Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öngyógyító a Google operációs rendszere

Kütyük

Öngyógyító a Google operációs rendszere

Nincs több programtelepítés a Google-jövőben. És winchester sem.

Helyi idő szerint délelőtt 10, közép-európai idő szerint este 7 órakor tartotta sajtótájékoztatóját az Egyesült Államokban a Google. A webcast révén a világon mindenhol egyszerre számolhattak be arról, amit már napok óta rebesgetett a média: bejelentették saját operációs rendszerüket, a Google Chrome OS-t.

Tulajdonképpen egyfajta paradigmaváltás előtt állunk, ami az operációs rendszereket illeti. A Google nagyot rugaszkodott a Chrome OS-szel, rengeteg helyen változtatva a megszokott sémán. Az egyik legelső fontos üzenet, ami elhangzott az előadáson, a webes alkalmazások teljes körű létjogosultsága. Napjainkban még mindig nem kapják meg az asztali szoftverek által bírt erőforrásokat olyan mértékben, mint ahogy az megilletné őket. Ezen változtat a Google – például a webes grafika vagy a valósidejű kommunikáció (kamera, hangszórók stb.) terén.

Természetesen a webes programoknak is van hátránya – mit csinál az ember, ha leszakadt az Internetről? Nos, a Google erre több szintű választ nyújt. Egyrészt, a webes alkalmazások – bizonyos szintű – offline használatát. Vagyis kell helyi tárhely, ám abból minimális. Így nem meglepő, hogy az amerikai keresőóriás kijelentette: csak olyan netbookokon jelennek meg operációs rendszerrel, amelyek SSD-t tartalmaznak. A Chrome OS NEM támogatja a merevlemezeket.

A webes alkalmazások a helyi tárat cache-nek használják. A tájékoztatón elhangzottak szerint minden adat a felhőben, vagyis az Interneten tárolódik. Az online és a lokális szinten elérhető adatok szinkronizálása folyamatosan történik; éppen ezért, ha például ellopják a felhasználó netbookját, akkor egy másik készüléket beszerezve, és azon bejelentkezve máris a megszokott környezetben találhatja magát.

Három S – ez az operációs rendszer „Szent Grálja”. Speed/Simplicity/Security, azaz Sebesség/Egyszerűség/Biztonság. A Google sokat tett és tesz azért, hogy az operációs rendszer nagyon gyorsan induljon, a felhasználó minél hamarabb megkezdhesse a webezést. A bemutatón egy Asus Eee PC-n látottak szerint a számítógép bekapcsolásától kezdve 7 (hét!) másodperc telt el a bejelentkező képernyő megjelenéséig. Ezt az operációs rendszereknél megszokott bootolási séma teljes megváltoztatásával érték el. Míg Windows/Linux/Mac OS X alatt hozzászoktunk, hogy az általános firmware/BIOS és a standard kernel betöltődése után indulnak el a service-ek, az indításkor automatikusan startoló alkalmazások és végül a böngésző, addig a Chrome OS-nél lerövidül ez a folyamat. Egyedi firmware-t kapnak a Google operációs rendszerével ellátott netbookok, amin optimalizált kernel indul el, és ezt követően a Chrome böngészőben megszokott látvány várja a felhasználót.

New modell of personal computing
A második S a Simplicity, vagyis az Egyszerűség. A Google igyekezett a lehető legegyszerűbbre faragni operációs rendszerét. Nincs több szoftvertelepítés – minden alkalmazás, ami a netbookon elérhető, webes. Újságírói kérdésre, mely azt firtatta, a Google indít-e az Apple-höz hasonló alkalmazásboltot, az a válasz érkezett, hogy nincs ilyesmire szüksége a Google-nek, hiszen az Internet tele van webes alkalmazások millióival. Az ezek által generált adatokat pedig – amint azt már írtuk – helyileg csak cache-ként tárolják, minden a felhőbe kerül.

A Windows-ban megszokott tálcán látható taskok helyett böngészőszerű felhasználói élmény várja az internetezőket. Az alkalmazáspanelek füleken keresztül érhetők el, ezek kezelése automatikusan történik (de a demó szerint lehetőség lesz a megszokott minimalizálással eltüntetni az éppen aktuális panelt). Integrálták a Google szolgáltatásokat – a bemutató során egy Google keresésben felbukkant dal linkjére kattintva azonnal elindult a streaming lejátszás.

Öngyógyító
A harmadik S a Security, azaz a Biztonság. Törekedtek arra a fejlesztés során, hogy ne a már elavultnak tartott jelenlegi biztonsági koncepciót toldozgassák. Ennek köszönhetően számos újítás került a felhasználói élmény védelme céljából az operációs rendszerbe. Egyrészt biztonságosan indul (verified boot) az OS, ami azt jelenti, hogy kétszeresen is ellenőrzi a boot során a futtatásra kerülő komponenseket. Ha valami nem bizonyul biztonságosnak, megváltozott a digitális aláírása, akkor azt a Chrome OS újra beszerzi az Internetről, majd újraindítja magát. Mindezt automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül.

Másrészt digitálisan aláírt állományokkal dolgozik, a felhasználó összes, helyileg tárolt adatát titkosítja. Így, egy sikeres online támadás esetén is nehéz dolga lesz a behatolónak, hiszen az állományok védetten „pihennek” az SSD-n. Mindemellett alkalmazza az úgynevezett security sandboxing technikát, vagyis az egyes panelek teljes mértékben külön vannak választva egymástól, a Google állítása szerint nem tud az egyik a másiktól jogtalanul adatot szerezni.

Végszó
A nyíltforrású, ingyenes operációs rendszer a jövő évi karácsonyi bevásárló szezonra készülhet el. Netbookokra előre telepítve jelenik meg, természetesen Google böngészővel. Az open source szemlélet alkalmazása miatt mindenkit arra bíztat az amerikai vállalat, hogy segítsen a fejlesztésben, vagy szabja azt a saját képére. Ennek köszönhetően igen cselesen teljesen ki tudta hagyni az OS-ből a többi browser telepíthetőségének szükségességét – vagyis kikerülte azt a csapdát, amiben a Microsoft az EU miatt már évek óta vergődik. Hiszen a program bárki előtt nyitott, és olyan browsert fejleszt vagy implementál bele, amilyet akar.

File-kezelés a Chrome OS-ben

A Google tehát újragondolta, hogyan is használjuk napjaink mobil számítógépeit, és nem egy régi operációs rendszert próbál hozzáigazítani korunk igényeihez, hanem egy teljesen új koncepcióval rukkolt elő. Biztosra vesszük, hogy a Windows / Linux / Mac OS X status quo-t meg fogja kavarni a jövő évi megjelenés; a Chrome OS-t érdemesnek tűnik kipróbálni.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az előadáson elhangzottak szerint nem kívánnak új üzleti modellt alkotni az operációs rendszer fejlesztésének finanszírozására. A Google azt szeretné, ha minél többet webeznénk – hiszen ebből van pénze. A reklámokból, a hirdetésekből, a keresésekből. Már ma is rengeteg adatot adunk az óriásvállalat kezébe; sokkal többet, mint amit a Microsoft valaha is tudott rólunk. A Chrome OS ezt az adatmegosztást teszi még önkéntesebbé és kiterjedtebbé. Sokan féltek attól az ezredforduló előtt, hogy Redmond lesz a nagy testvér. Holott jelenleg a Google-nek áll a zászló…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés