Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bináris beültetés fenyegeti a Windows-okat

Dotkom

Bináris beültetés fenyegeti a Windows-okat

Sok népszerű program is veszélyt jelenthet.

Az ellen nem véd
Joshua Talbot, a Symantec biztonsági reagálásért felelős részlegének vezető menedzsere szerint a jelenlegi antivírus alkalmazások nem szükségszerűen állítják meg a sebezhetőség kiaknázására irányuló kísérleteket. Ugyanakkor nem haszontalanok e tekintetben sem az AV szoftverek, mivel bizonyos esetekben képesek lehetnek érzékelni a támadó által feljuttatni kívánt ártalmas kódot, és így meggátolhatják annak telepítését.

Hétfőn kiadott biztonsági útmutatójában arra figyelmeztette a Microsoft Windows-felhasználóit, hogy számos alkalmazás sebezhető lehet egy általános hiba miatt. A DLL preloading vagy binary planting névre hallgató támadás ugyan nem teljesen új, de Redmond elismerte, hogy a nemrég ismertté vált információk új, távolról való támadási hullámot indíthatnak el az Interneten keresztül.

A Davis-ben található Kaliforniai Egyetem két kutatója akadt rá elsőkén a sérülékenységre, pár hónappal korábban szűk nyilvánosság elé is tárták felfedezésüket. Igazi lökést azonban az elmúlt napokban kapott a téma, mikor az IT-biztonsággal foglalkozó HD Moore részletesebben is beszámolt a hibáról. Emellett elérhetővé tett egy eszközt, amivel felmérhető, mely alkalmazások jelentenek rést a számítógépek védelmén. Egészen pontosan az erre szakosodott Metasploit Framework tudását frissítette, kiegészítve egy, a fenti sebezhetőség észlelésére képes modullal.

Elmondása szerint azért fordult a nyilvánossághoz, hogy mind a felhasználókat, mind a fejlesztőket/forgalmazókat alkalmazásaik patch-elésére bírja. Azonban ez a hozzáállás meglehetősen kétélű fegyver, hiszen az úgynevezett elképzelést bizonyító (proof-of-concept) kód egyben az online bűnözők számára is segítséget nyújt, így gyorsabban, kevesebb erőfeszítéssel fordíthatják saját javukra a biztonsági rést. Azaz elindult a macska-egér harc az internetező PC-kért; elsőként az Apple-fejlesztette iTunes-on keresztül, számolt be a felfedezésről az Acros Security IT-biztonsági vállalat. Amint azt már fent is említettük, ennél jóval több alkalmazást érint az eset, potenciálisan Windows-os programok tucatjai lehetnek nyitottak hasonló támadás előtt.

Mit változtat meg a sebezhetőség? Korábban a támadónak be kellett juttatnia egy ártalmas könyvtártartalmat (DLL) a helyi rendszerbe ahhoz, hogy sikerrel járjon. Újabb kutatások szerint azonban elegendő az ártalmas kód hálózati megosztásba helyezése, ami könnyebben támadhatóvá teszi a sérülékeny rendszereket. A probléma tehát figyelmet igényel, a Microsoft ezért nem is bagatellizálja el a kérdést. Beszámolójuk szerint a fejlesztők számára elérhetővé tettek egy, a hiba elkerülését lehetővé tevő útmutatót; illetve átböngészik saját szoftvereiket is, rendelkeznek-e ilyen biztonsági réssel. Emellett a rendszergazdák számára letölthetővé vált a fenyegetés bekövetkeztének esélyét csökkentő szoftvereszköz, mellyel megváltoztatható az operációs rendszer vagy egy specifikus alkalmazás könyvtár-betöltési eljárása.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés