Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs több Nvidia chipkészlet

Laptop

Nincs több Nvidia chipkészlet

A vállalat felhagy a lapkák tervezésével, fejlesztésével.

A néhány évvel ezelőtt még nagy sikernek örvendő Nvidia chipkészletű alaplapok a jövőben egyre inkább ritkaságszámba fognak menni – a vállalat ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy felhagy a lapkák további fejlesztésével. Ennek két oka is van; részben a cég bizonytalanná vált piaci pozíciója miatt hozták meg ezt a döntést. Ismeretes, hogy az AMD és az Intel platformjai egyre inkább „önellátóvá” válnak, mindkét vállalat saját megoldásait igyekszik népszerűsíteni.

Másodsorban az Intel tisztességtelen hozzáállása okán döntött úgy az Nvidia, hogy nem kíván további költséges beruházásokkal chipsetet fejleszteni az alaplapok számára. „Az Intel ügyfelei és a piac felé tett valótlan állításai miatt már nem szereztük meg a licencjogot az új DMI buszra. [Az Intel] nem korrekt üzleti taktikája miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált számunkra a jövőben megjelenő processzorok chipkészleteinek piacára való belépés.” – nyilatkozta Robert Sherbin, az Nvidia szóvivője a PC Magazine-nak.

Nvidia Nforce alaplap – eljött a vég?

Mit jelent ez? A következő évtől a vállalat – licencszerződés hiányában – nem adhat el chipseteket az AMD Opteron szerverprocesszoraihoz, az Intel Core i3/i5/i7 sorozatba tartozó CPU-ihoz, illetve a következő generációs, Pineview kódnévre hallgató Atom lapkákhoz. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az Nvidia leállította az ezek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Nagy csapás lehet ez a vállalatnak, hiszen az alaplapokhoz készített lapkakészletek komoly tényezőt jelentenek bevétel szempontjából. A 2010-es üzleti év második negyedévében az összes bevétel 31 százalékát adta ez a szegmens, 27 százalékos bővülést mutatva a korábbi negyedévhez képest. Az Nvidia integrált Geforce grafikus vezérlőinek köszönhette eddigi sikereit, ám ennek lehetőségei erősen behatárolttá váltak az Intel és az AMD küszöbön álló új processzorai miatt. A Larrabee és a Fusion ugyanis egyaránt tartalmaz CPU-ba integrált grafikus magot, ami szükségtelenné teszi az alaplapi chipkészletbe tervezett grafikus gyorsítót.

Nem véletlen, hogy az Nvidia olyan alternatív területek felé fordult, mint a Tegra platform, melyről nemrég szűk körű sajtótájékoztatót is tartott a vállalat hazánkban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés