Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiszolgáltatott otthonok

Dotkom

Kiszolgáltatott otthonok

Védtelenek szép, új, digitális otthonaink.

Sci-fi filmekben látott otthoni intelligens vezérlésekről néhány éve már nem csak a könyvekben lehet olvasni egyre több lehetőséget ültetnek át a gyártók a gyakorlatba. A mobiltelefon segítségével nyitható-zárható ajtók és kapuk, a távolról elérhető fűtési rendszerek, az intelligens fogyasztásmérők csak néhány példát szolgáltatnak arra, hova fejlődik világunk – igaz, ez itt, Kelet-Közép-Európában egyelőre csak „úri huncutság”, a legtöbb ember számára nem megfizethető vágyálom.

SmartGrid illusztracio

És talán jól is van ez így, hiszen így legalább nem nekünk, magyaroknak kell letesztelni az új rendszerek gyerekbetegségeit. Amik – ne legyenek illúzióink – vannak bőven. Nemrég az amerikai Government Accountability Office adott ki figyelmeztetést ezzel kapcsolatban. A GAO szerint az otthoni okos hálózatok (smart grid) számos esetben beépített biztonsági funkciók (eseménynaplózás (logging), behatolásérzékelés, cybertámadás-elemzés stb.) nélkül kerülnek telepítésre. Sőt, nemcsak, hogy hiányzik belőlük ez a képesség, már maguk az architektúrák sem a biztonságosság legmesszemenőbbekig való figyelembevételével születnek meg. Holott az otthonát mindenki szeretné minél nagyobb védelemben tudni.

Talán nem is a jelenlegi helyzet a leginkább aggasztó, hanem az, hogy a gyártók a közeljövőben sem terveznek komolyabb változtatásokat a biztonság terén. A GAO jelentése szerint az iparág önszabályzó természetében nem szabad bízni, mert az érdekeltek többnyire csak a kötelező szabályozás minimumszintjének teljesítését tűzték ki célul, ahelyett, hogy nagyobb fejlesztésekkel kielégítő IT-biztonsági védelmet nyújtsanak az otthonokba telepített intelligens hálózatoknak.

Alapvető szerepet játszik ebben az USA National Institute of Standards and Technology intézete, mely nem rendelkezik pontos tervekkel a cyberbiztonsági szabályok hiányzó elemeinek létrehozását és azok felügyeletét illetően, írja a jelentés. Ezt ráadásul nem is tagadják az érintettek: a GAO tanulmányában függelékként csatolt megjegyzésekben az USA Kereskedelmi Minisztériuma – a NIST ezen kormányzati szerv alá tartozik – egyetért abban, hogy az okos hálózatokat fenyegető kombinált cyber- és fizikai támadások kutatása nagyobb figyelmet igényel a jövőben.

A probléma gyökerét az „energiahatékonyság mindenek felett” lassan hisztériává fokozódó jelmondatában kell keresni. Annyira az üzemképesség megbízhatóságra és a hatékonyságra koncentráltak a gyártók, hogy a biztonság kérdése egyszerűen hátrébb szorult. A túlterhelt elektromos hálózatokat komoly lélegzetvételhez juttathatják az otthoni intelligens mérőórák, fogyasztóvezérlők, míg a hibák elhárítását sokkal olcsóbbá és gyorsabbá teszik azzal, hogy számos esetben nincsen szükség tényleges kiszállásra. Ezek az előnyök viszont azonnal eltörpülnek, ha a szolgáltatásokat igénybe vevőket nem lehet meggyőzni arról, hogy rendszereik biztonságosak, nincsenek kiszolgáltatva a biztonsági réseknek és a hackereknek.

A megoldást sokan a Kongresszus döntéshozó képességében látják. Fel kell, hogy váltsa a jelenlegi, önkéntességen alapuló rendszert a szabályok kötelező adoptálása – éppúgy, ahogyan a vállalati szektorban is komoly erőforrásokat, figyelmet és pénzt áldoznak a különböző megfelelősségi kritériumok betartására.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés