Connect with us

Hirdetés

technokrata

A gyerekek jelentős része retteg az Interneten

Dotkom

A gyerekek jelentős része retteg az Interneten

Az Internet világa nem mind mese és játék…

Ma tartott sajtótájékoztatót a Symantec, melynek keretei között nyilvánosságra hozta Norton Online Family Report felmérésének eredményeit. Kiderült, hogy a gyerekek közel kétharmadának volt már része valamilyen elrettentő élményben internetezés közben. A leggyakoribb negatív tapasztalatok a pornográfia, az erőszak illetve ismeretlenek zaklató közeledése. Éppen ezért a szülők számára alapvető fontosságú, hogy részt vegyenek gyerekeik online életében. Főként azokra a családokra igaz ez, ahol a nebulók átlagosan legalább 11 órát töltenek az interneten hetente.

Magyar helyzet
A hazai állapotról Pintér Róbert, az Egyszervolt.hu képviseletében tartott rövid beszámolót. Érzése szerint jelenleg óriási a szakadék a szülők és a gyerekek között, ami szerencsére egyszeri jelenség: a mostani gyerekek és az ő utódaik között már nem lesz ekkora eltérés az informatikai ismereteket illetően.

Hazánkban 1,7 millió 14 éves vagy annál fiatalabb gyerek védelméről van szó, akik jelentős része rendszeresen internetezik. A 11-14 év közöttiek 71 százaléka, a 15-17 éves korban járók 93 százaléka napi gyakorisággal használja a Világhálót, miközben a 15-69 éves kor közöttiek aránya csupán 46 százalék.

A magyar gyerekek alapvetően otthonról interneteznek, de egyre erősebb lesz a digitális univerzum iskolákból való használata is.

A gyerekek igen erőteljesen élik meg a világhálón előforduló negatív élményeket. 39 százalékuk dühöt érez, 36 százalékuk feldúltságot, 34 százalékban félelmet éreznek, míg szintén 34 százalékuk rettegésről számolt be. A világszerte megkérdezett gyerekek egyötöde megbánt már valamilyen online tevékenységet. A nyilatkozó gyerekek körülbelül fele némiképp felelősnek érzi magát a negatív élmény kialakulásáért, beleértve az olyan eseteket, amikor szexuális témájú képeket kapnak egy ismerősüktől, vagy barátjuktól (47 %), amikor véletlenül letöltenek valamilyen vírust (77 %), vagy átverés áldozatai lesznek.

Megdöbbentő ugyanakkor, hogy a megkérdezett szülők mindössze 45 százaléka szerez arról tudomást, hogy csemetéjét valamilyen negatív hatás érte internetezés közben. Míg a szülők átlagosan tudatában vannak annak, hogy a gyerekek mire használják a világhálót, mégis alábecsülik a játék-, videó- és zeneletöltések mértékét, amelyek során többek között adathalászok áldozatául eshetnek, vagy veszélyes tartalmat tölthetnek le számítógépükre.

A Norton Online Family Report arról számol be, hogy a gyerekek valójában sokkal nagyobb szülői részvételt igényelnének online tevékenységük közben. Amellett, hogy legnagyobb arányban szüleikhez fordulnak baj esetén, 10 gyerekből 9 tartja be az internet használatára vonatkozó családon belüli szabályokat. A megkérdezett gyerekek több mint fele nem tenne vagy mondana olyat online, amit egyébként szóban sem tenne meg. Több mint 60 százalékuk azt nyilatkozta, hogy soha nem zaklatna másokat, míg 58 százalékuk teljesen elzárkózik attól, hogy inzultáló fotókat vagy posztokat továbbítson másokról.

Norton Online Family Report 2010 abra.jpg

Mit tehetnek a szülők?
A szülők igenis megóvhatják gyerekeiket a negatív webes élményektől. Bartha Hedvig, a következő jótanácsokat ajánlja a szülők figyelmébe:

1. Mindig legyünk tudatában, mivel is tölti idejét gyerekünk, amikor a számítógépe előtt ül – kérjük meg, hogy avasson be bennünket is, ajánljuk fel segítségünket, és használjunk teljeskörű vírusvédelmet.
2. Generáljunk folyamatos beszélgetést a webes élményekkel kapcsolatban. Mindig legyünk készek meghallgatni a problémákat és orvosolni azokat.
3. Állítsunk szabályokat családon belül az internet használatára vonatkozóan.
4. Mindig legyünk naprakészek a legújabb internetes trendek, és az internetbiztonság terén. Ha még nem tettük volna, regisztráljunk a közösségi hálózatokra, és ott vegyük fel ismerőseink közé gyerekeinket, hogy legalább részben nyomon követhessük online életét.
5. Használjunk olyan biztonsági szoftvert, amelynek online gyerekvédelmi funkciói is vannak.

Ezen felül érdemes megfontolni, hogy a 14 éves kor alatti csemeték kapjanak-e saját számítógépet, és ha igen, akkor az fizikailag hol helyezkedjen el a lakásban. Szakértők szerint érdemesebb egy közös helyiségbe, jól látható helyre rakni a masinát ahelyett, hogy a gyerek saját szobájába, eldugva kerüljön. A nagyobb szülői felügyelet 14 éves kor alatt nem megkérdőjelezhető szigor, hanem kötelesség. Ne feledjük, hogy a technológia önmagában sosem fogja megvédeni a gyereket!

Elősegítendő a kicsik biztonságos internetezését, a Symantec a mai naptól elérhetővé tette 25 nyelven hozzáférhető Norton Online Family szolgáltatását, melyet bárki ingyenesen igénybe vehet. Segítségével a szülők nyomon követhetik gyerekeik webes életét.

Norton Online Family Report metodológia
A felmérést 2010 februárjában készítette a StrategyOne, egy független piackutató cég a Symantec megbízásából. Az online felmérés 7066, 18. életévét betöltött és ennél idősebb felnőttet kérdezett meg. Közülük 1669 szülőnek 8 és 17 év közötti gyerekeik voltak, akik egy különálló kérdőívet töltöttek ki, amely a szüleikre fókuszált. A felmérésben 2805, 8 és 17 év közötti gyerek vett részt.

A kérdőívet 14 országban töltötték ki, minden országban a hivatalos nyelven. (Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Új-Zéland, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok). A kérdések minden országban ugyanazok voltak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés