Connect with us

Hirdetés

technokrata

Működő fénykard, 200 dollárért

Smart home

Működő fénykard, 200 dollárért

Komoly károkat okozhat gondatlan használata.

arcticlaser.jpg

Mi sem bizonyítja jobbam a Star Wars univerzum időtállóságát, hogy az idei E3 egyik legnagyobb játékbemutatója a jedikhez köthető. A Force Unleashed második részét bemutató látványos videót mi is közreadtuk, érdemes megtekinteni.

A napokban azonban felbukkant egy másik, kedélyeket borzoló hír, mely szintén Lucas fantáziavilágához köthető. Sehol máshol nem létező fegyvere a Star Wars-nak a lézer- (avagy fény)kard. A fizikai törvényeknek ellentmondó szerkezet (hiszen hogyan lehet, hogy a lézer csak egy-két méterig terjed, és ott „vége” van?) gagyi, műanyag, villogó és hangot kiadó másolata már gyakorlatilag az első trilógia 1970-es évekbeli debütálásakor megjelent a játékpiacon, ám az „igazira” hasonlító példány nem létezett. Mostanáig.

A Wicked Lasers nevű cég nemrég közölt információkat saját maga által kreált szerkentyűjéről, mely egyfajta lézerkardnak is vehető. A kéklézert kibocsátó diódák olyan erős sugárzást képesek előállítani, amivel, ha a Star Wars filmekben látott módon nem is lehet tárgyakat (és élőlényeket) szeletelni, komoly egészségügyi károsodást lehet elérni. A Pro Artic névre hallgató, 445 nanométeres hullámhosszon működő eszköz 1W-os sugara egy átlagos kéklézeres optikai eszköznél több ezer százalékkal(!) fényesebb.

Class 4
A Wikipedia szerint az ebbe az osztályba tartozó lézerek képesek megégetni a bőrt, és akár maradandóan roncsolhatják is a szemet, ha közvetlenül találkoznak az emberi látószervvel. Lángra gyújthatják az üzemanyagnak minősülő anyagokat, így fokozottan tűzveszélyesek.

A Class 4 lézert alkalmazó eszközöket kötelező kulccsal kezelhető kapcsolóval valamint biztonsági megszakítóval ellátni. Elsősorban ipari, kutatási célokból használt, katonai és orvosi lézerek tartoznak a kategóriába.

Érzékeltetendő a technika fejlődését, az Artic akár még csak egy évvel ezelőtt is több ezer dollárba került volna, 2010 közepén azonban már 200 dolláros áron is haszonnal értékesíthető. Már ha forgalomba hozható egyáltalán a kiskereskedelemben – az eszköz négyes osztályú besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy a legveszélyesebb, sugárzást kibocsátó elektronikai készülékek közé tartozik.

Ennek megfelelően a Wicked Lasers nagyfokú óvatosságra inti az Artic leendő használóit, és azt tanácsolja, hogy csak biztonságos szemüveg viselése mellett üzemeltessük a berendezést. A 38 dekagrammos eszközre egyébként két éves garanciát illetve 5000 órányi működési időt vállal a cég. Már ahova egyáltalán szállít: az Egyesült Államokba és Ausztráliába például tiltott a bevitele.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés