Connect with us

Hirdetés

technokrata

A rugalmas képernyő titka

Smart home

A rugalmas képernyő titka

Hajtogatható, színes és olcsó. Jövőre elárasztja a piacot?

A televíziók már az 1920-as évekbeli megjelenésük óta legalább egy tekintetben változatlanok: mindegyikük szilárd, hajlíthatatlan és törékeny felületet kínál nézője számára. Nincs ez másként a modern LCD készülékek korában sem, annak ellenére, hogy a rugalmas kijelző olcsó előállításának titka elsősorban nem az alapvető elemekben rejlik.

Az úgynevezett e-ink és OLED kijelzők elég kicsik ahhoz, hogy akkor sem törnek el, ha rugalmas alapra szerelik őket. A probléma sokkal inkább ez utóbbival van, árulta el a tajvani kormány által támogatott ITRI kutatólaboratóriumban dolgozó Janglin Chen. Magának a szubsztrátnak ugyanis meg kell felelnie bizonyos fizikai feltételeknek, melyekre főleg a gyártás során van szükség. Erre mindmáig üveget használnak, hiszen fizikai paraméterei megegyeznek az igényekkel: merev, átlátszó és megbízható.

Nemrég azonban egy olyan új anyagra bukkant az ITRI, amely ugyanúgy megfelel a fenti követelményeknek – de csak a gyártás során teljesíti ezeket, mihelyst elkészült a kijelző, az alaplemez is rugalmassá válik. Ez a polimer anyag gyakorlatilag spré formájában felvihető egy üveglapra, majd erre a rétegre ráépíthetők a kijelző további elemei. A polimer a gyártás folyamán végig megőrzi a szükséges tulajdonságokat (például nem színeződik el), de amint elkészült a kijelző, gyakorlatilag le lehet húzni az üvegről – és az eszköz továbbra is működőképes marad. Gondoljunk csak a palacsintára, a polimer anyag ugyanígy viselkedik a folyamat végén. Ehhez ugyanakkor kell még egy réteg, amit a polimer és az üveg közé visznek fel, hasonlóan, ahogy a serpenyőbe is kell egy kis olajat önteni, nehogy beleragadjanak a palacsinták.

ITRI rugalmas kijelzo

Miért igazán nagyszerű ez a gyártási eljárás? Nos, azért, mert rendkívül olcsón lehet rá átállni. Nem kell ugyanis komplett gyártósorokat tervezni és létrehozni hozzá; a már meglévő gyárak egy kis átalakítás után onthatják magukból a hajlékony kijelzőket. A kémiai anyagok üveglapra való permetezésén és a kész kijelző szubsztrátról való lehúzásán kívül a készítés ugyanazokon a lépéseken megy keresztül, mint a hagyományos, merev kialakítású televíziók, monitorok előállítása során.

Hamarosan elárasztják a piacot?
Legalább egy tajvani gyárral kötött már nem kizárólagos gyártási megállapodást az ITRI, melynek keretei között fekete-fehér e-könyvolvasókat készít. Chen reményei szerint az első rugalmas, ITRI technológiára alapuló termékem már a jövő évben megjelennek a kereskedelmi forgalomban, majd később az OLED technológiára alapuló színes változatok is elérhetővé válnak.

ITRI Janglin Chen

Janglin Chen (középen)

Emellett mernek nagyot álmodni a tajvaniak. Elképzelésük szerint nem csak a hagyományos értelemben vett kijelzőket hódíthatja meg fejlesztésük, hanem érintőpaneles megoldásokat is fognak készíteni, illetve a szenzoros technológia is kihasználhatja a rugalmas kijelzőkben rejlő lehetőségeket. Sőt, az sem kizárt, hogy még a napcellás piacon is lesz keresnivalója az ITRI fejlesztésének.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés