Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cyberrendőrség Iránban

Dotkom

Cyberrendőrség Iránban

Az iszlám köztársaság Internet-rendszabályozási kísérlete.

Internetes bűnözés – a perzsa ország újonnan felállítandó rendőrségi részlegének hivatalosan ezzel kell majd foglalkoznia. Nem meglepő az egység felállítása, hiszen szerte a világon alkalmaznak „cyberrészleget” a bűnüldöző szervek, ahogy a szervezett bűnözők egyre nagyobb része költözik át az Internetre. Ám az iráni cyberrendőrség hatáskörének átböngészésével kiderül, hogy van egy kis csavar a dologban.

A közösségi hálózatokat is megfigyelő bűnüldöző szervnek ugyanis a kémkedés és a lázadások felderítése is feladatául van kitűzve. Az Esmaeil Ahmadi Moghaddam vezette rendőrség azt várja a részlegtől, hogy az hatékonyan tud majd fellépni a jelenlegi, főpapság uralma alatt álló rendszert kritizálók ellenében. Még erősen él ugyanis a 2009-es választások tapasztalata a rendőrségben, amikor Mahmud Ahmadinedzsád elnöki újraválasztását követően zavargások törtek ki az országban. Ezek javát olyan online közösségi hálózatokon szervezték, mint például a Facebook vagy a Twitter.

irani tunteto

Ahmadinedzsád ellen tüntető irániak

És nem csak az akkori események indokolták a cyberrendőrség minél hamarabbi létrehozását. Az elmúlt hetekben a hosszú ideje békésnek és biztonságosnak számító Tunéziában tört ki gyakorlatilag forradalom a Zine el-Abidine ben Ali vezette kormányzat ellen, melynek eredményeként a köztársasági elnök kénytelen volt elmenekülni az észak-afrikai országból. Az itteni sikereket látva a napokban megmozdult Egyiptom lakossága is, hogy a szintén évtizedek óta hatalmon levő Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntse (a tüntetések időközben átterjedtek Jemenre is). Ezek közös jellemzője, hogy a tiltakozó meneteket Facebookon szervezték.

Tuneziai tuntetok

Tüntetés Tunéziában…

Egyiptomi tuntetok

…és Egyiptomban

Visszakanyarodva Iránhoz: a közép-ázsiai országban nem riadnak meg a keményebb eszközök alkalmazásától, ha a jelenlegi vezetés biztonságát veszélyeztetni érzi. Előfordult már, hogy egyszerűen letiltották a mobiltelefonos hálózat működését, megakadályozandó a lázongók közötti információtovábbítást. Mivel azonban a Facebook felett nincs hatalma az iráni kormányzatnak, kénytelen ahhoz alkalmazkodva cyberrendőrséget létrehozni.

De nem csak saját belső ellenzékétől kell tartania a regionális nagyhatalmi szerepre törekvő országnak. Amint arról mi is beszámoltunk, tavaly egy izraeli fejlesztésű digitális féreg, a Stuxnet térdre kényszerítette az ország urándúsításhoz kapcsolt számítógépes rendszerét, hosszú hónapokkal vetve vissza annak kutatását. A zsidó állam (és egyes vélemények szerint a történteket hallgatólagosan támogató USA) ugyanis attól tart, hogy az atomenergiát nem csak békés célokra használná fel Irán, hanem általa pusztító támadást indítana a Földközi-tenger keleti végében alig 60 éve (újra)létrejött országra.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés