Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyen e-könyvek az Alexandrától

Smart home

Ingyen e-könyvek az Alexandrától

Itthon is bemutatkozott az Internet Explorer 9.

Ma tartotta debütáló sajtótájékoztatóját a Microsoft magyarországi részlege; az eseményre a megújult Internet Explorer múlt heti megjelenése kapcsán került sor, Bátorfy Zsolt, a Microsoft Magyarország rendszermérnöke jóvoltából. A megjelenését követő 24 órában több mint 2 milliószor letöltött böngésző itthon speciális támogatást kapott; többek között a világon először HTML5-re épülő e-könyvolvasó készült hozzá hazánkban (további részletek a böngészőről). A digitális olvasnivaló kihangsúlyozása végett a Microsoft megállapodást kötött az Alexandrával, melynek bizonyítékaként a bemutatóra is az utóbbi Andrássy úti áruházában került sor.

Az Alexandra elindította webáruházának új, e-könyveknek dedikált aloldalát, a „100 könyv”-et – amelyen kezdetben száz e-könyv lesz ingyenesen elérhető – HTML5-kompatibilis böngészőkből nézve. Az olvasó programozásához nem volt szükség semmilyen külső beépülő modulra – az olvasó bármilyen külön szoftver telepítése nélkül működik Internet Explorer 9 alatt. A megoldás különlegességét többek között az adja, hogy az kihasználja a HTML5-ben megjelent „helyi tároló” lehetőségét is, ennek segítségével valósul meg például a könyvjelzők használata – azaz a böngésző kikapcsolása után is könnyedén vissza tudunk térni az utoljára olvasott könyv megjelölt oldalára.

Az olvasó maximálisan alkalmazkodik a felhasználói környezethez, az adott könyv tördelését például automatikusan az aktuálisan használt ablakhoz állítja. A JavaScript-ben megírt, az oldal tördelését végző algoritmus is hűen mutatja az Internet Explorer 9 új, „Chakra” fantázianevű JavaScript motorjának erejét. Szintén a HTML5 képességeit mutatja a Canvas technológia, amely a kétdimenziós alakzatok és képek dinamikus, szkriptelhető renderelését teszi lehetővé, jelentősen gyorsítva az e-könyvek tördelését. Az olvasó ezen felül képes a számítógépre nem telepített betűtípusok kezelésére is, valamint a különféle megjelenítési témákhoz passzoló háttérzenék lejátszására és változtatására is. Ráadásul az Internet Explorer 9 a Windows 7 segítségével már a számítógépek videokártyáinak erejét is ki tudja aknázni az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások minél gyorsabb futtatása érdekében.

Az oldalon olyan népszerű, fiatalok és idősebbek által egyaránt gyakran forgatott művek is ingyenesen elérhetők lesznek, mint például Gárdonyi Géza klasszikus regénye, az Egri csillagok, Móricz Zsigmondtól a Légy jó mindhalálig vagy Karinthy Frigyes Tanár úr kéremje. Az e-könyvek egyébként nem az Alexandra szerverein, hanem a Microsoft felhő-rendszerében, a Windows Azure-ben találhatók. Szintén innen lesz elérhető a 2011 folyamán megjelenő Alexandra e-könyv webáruház teljes kínálata.

A könyveken túl
Az egyszervolt.hu online tévéjén, a mese.tv-n az egyszervolt.hu saját gyártású filmjei mellett, olyan klasszikus rajzfilmeket is megtekinthetnek a látogatók, mint pl. a Mézga család, a Dr. Bubó vagy a Vízipók Csodapók. A Microsoft közreműködésével a weboldal olyan új, HTML5-alapú megoldással újult meg, amely a Flash teljes mellőzésével, beépített pluginek nélkül képes lejátszani az MP4 formátumú, H.264 kódolásban tömörített videókat.

A Sanoma Budapest technológiai és mobilkommunikációs témákkal foglalkozó oldalai, a Technet.hu és a Mobilport.hu „Hírek” aloldala is együttműködnek az új redmondi szoftverre – IE9-re optimalizált HTML5-verziót kaptak. A portálok híroldalainak új verziói jelenleg teszt üzemmódban érhetők el, amelyhez a felhasználók az Internet Explorer 9 használatával férhetnek hozzá. Ráadásul nemcsak megtekinthetik azokat, hanem visszajelzéseket is küldhetnek a szerkesztőségnek, illetve véleményüket egyetlen gombnyomással megoszthatják a Facebook-on, ezzel is hozzájárulva a végleges felület kialakításához.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés