Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveresen gyorsított Internet Explorer

Laptop

Hardveresen gyorsított Internet Explorer

Még meg sem jelent az új böngésző, de a Microsoft és a Mozilla máris „egymásnak esett”.

Hamarosan érkezik a következő generációs Internet Explorer (a szerdai eseményt egyébként a Microsoft Magyarország egy esti sajtótájékoztató keretei között élőben követi végig, így erről hamarosan részletesebben be fogunk számolni), mellyel Redmond szeretné helyreállítani megtépázott hírnevét. A Chrome, a Firefox és a Safari elmúlt 2-3 évben tapasztalt előretörése szinte kizárólag az IE kárára történt, amit elsősorban a szoftver elavultságának és lassúságának „köszönhetett”.

Ez azonban változni fog, az olyan funkciók révén, mint például a grafikai megjelenítés hardveres gyorsítása. Az Intellel szorosan együttműködő microsoftos fejlesztők munkájának eredményeként a megújulóban levő böngésző erőteljesen támaszkodik majd a PC-kbe szerelt grafikus vezérlők teljesítményére. Egyes feladatokat már nem a CPU-n keresztül végeztet el az IE9, hanem a GPU-nak küldi az adatokat. Napjaink belépőszintű videokártyáiban is már olyan grafikus processzorok lapulnak, melyekben utasítás-végrehajtó magok tucatjai ülnek, de nem ritka a közepes vagy annál erősebb diszkrét megoldásokban a több száz feldolgozóegység sem. Ezek eddig kihasználatlanul álltak a böngészés alatt, holott komoly terheket vehetnek le a központi vezérlőegység „válláról”.

És hogy hol jön képbe az Intel? Nos, a vállalat új Core processzorainak egy része rendelkezik grafikus maggal, ráadásul a hamarosan megjelenő Sandy Bridge modellek tovább erősítik ezt a vonalat. Az IE9 pedig képes lesz kihasználni az ebben rejlő erőt. Teljes hardveres gyorsítás esetén három helyzetben kerülnek a GPU-hoz adatok: tartalom renderelésnél (azaz a hétköznapi HTML elemek megjelenítése során), az adott weblap összeállítása során (ez elsősorban képekben gazdag site-okon jelent előnyt), végül az úgynevezett Desktop Composition fázisban, amikor a végső látvány előáll. Az újgenerációs böngésző a fenti eljárásnak köszönhetően nem áldozza fel a keresztplatformos kompatibilitást a teljesítményért cserébe.

internet explorer 9

A funkció működését nemrég Ted Johnson, a Microsoft webes grafikáért felelős részlegének vezető programmenedzsere be is mutatta. HTML5 videó-lejátszással érzékeltette a különbséget a teljes hardveres gyorsítás és annak hiánya között, két netbookon egyszerre játszottak le HD-s (720p felbontású) filmet, IE9-en. Az egyik esetben kikapcsolt, a másikban bekapcsolt hardveres gyorsítás mellett. Utóbbinál még akkor is alacsonyan maradt a processzor kihasználtsága, amikor két videót indítottak el a böngészőben, míg a funkció nélkül egy videó lejátszása esetén is akadozás (framedropping) lépett fel.

Redmond állítása szerint egyedül ők kínálnak teljes hardveres gyorsítást, amit azonban a Mozilla még a hét végén cáfolt, azt állítva, hogy a nyíltforrású browser is rendelkezik a funkció mindhárom szintjével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés