Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína propagandacélokra használja az Internetet

Kütyük

Kína propagandacélokra használja az Internetet

Véletlenül kiszivárogtak a kommunista rezsim digitális céljai – Göbbels mind a tíz ujját megnyalná, ha látná a kínai vezetés erőfeszítéseit.

Egy belső beszédnek szánt szöveg véletlenül nyilvánosságra került nemrég a rizs hazájában, mely felfedte a kommunista vezetés – eddig sem nagyon titkolt – céljait az Internettel kapcsolatban. Ugyan az ominózus információt nagyon gyorsan eltávolíttatták a Világhálóról, az mégis eljutott a nemzetközi médiához, így már bárki első kézből olvashatja, hogyan akarja kézben tartani az otthoniak véleményét Kína, illetve miként kell a vezetés szerint a nemzetközi közvéleményt befolyásolni annak érdekében, hogy az előnyös és barátságos legyen a távol-keleti országhoz.

„Ezek az erőfeszítések hatásos nyilvános támogatást biztosítanak erőnk megszilárdításához, diplomáciai harcaink segítéséhez és nemzeti érdekeink biztosításához.” – olvasható Wang Chen, a kínai propagandaminisztérium helyettes igazgatójának beszédében. Az írás egyébként az április 29-én tartott Nemzeti Népi Kongresszusának állandó bizottsága számára készült, és május 4-én került ki az Internetre, a kongresszus website-jára. Némi cenzúrázás után egy nappal később egy másik, ismertebb kormányzati weboldalon is felbukkant, ahonnan a Human Rights emberjogi szervezet kínai aktivistái azonnal megkeresték a forrást, és lementették az információt. Az ezzel kapcsolatos, China’s Internet: Staking Digital Ground (Kínai Internet: Cölöpök a digitális földben) című jelentését a napokban adta közre a szervezet.

„Kína célja, hogy létrehozzon egy kínai intranetet, eltávolítva ezzel az országot a globális Internetről – ezt igazolja ez a jelentés.” – nyilatkozta Anne-Marie Brady, az új-zélandi Canterbury Egyetem kínai propagandarendszer-szakértője. „Az átlagos kínaiak ugyan alapvetően tisztában vannak azzal, hogy működik a propaganda, ugyanakkor nem kell ilyen otrombán a tudtukra adniuk, mit és hogyan tesz a kormányzat.” – indokolta Brady az eredeti szöveg jelentős részének eltávolítását.

internet-in-china-great-firewall-cartoon.jpg

forrás: Nicholson

Segítő kezek
Ahelyett, hogy kizárná Kínát a külső világból, a kommunista párt saját, az információs korhoz igazodó szabályokat alkotott, mellyel képes volt a korábbi rezsimek propaganda apparátusát jelentős mértékben megnövelni – mind mennyiségi, mind hatékonysági tekintetben. Az ország 400 milliós internetező közössége nem bóklászhat csak úgy az Interneten – erre jó példa a helyi Google-kereső cenzúrájával kapcsolatos vita -, az embereket a rendszer igyekszik a kormánnyal barátságos álláspontot képviselő tartalmak felé irányítani, míg az „ártalmas” tartalmakat a lehető legjobban szűrni.

Soft power
A finom erő képes fenyegetés, anyagi (vagy egyéb) ellenszolgáltatás nélkül egyéneknél vagy egyes csoportoknál elérni az adott ideológia, (vallási) irányzat, párt támogatását.

Az ominózus beszéd szerint az Internet sosem látott mértékben terjeszti ki a kormányzat „társadalom-kezelő” képességeit, ugyanakkor új, felforgató fenyegetéseket is jelent. „Amíg országunk internete kapcsolódik a globális Internethez, mindig lesznek olyan csatornák, melyeken keresztül ártalmas külföldi információk áramolhatnak be és bukkanhatnak fel a nemzeti hálózaton.” – írta a propagandaminisztérium helyettes igazgatója, aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a párt képes volt az internetes platformokat kihasználni üzeneteinek tengerentúlon való célba juttatására. „Ezek az idegen nyelvű csatornák fontos erővé válnak a nyugati média hegemóniája elleni fellépésben és elősegítik országunk finom erejének (soft power) megerősítését.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés