Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezért nem vagy többé az ismerősöm

Kütyük

Ezért nem vagy többé az ismerősöm

Miért és hogyan töröljük a terhessé vált ismerőseinket Facebookról, Iwiwről.

„Remove from Friends”, vagy „Törlés az ismerősök közül” – alig pár szó, mégis jelentős hatással lehet jövőnkre. Ki ne törölt volna már valakit az ismerősei közül, akiben hatalmasat csalódott? Vagy legalább ne játszott volna el a gondolattal, hogy mi lenne, ha… Ilyenkor persze számot vet az ember a múlttal, hacsak nem hirtelen felindulásból cselekszik, átgondolja a történteket. Elmereng a régi időkön, próbál csak a szépre emlékezni – és ez aztán vagy sikerül, vagy nem. Utóbbi esetben elképzeli még, milyen lesz „nélküle” – hiszen a kattintás, az a bizonyos kattintás biztosan eltör valamit két ember között.

30 évvel ezelőtt még tollat és papírt ragadott az, aki tudatni akarta a másikkal: ne keress többé. 20 éve felhívta telefonon, remélve, hogy nem egy családtag veszi fel (vagy épp ellenkezőleg). 10 éve elkezdődött az SMS-szakítások korszaka, pár éve pedig Skype-on vagy MSN-en keresztül érnek véget olykor évtizedes ismeretségek. Az évtized vége a közösségi hálózatok révén elhozta a „kattintásalapú” elválást – ennyire még sosem volt egyszerű „megszabadulni” valakitől. Legalábbis úgy tűnik, hogy egyszerű…

„Barátok és ismerősök jönnek-mennek, ahogy haladunk előre, újabb és újabb élet szakaszokat hagyva magunk mögött. Eközben felmerül a kérdés, hogyan tartsuk meg és veszítsük el néhányukat.” – mondta Dr. Larry Rosen, a Rewired: Understanding the iGeneration and the Way They Learn (Újradrótozva: Értsük meg az iGenerációt és tanulási módszereiket) szerzője, aki előszeretettel használja az „unfriend” szót annak leírására, amikor valaki „kijelöli” egy ismerősét valamelyik közösségi hálózaton. „Ha nem lenne lehetőséged törölni az ismerőseid közül valakit, akkor ez elvenné a kapcsolat hitelességét.” – indokolja Rosen, miért van szükség az unfriendre. Erre némi malíciával akár azt írhatnánk, hogy orvosilag hagyták jóvá az ismerősök törlését…

A CNN Social Media rovatában Andrea Bartz és Brenna Ehrlich is fejtegeti a kérdést. A két újságírónő külön csoportokat is meghatározott, attól függően, hogy kivel akarjuk megszüntetni az ismeretséget: egy volt baráttal, egy volt társsal vagy olyan ellenségünkkel, aki ismerősnek jelölt. Első esetben a törlések felét olyan „ismerős” esetében követték el a közösségi hálózatot használók, akikkel az elmúlt egy évben egyszer sem találkoztak, állítja Cristopher Sibona, az Unfriending on Facebook: Friend Request and Online/Offline Behavior Analysis című elemzés készítője. A CNN újságírói azt javasolják, hogy mielőtt elszánnánk magunkat a törlésre, gondoljuk át, mennyire számít, benne marad-e kontaktjaink listájában az illető. Ha éppen zivatarfelhők gyülekeznek kapcsolatunk felett, akkor mindenképpen érdemes lehet egy utolsó, tisztázó beszélgetést kezdeményezni.

Más a helyzet, ha (volt) szerelmekről van szó, hiszen ilyenkor igen heves érzelmek uralkodhatnak el az ember felett. A fent említett újságírónők kutatása szerint azonban az internetezőknek csak 22 százaléka hajlamos az ex törlésére. Hasonlóan a barát-eltávolításnál, itt is két lehetőséget vázolnak fel: ha a felhasználó törlése gomb felett vacilláló az, aki „dobta” a másikat, akkor talán enyhíthet a másik szenvedésén, ha átengedi ezt a lépést annak, akit dobtak. Ha viszont mi vagyunk azok, akik nem kellettünk, ráadásul az exünk azzal etet, hogy legyünk barátok (a mondat, amitől minden férfinek kinyílik a bicska a zsebében), akkor érdemes lehet még egy utolsó üzenetet küldeni a törlés előtt. Kivéve persze, ha a (volt) szerelmünk maga az ördög, ilyenkor azonnali és kegyelem nélküli kattintást javasolnak.

Végül arra is van recept, ha egy nekünk egyáltalán nem kedves ember jelölt be minket. Például egy régi, iskolai ellenlábas, a két munkahellyel ezelőtti kolléga, aki fúrt a főnök előtt. Vagy esetleg pont maga a volt főnök. A tanács szerint, ha kíváncsiak vagyunk arra, mi történt az illetővel, jelöljük vissza ismerősnek, nézzük végig az adatlapját, majd töröljük ízlés szerint azonnal vagy kis idő elteltével). Kivéve, ha a volt főnökről van szó – őt egyáltalán nem kellene az ismerőseink között tudni, hangzik a 21. század virtuális jótanácsa.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés