Connect with us

Hirdetés

technokrata

Önfenntartó közvilágítási rendszert fejlesztett Magyarországra a GE

E-gazdaság

Önfenntartó közvilágítási rendszert fejlesztett Magyarországra a GE

A GE sikerrel zárta le a Magyarországon megvalósult önfenntartó közvilágítási rendszer fejlesztését. A világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel, mint amennyi a saját működéséhez szükséges, a forgalomhoz igazodó világítása pedig javítja a közlekedésbiztonságot.

A GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont együttműködése keretében megvalósult közvilágítási koncepció egy rendszerbe integrálja a legkorszerűbb, vezérelhető LED fényforrásokon alapuló útvilágítást a napenergia hasznosítással. Az “E+grid” névre keresztelt rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, valamint LED-es lámpatestekből épül fel.

Odyssey_LED_3

Az E+grid közvilágítási rendszerhez kapcsolt napelemek által egy év alatt megtermelt villamos energia mennyisége meghaladja a világítási rendszer éves energiaszükségletét. A „Beágyazott informatikai rendszer fejlesztése energia-pozitív közvilágítás optimálására” néven futó projektben (azonosítószám: KMR_12-1-2012-0031) fejlesztett rendszer hálózati zavar esetén képes a villamos energia hálózatról leválni majd – az akkumulátoroknak köszönhetően – szigetszerűen továbbműködni. Fel nem használt energiáját pedig, intelligens módon, akkumulátoraiban tárolja a vagy visszatáplálja a hálózatba.

Moduláris felépítésének köszönhetően a rendszer a felhasználók igényeinek megfelelően bővíthető, emellett intelligens döntési algoritmusok segítik a progresszív tarifarendszerek előnyeinek kihasználását és csökkentik a CO2 kibocsátás. A forgalomhoz igazodó világítás kevesebb energiát igényel a nem szabályozott világítási rendszerekkel összehasonlítva, emellett javítja a közlekedésbiztonságot és csökkenti a fényszennyezést. A 2014. december 31-én befejeződött projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 570 203 880 forinttal támogatta.

E+grid_3 E+grid_2 E+grid_6

„Az E+grid projekt keretében kifejlesztett rendszer a világítástechnika jövőjét vetíti előre, amelyben a világítás az intelligens városok működésének kulcselemévé válik. A rendszer megvalósulása jó példája a GE és a hazai oktatási- és kutatóintézetek sikeres együttműködésének. A projektben ugyancsak szerep jutott számos innovatív, magyar kis- és középvállalat szakemberei számára, akik a koncepció egyes részfeladataiban működtek közre.” – mondta Vámos Zoltán, a GE Fényforrás üzletágának globális technológiai igazgatója.

A Tungsram 1989-es megvásárlása óta a GE folyamatosan fektet be a magyarországi fényforrásgyártásba, valamint a hazai kutatás-fejlesztésbe. A GE Fényforrás üzletág EMEA régiós központja és Globális Technológiai Központja is Budapesten található. A vállalat 2011-ben, Budapesten hozta létre Világítástechnikai Bemutatóközpontját, majd 2012-ben nagykanizsai gyárában megnyitotta európai LED Kiválósági Központját.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés