Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2009-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2009-es állapotok

Ezúttal kilencedszerre adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azonban azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tizenkét éve kéri fel olvasóit a szavazásra, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (sorban a 2001-es, 2002-es, 2003-as, 2004-es, 2005-ös, 2006-os, 2007-es, 2008-as év listái magyarul). Decemberben aztán meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

10. Spotify az Egyesült Államokban
Minket talán kevéssé érdekel a hír, mindazonáltal az amerikaiak a tizedik helyre sorolták a streaming zeneszolgáltatást, melynek kísérleti változata még tavaly februárban indult el Nagy-Britanniában. Nyugat-Európában amúgy egész jó eredményeket ért el a Spotify, több milliósra növelve hallgatóinak számát. Az amerikaiak ígéretet kaptak rá, hogy még 2009-ben elérhetővé válik számukra is a szolgáltatás, Iphone-ra és Androidra készített streaming alkalmazásokkal együtt is.

Nos, a tengerentúliaknak csalódniuk kellett, a zenekiadók mohósága megakadályozta a megállapodást. Így az amerikaiak nem használhatják a Spotify-t – hacsak nem alkalmaznak olyan európai proxy szervereket, mint a LaLa vagy a MOG, így hazudván európainak magukat.

9. Pixel Qi képernyő
Alacsony fogyasztású, színes kijelzőt ígért a Pixel Qi vállalat, melyet az OLPC XO laptop kijelzőjének létrehozója, Mary Lou Jepsen alapított. Dacára korábbi eredményeinek, Jepsen cégével nem volt képes megismételni teljesítményét. Habár a Pixel Qi weboldala szerint 2009 végén tömeggyártásba kerül(t) az eszköz, mégsem kaphatunk a boltokban erre alapuló készülékeket. Jepsen nemrég tett blogbejegyzése szerint 2010 első negyedévére ütemezték be a piacra lépést.

8. Mitsubishi 73″ LaserVue HDTV
Évek óta megvehetőnek kellene lenniük a lézeres leven üzemelő televízióknak, ám egy korábbi szabványvita miatt mindmáig nem léphettek komoly harcba a vásárlók kegyeiért. Így a hazánkban inkább autóiról ismert cég nagyfelbontású és nagyképernyős tévéje nyolcadik lett a vaporware listán. Az előd, a 65 colos modell 7 ezer dolláros indulóáron volt megvásárolható, ám ezért – érthető okokból – nem kapkodtak a vevők, így a nagyobb kijelzős változat gyártását leállította a Mitsubishi.

7. Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness, Episode 3
A listán (hátulról) az első számítógépes játék hazánkban szintén kevésbé ismert, annak ellenére, hogy már két résszel is megörvendeztette a szerepjáték-rajongókat. Az első két epizód még 2008-ban jelent meg különböző platformokon, számos díjat és elismerést besöpörve. A tervek szerint a következő két résznek tavaly kellett volna debütálnia, de 2009 elmúltával se lehet többet tudni róluk: a Hothead Games fejlesztői némák a megjelenési dátumokat illetően.

6. D-Link Xtreme N450
A D-Link vezetékmentes routere 450 Mbps-os adatátviteli sebességre képes a levegőben – az ígéretek szerint. Három antennája segítségével nemcsak a tempó, hanem a lefedettség is elismerésre méltó szintet érhet el – elméletileg. Kézbe fogni azonban még senki nem tudta, mivel a készülék nem készült el. A D-Link ugyan kínál már 802.11n szabványra alapuló vezetékmentes hálózati eszközöket, tehát lyukasnak nem mondható a cég portfoliója, de ezzel a routerrel még adós.

A lista folytatódik, kattintson: A tavalyi sem volt a tábla-PC-k éve



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés