akik ilyen csomagot kínálatak, azóta itt is voltak változások, de jelenleg (minő meglepetés!) három ajánlatból tudunk választani. Az Aktivitás 2.0 esetén nem kérnek meghatározott összegű jóváírást, helyett aktivált bankkártya és havi négy alkalommal való tranzakció szükséges, összesen legalább 50 ezer forint értékben. Ez lehet ATM pénzfelvétel, vásárlás, állandó vagy eseti átutalás, illetve csoportos beszedés. A DíjNullázó 2.0-hoz 120 ezer forint beérkezését várják el minden hónapban, a kártyás vásárlás és a csoportos beszedések itt is ingyen vannak. Végül a DíjNullázó Plusz e két opció mellé a 100 ezer forintig ingyene belföldi utalásokat teszi hozzá, viszont a jóváírás összege ez esetben 150 ezer forint kell legyen.

raiffeisen_bank_logo

UniCredit Bank

Nem különösebben tűnik ki a többiek közül a Bónusz csomag, ahol az állandó utalások és csoportos beszedések esetén se vonnak le tőlünk. A feltétel ehhez mindössze a legalább 150 ezer forintot elérő havi jóváírás.

unicredit_bank_logo

 

Számunkra is meglepő volt, hogy ilyen bőséges kínálat van a 0 forintos csomagokból, hiszen a bankadó és tranzakciós adók megjelenésekor sokan úgy gondolták, hogy gyakorlatilag megszűnnek ezek a lehetőségek. Szerencsére erről szó sincs, viszont érdemes részletesen is átnézni a kínálatot. Ne csak a nulla forintos havidíjra és az ahhoz szükséges feltételekre figyeljünk, böngésszük át a kondíciós listákat is, ahol láthatjuk, hogy mennyibe kerülnek az utalások, a készpénzfelvétel, mit kell fizetünk a bankkártyáért, internetes bankolásért, SMS-ekért és még sorolhatnánk. Mi összegyűjtöttük az ajánlatokat, ám nem emelnénk ki egyiket sem, a választás jogát meghagyjuk olvasóinknak. Jó böngészést!



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés