Connect with us

Hirdetés

technokrata

Távolról törli a Google a telefonokat

Dotkom

Távolról törli a Google a telefonokat

Veszélyesnek minősített alkalmazásokat törölt le androidos mobiltelefonokról az amerikai óriásvállalat.

Pár napja furcsa eseménynek lehettek tanúi az Android operációs rendszert futtató mobiltelefonok tulajdonosai: a Google távolról, felhasználói beavatkozást nem igénylő módon letörölt két alkalmazást. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vállalat a Remote Application Removal Feature-t használta – ez teszi lehetővé számára, hogy biztonsági okokból Android Marketen keresztül telepített alkalmazásokat távolítson el a mobilkészülékekről.  

RootStrap screens.jpg

Az appok elképzelést bizonyító (proof-of-concept) programok voltak: abból a célból születtek, hogy teszteljék olyan alkalmazások terjesztését, melyekkel később át lehet venni az ellenőrzést a Google-féle okostelefonok felett, nyilatkozta Jon Oberheide. A férfi felelős egyébként a két alkalmazás írásáért és terjesztéséért is. RootStrap névre hallgató szoftvere mindössze egy szöveget (a közismert „Hello World” kifejezést) kiíró kódot futtatott, miközben a másik program ugyanezt tette, de a „Twilight Saga: Eclipse” (Alkonyat: Napfogyatkozás) című vámpíros filmből ígért videorészletet.

AndroidWipeScreenshots.jpgAz alkotó elárulta, hogy nagyjából 50-en töltötték le a RootStrap alkalmazást, a Twilight app pedig 350-nél is több alkalommal jutott hasonló sorsra (igaz, néhányan később uninstallálták). Ezzel Oberheide bizonyítottnak látta, hogy létre lehet hozni és el lehet terjeszteni olyan alkalmazást az Android Marketen keresztül, mellyel később – a PC-knél már ismert rootkit módszerrel – távolról át lehet venni az ellenőrzést egy mobiltelefon felett.

„Az alkalmazások nem ártó szándékkal lettek létrehozva, és nem fértek hozzá semmilyen magántermészetű adathoz vagy rendszererőforráshoz (kivéve az Internetet).” – nyilatkozta Rich Cannings, az Android biztonsági csoportjának vezetője egy blogbejegyzésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés