Connect with us

technokrata

90 éves nagypapa volt a legidősebb az informatika versenyen

Dotkom

90 éves nagypapa volt a legidősebb az informatika versenyen

2009. május 24-én, kilencedik alkalommal rendezte meg az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) az Unoka – Nagyszülő Informatikai Versenyét Budapesten.

Az évről évre megrendezésre kerülő verseny annak érdekében szerveződik, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon az 50 és 60 közötti embereknek az internet-használata nem éri el a 16 százalékot, a 64 év felettieké pedig a 4 százalékot, pedig  a “virtuális valósághoz” való felzárkózásuk,  a világháló használata számukra is elengedhetetlen lesz az elkövetkezendő idők hétköznapjaiban.

A verseny célja, hogy ráébressze és tudatosítsa az idősebb generációkban is, hogy az internet segíthet a munkaerőpiacon való megmaradásban, a pszichoszomatikus (lelki eredetű) betegségek megelőzésében, az elmagányosodás csökkentésében, a társadalmi közéletben való részvételben, hogy bemutassa az idősebb korosztály számára, hogy ez az egyik legkönnyebben elérhető informálódási, kulturális és szórakozási mód.

Ez a játékos vetélkedő értékrendet teremt, a fiatal és az idős generáció egymás iránti tiszteletét építi, amikor lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a nagyszülők átadhassák unokáiknak tapasztalatukat, tudásukat, a fiatalabbak pedig az infokommunikációs eszközök használatával elnyerjék nagyszüleik elismerését és megismerjék egymás segítésének örömét.

A korábbi évekhez képest az Informatikai Érdekegyeztető Fórum 2009-ben megújult formában indította el a versenyt: a döntőt online elődöntő előzte meg. Az elődöntő célja volt, hogy tértől és időtől függetlenül lehetőséget biztosítson bárki számára, hogy unokájával vagy dédunokájával közösen eltöltsön egy játékos “Ki mit tud” délutánt akár otthon, akár a helyi iskola, művelődési ház, teleház, könyvtár, eMagyarország Pont, stb. számítógépei előtt.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy az országhatárokat is átlépte a program, így érkezett több regisztráció Romániából és Szerbiából is.

A verseny történetében ez volt az első alkalom, hogy 100 közösségi hely és intézmény (Könyvtár, Teleház, E-magyarország pont, Általános Iskola), csatlakozott a szervezéshez, segített, hogy minél szélesebb körben ismerté váljon a verseny. Ahonnan a legtöbb versenyzőpáros indult a versenyen, egy digitális videókamerával lehetett gazdagabb, melyet az idén a devecseri Gárdonyi Géza Közös Fenntartású Általános Iskola és Óvoda Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárnője Pfárer Bernadett vehetett át.

A családok a közösségi helyek, és az Inforum lelkes szervezőinek köszönhetően az összefogás jegyében zajlott az idei verseny. Az online elődöntőt követően a 120 legjobb páros érkezett Budapestre.

A versenyre minden 14 évnél fiatalabb, de 5 évesnél idősebb gyermek jelentkezhetett, legalább 50 éves (déd)nagymamájával és (déd)nagypapájával párban. A 156 regisztrált versenyzőpáros közismereti feladatsort kapott, amelynek megoldásához az interneten elérhető bármilyen segítséget igénybe vehettek.

A 9. Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt a Diósdról érkezett Kádár Róbert nagypapa és Budapestről érkezett Schafarek Boldizsár unokája nyerte. A legidősebb versenyzőnek járó különdíjat a 90 éves dr. Szathmáry Béla Ottó Lehel nagypapa vehette át. 

A 2009. évben, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Inforum Példakép Díját, a 9. Unoka – Nagyszülő Informatikai Versenyen részt vett legidősebb versenyző a 90 éves dr. Szathmáry Béla Ottó Lehel, és a legtávolabbról, Mikóházáról, 262 km-ről érkezett versenyző Szabó Lászlóné kapta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák