Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan állítsuk biztonságosra a Facebookot?

Dotkom

Hogyan állítsuk biztonságosra a Facebookot?

Ha nem akarjuk, hogy illetéktelenek is kutakodjanak fényképeink, adataink, bejegyzéseink között, akkor nem árt pár percet szánni a közösségi hálózat felhasználó oldali beállítására. Ebben nyújtunk most segítséget.

Örök igazság, hogy ami egyszer felkerült az Internetre, azt onnan többé leszedni nem lehet. Ennek ellenére sokan osztják meg akár egészen intim pillanataikat is másokkal, persze a várható következményekbe sokan bele sem gondolnak. Annak érdekében, hogy elkerülhető (vagy legalább csökkenthető) legyen ennek kellemetlen következménye, nem árt, ha megválogatjuk, kikkel és hogyan osztjuk meg élményeinket.

Szerencsére ebben igencsak együttműködő partner a Facebook, hiszen meglehetősen részletes beállítást kínál, ami a felhasználó magánszféráját illeti. Sajnos ugyanaz a hátránya is, mint ami mellette szól: annyira részletekbe menő (jelenleg több mint 170 opcióból álló) beállítást tesz lehetővé, hogy sokan meg sem kísérlik átlátni a rendszert. Pedig érdemes, annak ellenére, hogy viszonylag gyakran változik. Nézzük meg közelebbről, mit tehetünk digitális életünk védelme érdekében!

Megosztás
Account – Privacy Settings – Sharing on Facebook
Elsőre bonyolultnak tűnik a tartalommegosztás beállítása, de fontos tudni, hogy ennek megfelelő bekonfigurálásával nagy lépést teszünk afelé, hogy csak azok számára tegyük elérhetővé életünk fontosabb pillanatait, akikben megbízunk. Több lehetőség közül választhatunk: mindenkivel (Everyone), ismerőseink ismerőseivel (Friends of Friends) vagy csak ismerőseinkkel (Friends only) osztjuk meg képeinket, státuszunkat, család és kapcsolati viszonyainkat, születésnapunkat stb.

Ezek egyesével is beállíthatók, így akár azt is megtehetjük, hogy míg születési időnket és fényképeinket közzétesszük, telefonszámunkat, e-mailcímünket csak ismerőseink számára tesszük hozzáférhetővé. A „Preview my Profile” pedig egy igen hasznos funkció, általa megnézhetjük, hogyan látja más (ismerős, ismerős ismerőse, idegen) adatlapunkat.

Új szabály a régi képeken
Account – Privacy Settings – Sharing on Facebook – Customize Settings – Edit album privacy for existing photos
Előfordulhat, hogy a korábban alkalmazott szabályokat már elavultnak tartjuk, mert például rájöttünk, hogy jobban szeretnénk védeni a magunkról közzétett képeket. Ekkor ennek az opciónak a segítségével a régi albumok privacy beállításait változtathatjuk meg könnyen, ideértve akár az üzenőfalunkon közzétett fotókat is.

Bejelentkezések
Account – Privacy Settings – Sharing on Facebook – Customize Settings – Friends can check me in to Places
Napjainkban egyre inkább terjed a helyalapú bejelentkezési forma, melynek tipikus képviselője a Foursquare – vagy a Facebook Places. Jó móka a helyi kávézó polgármesterévé válni, vagy azon versenyezni a kollégákkal, ki jelentkezik be hamarabb egy közös eseményen; de azért nem árt észnél lenni, és nem kötni mindenkinek az orrára, hogy éppen hol tartózkodunk, nehogy pórul járjunk. A Facebookon ez történhet ismerőseink által is – hacsak ezt a lehetőséget ki nem kapcsoljuk (Disable).

Elérhetőség
Account – Privacy Settings – Connecting on Facebook
Jól elkülöníti egymástól a szolgáltatás az önmagunkról való adatmegosztást, és azokat a lehetőségeket, melyeken keresztül ránk találhatnak. Meghatározhatjuk például, hogy egyáltalán megjelenjünk-e a keresési listákban, bejelölhessenek mások ismerősnek, küldhetnek-e nekünk üzenetet olyanok, akiket (még) nem ismerünk, láthassák-e ismerőseink listáját, hogy csak néhányat említsünk.

Ezeket ismételten csoportosítva (mindenki, ismerőseink ismerősei, ismerőseink) konfigurálhatjuk. Ha például túl sok, esetleg zavaró üzenetet kapunk ismeretlenektől, akkor érdemes a „Send you messages” opciót Friends of Friends, vagy még szigorúbban Friends Only módra állítani. De azért nem árt csínján bánni ezekkel a beállításokkal, mert ha megfeledkezünk róluk, akkor egy idő után nem fogjuk tudni annak okát, miért nem találnak meg minket ismerőseink a közösségi hálózaton.

Telepített alkalmazások
Account – Privacy Settings – Apps and Websites – Apps You Use
Ismét egy nagyon katyvaszos terület a Facebookon, főleg azoknak, akik napi szinten telepítenek vicces(nek gondolt) webes alkalmazásokat a közösségi hálózaton. Ezek között rendet vágni nem egyszerű, de érdemes.

Azokat a programokat, amiket nem használtunk már huzamosabb ideje, érdemes eltávolítani, hiszen ha nincsen szükség rájuk, hiányozni sem fognak (ráadásul veszélyesek lehetnek). Emellett érdemes már a telepítéskor alaposan elolvasni, mire is adunk engedélyt egy-egy alkalmazásnak, nehogy teleszemetelje üzenőfalunkat, vagy olyan adatokhoz jusson hozzá, melyeket nem szeretnénk kiadni.

Útmutatónk nem ért véget, kattintson a folytatásért!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés