Connect with us

Hirdetés

technokrata

Critical AppChallenge Hungary: a készenléti szervek sem maradnak ki a digitalizációból

App

Critical AppChallenge Hungary: a készenléti szervek sem maradnak ki a digitalizációból

Critical AppChallenge Hungary: a készenléti szervek sem maradnak ki a digitalizációból

Míg egy átlagos okostelefon-felhasználó számára a virtuális és kevert valóság vagy a mesterséges intelligencia ma már számos alkalmazásban hozzáférhető és használható, a készenléti szervek ennél jóval régebbi technológiákkal dolgoznak a magyar polgárok védelméért nap mint nap.

Ezt a digitális szakadékot hivatott áthidalni az Airbus Critical AppChallenge Hungary fejlesztői verseny: a résztvevők olyan applikációkat fejlesztettek a készenléti szervek speciális okostelefonjára, a Tactilon Dabatra, melyek a magyar rendőrség, mentők, tűzoltók és egyéb szervek munkáját segíthetik a jövőben.

criticalappchallenge1

A díjazott fejlesztések között van például a terepi felderítést és az eltűnt személyek keresését támogató applikáció is.

Biztonságos környezetben, titkosított adatátvitelen alapuló alkalmazások segíthetik a jövőben a magyar készenléti szervek munkáját az LTE okostelefon és a Tetra eszközök kombinációját jelentő Tactilon Dabat eszközökön. Egy tucat hasznos fejlesztés valósult meg a Critical AppChallenge Hungary döntőjében, amely 24 órás intenzív fejlesztői munka és egy pitch-verseny után ért véget Budapesten.

Az Airbus DS SLC Magyarországi Fióktelepe által kiírt versenyen a hazai és nemzetközi szakértőkből álló zsűri két kategóriában hirdetett győztest: a független fejlesztők közül az CriticalEye applikációt megálmodó csapat, a cég beszállítói közül pedig MegtalálApp fejlesztői bizonyultak a legjobbnak.

A CriticalEye képes a kárhelyen lévő, az okos TETRA eszközre képek átvitelére képes kamerák (például rendőrségi-, katasztrófavédelmi- és egészségügyi drónok, endoszkópok, telepített és mobil kamerák) képeinek, videóinak fogadására és egy zártláncú, védett hálózaton történő továbbítására. Ezzel a terepen lévő készenléti szervek kollégái átfogó képet kaphatnak a “forró zónáról” az élőerő veszélyeztetése nélkül.

criticalappchallenge2

A MegtalálApp az eltűnt vagy szökésben lévő személyek keresését forradalmasíthatja: az alkalmazás segítségével gyorsabbá és hatékonyabbá válhat nagyobb kiterjedésű külső helyszínek átkutatása a katasztrófavédelem és a rendőrség számára. A terepen dolgozók egy valós idejű térképen láthatják saját és egymás aktuális pozícióját, a korábban bejárt területet, a megtalált nyomokat és minden, a kutatást támogató metaadatot (megjegyzések, képek, videók, hangfelvételek).  A keresést koordináló személy az applikációhoz tartozó webes felületen instruálhatja a bevetés tagjait.

Különdíjban részesültek a sürgősségi és mentőellátást végző szervezetek (például Országos Mentőszolgálat, Magyar Honvédség, Sürgősségi Betegellátó Centrum) beteg és sérült ellátását támogató applikációt fejlesztő Pap Oszkár, a bevetések teljes folyamatát átfogó, és azt adatokkal, információkkal támogató OverWatch, valamint a terepen dolgozókat állandó vagy ad-hoc munkacsoportba szervező I see You (ICU) megálmodói.

A Critical AppChallenge Hungary fejlesztői versenyre közel harminc nevezés érkezett. Az Airbus DS SLC Magyarországi fióktelepe annak érdekében hívta életre a fejlesztői versenyt, hogy a készenléti szervek által használt, speciális titkosítású kommunikációs eszközökön is elérhetőek legyenek olyan praktikus alkalmazások, amelyek egyszerűsítik a készenléti szervek munkáját, növelik a hatékonyságukat és megfelelnek az érintett szervek szigorú biztonsági követelményeinek. Az élményen és szakmai tapasztalaton túl a döntős csapatok mindegyike 1500 eurót kapott a fejlesztéssel járó költségeik kompenzálására.

criticalappchallenge4

„Hisszük, hogy a jó ötletek bárhonnan érkezhetnek, ezért is rendeztük meg idén Magyarországon is a Critical AppChallenge versenyt. A csapatok pedig felülmúlták a várakozásainkat: mindössze 24 óra alatt valós, a készenléti szervek számára kihívást jelentő problémákat azonosítottak és olyan megoldásokat fejlesztettek, melyekkel a különböző folyamatok és bevetések minden eddiginél hatékonyabban zajlhatnak”

– mondta Fáy András, az Airbus DS SLC Magyarországi Fióktelepének cégvezetője.

További App

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés